3 G3ng ‘Mak-Mak’ Kant0i Curl Beras, Kat Mana Dia Sor0k Buat Ntizen Kagum

Kec0h di media sosial apabila tvlar sebuah video memaparkan insiden tiga wanita yang dikatakan mencuri beras di sebuah kedai.

Video yang tvlar berkenaan dikatakan berlaku di Indonesia.

Namun, apa yang menarik perhatian ramai, ketiga-tiga wanita itu mencur1 beras dengan cara memasukannya ke dalam pakaian daripda bahagian bawah.

Paling mengagumkan, beras tersebut dikatakan seberat 10 kilogram.

Ketiga-tiga kemudian keluar dari kedai tanpa disedari oleh peniaga kedai tersebut.

Video tersebut dilihat telah mencetuskan perbualan ‘panas’ netizen apabila ramai yang pelik bagaimana beras seberat itu boleh dimasukkan ke dalam celah kangkang.

“Kuat betul peha makcik tu, kepit seguni beras”.
“Kalau aku dah menggeletar kepit beras 10kg”.

“Mesti dulu rajin buat squat ni, power ya,” tulis beberapa netizen.

Anda boleh video tersebut di bawah.

Ketahuilah hukum dalam Islam jika seseorang terpaksa mencuri makanan akibat darurat seperti musibah banjir

DARURAT menurut kamus dewan ialah keadaan yang mencemaskan atau menyusahkan (biasanya yang berlaku dengan tiba-tiba atau tidak disangka-sangka), kesukaran yang timbul dengan tidak disangka-sangka (seperti bhaya, kekurangan makanan, dan lain-lain).

Darurat mengikut bahasa al-Quran ialah perkara yang memb1nasakan atau menyebabkan masyakah (kesul1tan) bagi memelihara perkara yang dinamakan ‘dharuriyyat’ yang wajib dipelihara dalam agama demi menjaga maslahah yang wajib, iaitu memelihara agama, nyawa, akal dan harta.

Perkara ini menjadi rukun kehidupan bagi diri manusia mengikut fitrah yang telah ditetapkan oleh Allah.

Para alim ulama meletakkan beberapa syarat bagi mengharuskan perkara yang dil4rang:

1. Darvrat itu memang benar-benar berlaku bukan lagi hanya sangkaan semata-mata ke atas kemusnahan nyawa ataupun harta benda. Kalau pun kekhuatiran itu berdasarkan andaian, andaian itu hendaklah andaian yang kuat seperti telah melalui proses pengalaman dan pemerhatian.

2. Orang yang berada dalam keadaan darvrat itu tidak ada jalan yang lain. Contohnya seseorang yang amat terdesak untuk makan, maka dia mestilah memilih makanan yang halal dahulu tetapi jika tidak dijumpai makanan yang halal dan ny4wanya akan teranc4m jika tidak makan maka dibenarkan dia untuk mencur1 makanan untuk menyelamatkan ny4wanya dari b1nasa.

3. Orang yang dalam keadaan darvrat (terpaksa) itu mestilah berusaha jangan memilih perkara yang terang-terang mel4nggar prinsip asas syariat Islam. Sekiranya seseorang itu dalam keadaan begitu lapar yang teramat sangat maka dia mestilah memilih sesuatu yang lain dahulu untuk makan selain daripada daging babi. Akan tetapi jika tidak ada apa-apa melainkan terpaksa makan daging babi maka dibenarkan untuk dia makan.

4. Ketika melepaskan keadaan darvratnya seseorang itu mestilah sekadar melakukannya kadar yang perlu sahaja, bukan untuk berselesa melakukan perkara yang terlarang berkenaan.

Firman Allah di dalam Surah Al-Baqarah ayat 172 dan 173: (172) Wahai orang-orang yang beriman, makanlah kalian daripada rezeki yang baik-baik yang Kami berikan kepada kalian (halal) dan bersyukurlah kepada Allah, jika benar-benar kepada-Nya kamu menyembah.

(173) Sesungguhnya Allah hanya menghar4mkan bagi kalian bangkai, darah, daging babi, dan binatang yang (ketika disembel1h) disebutkan (nama) selain Allah. Tetapi sesiapa dalam keadaan darvrat (terpaksa memakannya) sedang dia tidak menginginkannya dan tidak (pula) melampau1 batas, maka tidak berd0sa baginya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Allah memerintahkan secara tegas dengan mewajibkan makan daripada sumber yang halal, akan tetapi apabila berlaku darvrat dan tiada makanan yang halal.

Maka Islam mengizinkan makan makanan yang haram dengan kadar yang sepatutnya. Ini disebabkan oleh darvrat dan makanan menjadi sangat penting untuk menjaga nyawa manusia.

Tvlar di media sosial baru-baru ini beberapa individu memecah masuk sebuah kedai serbaneka dan pasaraya untuk mengambil barang makanan bagi tujuan kelangsungan hidup ketika belakunya banjir besar yang mengakibatkan musnah seluruh harta benda dan keperluan hidup.

Dalam situasi begini sekiranya mereka benar-benar dalam keadaan kesemp1tan yang boleh menganc4m ny4wa maka Islam membenarkan untuk mengambil makanan atau ubat-ubatan sekadar keperluan sahaja dan ia tidak dikira sebagai berd0sa.

Tetapi harus diingat bukan semua kelaparan dibenarkan untuk mencuri atau mengambil harta orang lain tanpa kebenaran.

Pernah berlaku pada zaman Khalifah Saidina Umar apabila dit1mpa musim kemarau panjang yang juga dikenali sebagai Tahun Kelaparan.

Pada waktu itu Umar tidak mengambil tindakan untuk mem0t0ng tangan bagi mereka yang mencur1 makanan disebabkan oleh kelaparan yang boleh menganc4m ny4wa.

Bagi pemilik kedai yang barang makanan mereka diambil disebabkan oleh m4ngsa-m4ngsa banjir yang dalam keadaan sangat lapar maka adalah sebaiknya mereka berniat untuk sedekahkan kepada mereka yang memerlukan.

Kebanyakan perniagaan masih tutup disebabkan banjir sehingga menyukarkan lagi mendapatkan barang keperluan dan makanan.

Ganjaran yang sangat besar bagi mereka yang memberi makan kepada orang yang dalam kelaparan. Ini kerana, memberi makan kepada mereka yang sangat lapar adalah salah satu amalan yang boleh menyebabkan seseorang itu masuk ke dalam syurga.

Firman Allah di dalam Surah Al-Balad ayat 12: Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui: apa dia amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan itu?

Antara amalan yang tinggi darjatnya di sisi Allah ialah: Firman Allah dalam surah yang sama ayat 14: Atau memberi makan pada hari kelaparan dan Allah sudahi dengan; Firman Allah ayat 18: (Ketahuilah! Bahawa orang-orang yang beriman serta berusaha mengerjakan amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan), merekalah golongan pihak kanan (yang akan beroleh Syurga).

Maka ayuh sama-sama kita mendoakan keselamatan sahabat-sahabat kita yang diuji oleh Allah dengan musnahnya harta benda mereka serta kita membantu sedaya mungkin semoga ia menjadi asbab untuk kita ke syurga Allah.

***Dr. Nur Mohammad Hadi Zahalan (Hadi Almaghribi) ialah penceramah bebas dan selebriti TV Al-Hijrah dan boleh diikuti di laman Instagram dan Facebook

Sumber: TribunNews/trendingsangat

Be the first to comment on "3 G3ng ‘Mak-Mak’ Kant0i Curl Beras, Kat Mana Dia Sor0k Buat Ntizen Kagum"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*