Anak Minta Duit Nak Beli Tiket Konsert Justin Biber, Ustazah Asma Tampil Beri Nasihat

Konsert jelajah Justice World Tour telah membuatkan rata-rata peminat Justin Bieber tidak sabar untuk bertemu dengan penyanyi kesukaan mereka pada 22 Oktober di Stadium Bukit Jalil.

Kecenderungan untuk ke tempat m4ks1at masih subur

Meskipun begitu, pendakwah terkenal Ustazah Asma’ Harun tampil memberikan teguran berhubung konsert Justin Bieber yang bermula penjualan tiket pada hari ini.

Menurut Asma’, fenomena penyanyi kelahiran Kanada itu membimbangkan dirinya setelah mendapat sambutan ranc4k daripada anak muda sehinggakan ada yang sanggup meminta duit daripada ibu dan mengambil upah melakukan pelbagai kerja demi hiburan.

Apabila berlaku pandemik selama dua tahun sehingga aktiviti sosial yang melibatkan ramai orang tidak dibenarkan, kita sangka gejala maks1at sedemikian juga telah mat1. Namun bila war-war konsert Justin Bieber yang akan berlangsung pada 22 Oktober nanti di Stadium Bukit Jalil, semakin rancak sambutan golongan anak muda.

Tiket dijual dari harga RM288 sehingga RM2088, tapi mereka sanggup kosongkan duit simpanan, bahkan ada yang sanggup mengambil upah kerja itu dan ini semata-mata untuk beli tiketnya.

Anak Minta Duit Pada Ibu

Antara yang v1ral juga ialah video seorang anak meminta duit pada ibunya untuk hadir ke konsert. Allahu Akbar. Sungguh, fenomena ini memang sangat membimbangkan. Rupanya kecendervngan untuk hadir ke tempat maks1at masih subur.

Menerusi hantaran di Facebook miliknya, Asma’ berpendapat lebih afdal sekiranya duit itu digunakan ke arah perkara yang lebih bermanfaat ataupun diberikan kepada golongan memerlukan.

Semoga penulisan ini sampai ke hati

Dalam pada itu, Asma’ memohon kepada golongan ibu bapa untuk tidak memberi kebenaran kepada anak pergi ke tempat yang melalaikan.

Saya menyeru kepada ibu bapa yang dirahmati Allah sekalian, gunakan kuasa dan kemampuan yang ada untuk selamatkan ahli keluarga kita daripada tergelincir ke daerah maksiat, sama ada disebabkan dorongan nafsu hiburan atau pujukan kawan-kawan.

Bimbang jika semua permintaan anak kita izinkan demi menjaga hati, sekalipun yang terang-terangan berbentuk maksiat, pasti kita akan dipersoal di hadapan Allah kelak. Allahu Akbar. Maka, bertegaslah selagi perlu meskipun akan dicemuh oleh anak sendiri. Mungkin mereka belum faham, tetapi yakinlah Allah pasti akan perlihatkan hikmahnya kepada mereka nanti.

Malah, dia juga menekankan untuk menghormati kemuliaan bulan Ramadan yang bakal tiba pada 3 April ini.

Sekiranya kita benar-benar menjaga kemuliaan Ramadhan, nescaya kita akan l4wan daripada menghadiri program tersebut, sesuai dengan konsep Ramadhan yang tujuannya untuk melatih orang mukmin mel4wan hawa n4fsu, meskipun konsert itu diadakan pada bulan 10 nanti.

Berjuanglah habis-habisan melawan kehendak n4fsu yang memperdaya, agar kita tidak terc1cir akh1rat lalu ditipu kehidupan dunia.

Kita bimbang sekiranya Ramadhan kali ini berlalu dengan s1a-s1a, tanpa mendapat sebarang pengampunan atau rahmat yang amat diperlukan oleh si hamba.

Sumber: Facebook @Ustazah Asma’ Harun/OHBULAN

Be the first to comment on "Anak Minta Duit Nak Beli Tiket Konsert Justin Biber, Ustazah Asma Tampil Beri Nasihat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*