Perasaan sedih yang tak dapat digambarkan, Fazley Yaakob hanya menunggu masa anak pergi menghadap iIahi

Baru baru ini Cef selebriti Malaysia, Datuk Fazley Yaakob seb4k apabila membuka cerita tentang anak keduanya, Ahmad Fieradz Shah, 12, yang menghidap sindr0m Squeaky Baby sejak lahir. Pernah dimaklumkan anaknya itu cuma punyai tempoh hay4t sehingga usia lima tahun, Fazley bersyukur masih diberikan kesempatan untuk bersama-sama Fieradz hingga ke usia 12 tahun.”Fieradz anak kedua saya yang didvga dengan pelbagai cara. Masa Azrene (isteri) mengandungkan dia, hampir keguguran sebanyak lima kali. Bayi tersangkvt l3her, jantvng lem4h, kecil sangat dan macam-macam hal lagi.”Tapi bila Fieradz keluar dia kurang sebulan setengah daripada masa sepatutnya, dia kurus dan tak cukup nutrisi. Rupa-rupanya bila periksa, dia ada lubang berdekatan dengan l3her dia dan berdepan sindr0m squeaky baby.”Bila bernafas ada bunyi dan segala r0ngga badan dia kecut ke dalam. Doktor cakap umur lima tahun kalau dia masih hidup sekali pun kita kena masukkan t1ub di tek4k dia. Kami ketika itu menangis berpelvkan,” ceritanya kepada Gempak. Hal itu baru dided4hkan Fazley ketika meraikan hari jadi anaknya itu baru-baru ini di Instagram.

Melanjutkan bicara, kata Fazley anaknya itu mulai memahami situasi bila mana perhatian lebih diberikan kepadanya berbanding adik-beradiknya yang lain. “Baru-baru ini sambut hari jadi dia ke-12 dan rasa sangat sedih sebab saya kendong dari kecil, mandikan dan tidur dengan saya. Sampaikan malam-malam saya letak cermin bawah hidung dia, periksa sama ada dia bernaf4s atau tidak. Saya takut jantvng dia berhenti. Hal sama saya buat setiap hari selama 12 tahun!”Jadi, saya jadi sedih sikit baru-baru ini dia cakap dia dah tak nak tidur dengan saya, tapi bila dia baca posting saya, dia menangis dan rasa bersalah. Dia faham kenapa saya sayangkan dia.”Kalau dia salah makan, muka semua bengk4k dan tek4k ket4t, akan mvntah macam pili air. Kita sebagai parents, menunggu masa untuk anak itu pergi, adalah pengalaman yang orang tak pernah tahu. Sebab itu ramai yang terkejvt.”Tapi syukur, dia boleh main bola, skateboard, kemana-mana saya dukung dia sebab takut dia terjatvh atau terlangg4r.”Hakikatnya, perasaan menunggu anak pergi menghadap ilahi adalah perasaan yang saya tak nak ulangi,” tambahnya. Untuk rekod, isteri Fazley, Datin Azrene Ahmad pernah 13 kali kegvguran sepanjang mendirikan perkahwinan selama 16 tahun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dato’ Fazley Yaakob (@fazleyyaakob)


Fazley bagaimanapun cuba mengelak daripada berp1sah daripada Fieradz apatah lagi membenarkan anaknya itu melanjutkan pelajaran ke asrama atau ke luar negara nanti. Bintang Gegar Vaganza 2022 itu ditemui pada pelancaran menu Ramadan & Raya di Manhattan Fish Market, One Utama, Damansara baru-baru ini. Pelanggan akan berpeluang untuk menikmati menu signatur Manhattan Fish N’ Chips dengan Stail Mayo Nogori yang mengetengahkan rasa masak lemak c1li ap1, Salmon Grill segar dengan Sambal Cili Hijay serta Nogori Sharing Platter yang menyediakan kombinasi makanan laut terbaik.Selain itu, Fazley turut mencipta minuman menyegarkan iaitu Mud Pie Gula Melaka dan Milkshake Gula Melaka sebagai pencuci mulut. Sumber, gempak.

Sumber : erakini

Be the first to comment on "Perasaan sedih yang tak dapat digambarkan, Fazley Yaakob hanya menunggu masa anak pergi menghadap iIahi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*