Pensyarah hlna pelajar tiada komputer ketika kelas online. Akhirnya ini respon Menteri Pengajian Tinggi Datuk Noraini Ahmad

Susulan tvlar satu klip video memaparkan seorang pensyarah universiti tempatan yang did4kwa mengh1na seorang pelajar yang tidak memiliki komputer riba, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Noraini Ahmad tampil memberikan respons.

Mana tidaknya, ketika salah seorang pelajarnya menjawab soalan yang dikemukakan, secara tiba-tiba dia bertanya perihal peranti yang digunakan.

Hlna pelajar tak ada komputer

Dengan jujur pelajar lelaki itu menjawab dia menggunakan telefon bimbit dan tidak mempunyai komputer. Hal tersebut membuatkan pensyarah wanita terbabit mulai meradang dan menyentuh isu-isu sensitif terutamanya melibatkan golongan B40.

Perkongsian video berkenaan telah dimuat naik oleh satu akaun Twitter dikenali sebagai @torakun_ dan telah ditonton lebih dari sejuta viewers walaupun baru beberapa jam ia dikongsikan.

Menerusi laman Twitter rasminya @DrNorainiAhmad pagi ini, beliau berkata, akan mendapatkan penjelasan daripada universiti tempat pensyarah berkenaan mengajar.

“Saya ambil maklum mengenai isu dan video yang tular ini. Saya telah berhubung dengan pihak
UiTM,” katanya.

Ciapan terbaharu Noraini itu pantas diulang ciap (retweet) satu ciapan lain yang didkwa memaparkan video yang tvlar itu.

Namun, hasil pemerhatian semula di Twitter, video asal berkenaan telah dipad4m oleh individu yang memuatnaiknya.

Pertubuhan Pelajar Des4k Pensyarah Mar4h Pelajar Tiada Laptop Dikenakan Tindakan

Mahasiswa Keadilan Malaysia menerusi satu kenyataan menyeru Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menjalankan siasatan tindakan tatatertib terhadap pensyarah berkenaan.

Hal ini bagi memberi pengajaran kepada ahli akademik mahupun sesiapa sahaja dalam menghayati erti kemanus1aan.

Sungguhpun kami merasakan bahawa pensyarah itu mengherd1k kerana keperluan kursus untuk memiliki komputer riba, tetapi merendahkan-rendahkan pelajar tersebut setelah dia mengatakan keadaan keluarganya yang tidak berkemampuan adalah tidak boleh diterima dan jelas bersikap angkvh.

Susulan tvlar video berkenaan, pelbagai reaksi warga net mempertikaikan tindakan pensyarah yang mengh1na pelajar itu.

Pensyarah berkenaan turut didkwa menyifatkan golongan B40 tidak mementingkan pelajaran.

Sumber : ASTRO AWANI

Be the first to comment on "Pensyarah hlna pelajar tiada komputer ketika kelas online. Akhirnya ini respon Menteri Pengajian Tinggi Datuk Noraini Ahmad"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*