Disyakl Terkena Letvpan Mercvn, Kem4luan & Tangan Budak Ini Melecvr Tervk

Jawa Tengah – Seorang kanak-kanak lelaki dilapor mengalami keced3raan di bahagian kemalvan dan tangannya selepas disyak1 terkena letvpan mercvn dalam kejadian pada 28 Mac lalu.

Memetik laporan portal Bicara Berita, kanak-kanak yang disyak1 terkena letvpan mercvn itu kini perlu menjalani rawatan intensif di hospital selepas kemalvan dan tangannya melecvr tervk.

Difahamkan, kejadian yang tvlar di media sosial itu berlaku di Gent1ng, Karangambas, Purbalingga, Jawa Tengah, Indonesia.

“Salah seorang kanak-kanak dari Gent1ng, Karangambas melecvr kerana bermain sejenis mercvn.

“Buat masa ini, kanak-kanak itu sedang dirawat di hospital,” tulis akaun yang memuatnaik mengenai kejadian itu di Instagram.

Kebiasaannya, mercvn sering dijadikan mainan oleh kanak-kanak menjelang bulan Ramadan walaupun kebanyakan mercvn itu sangat berbhaya.

Mercun itu menghasilkan bunyi letupan yang sangat kuat dan menganggu.

Bagi kejadian ini, sudah tentu pengawasan ibu bapa terhadap anak-anak mereka amat diperlukan agar kejadian ini tidak berulang.

“Bukan bermaksud untuk menakvtkan tetapi ini adalah am4ran kepada kita semua.

“Menjelang bulan Ramadhan, tentunya ramai kanak-kanak bermain mercvn, lebih baik cegah dari awal sebelum ia berlaku,” tulis akaun tersebut.

Sumber: Bicara Berita

Be the first to comment on "Disyakl Terkena Letvpan Mercvn, Kem4luan & Tangan Budak Ini Melecvr Tervk"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*