“Yasin perlukan bantuan dan rehabilitasi bukan hukvman, harus diberi peluang” – Wardina Safiyyah

KECEWA dengan penah4nan Yasin Sulaiman kerana mengusahakan tanaman g4nja, pelakon Wardina Safiyyah berkata, penyanyi itu tidak sepatutnya diperlakukan sedemikian.

Wardina atau nama sebenarnya Wardina Safiyyah Fadlullah Wilmot berkata penyanyi lagu Mimpi Lailaitu seharusnya menerima rawatan dan pemulihan disebabkan berdepan masalah kesihatan ment4l.

“Per0g0l dan pembvnvh pun tak dikenakan hukuman g4ntung sampai m4t1. Yasin tidak layak dipenj4ra seumur hidup mahupun hukvman g4ntung sampai m4t1 hanya untuk pasu tumbuhan.

Wardina berkongsi pandangannya mengenai kes Yasin di Instagram.

“Dia layak untuk dirawat kerana masalah kesihatan ment4lnya dan memerlukan sokongan dan mungkin pemulihan. Dia seorang kawan, artis yang sangat berbakat, bijak, berani, seorang yang baik walaupun terdapat kekurangan.

“Saya doakan dia menjadi lebih kuat, lebih baik dan mengharung1 dvgaan ini dalam satu bahagian,” kata Wardina.

Pelakon dan pengacara berusia 42 tahun itu berkongsi pandangannya mengenai kes penyanyi nasyid itu di laman Instagram miliknya.

Yassin berdepan hukvman m4t1 selepas did4kwa di Mahkamah Majistret Petaling Jaya pada Khamis atas pertudvhan menged4r d4d4h jenis g4nja di sebuah kondominium pada 24 Mac lalu.

Per0g0l dan pembvnvh pun tak dikenakan hukvman g4ntung sampai m4t1

WARDINA SAFIYYAH

PELAKON

Menerusi laporan mStar, bagaimanapun tiada pengakuan direkod daripada tertudvh kerana kes itu terletak di bawah kuasa Mahkamah Tinggi.

Dalam prosiding berasingan di hadapan Hakim Mahkamah Seksyen, Norshila Kamaruddin, Yasin mengaku tidak bersalah atas pertudvhan menanam 17 pokok dalam pasu plastik berisi tanah merah yang mana daripadanya Kan4bis (g4nja) yang diperolehi secara terus atau tidak langsung pada tempat, waktu dan tarikh sama.

Bagi kesalahan itu, tertudvh did4kwa mengikut Seksyen 6B(1)(a) Akta D4d4h Berb4haya 1952 yang boleh dihukum dibawah Seksyen 6B(3) akta sama Kanun Kes3ksaan yang memperuntukkan penj4ra seumur hidup dan seb4yan tidak kurang daripada enam kali, jika sab1t kesal4han.

17 pasu pokok g4nja  yang ditemui di kediaman Yasin.

Bagi kedua-dua pertudvhan itu, mahkamah bagaimanapun tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap penyanyi tersebut.

Dalam pada itu, pelakon filem Lagi Lagi Senario ini turut meletakkan tanda pagar memohon keadilan untuk Yasin dan berharap penyanyi lagu Salsabila itu dibebaskan.

#justice4yasin #justiceforyasin Innalillahiwainnailaihirajiun. #justiceforyasinsulaiman @yasinsulaiman.

“Bebaskan dia dari penj4ra dan tolong rawat serta bantu dia. #istandwithyasinsulaiman #bipolarawareness. Harap kekal kuat di sana kawan! Kami menyokong anda!” ujarnya.

Sumber: mStar

Be the first to comment on "“Yasin perlukan bantuan dan rehabilitasi bukan hukvman, harus diberi peluang” – Wardina Safiyyah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*