3 Geng ‘Mak-Mak’ Kant0i Cur1 Beras, Kat Mana Dia S0rok Buat Ntizen Kagum

Kecoh di media sosial apabila tuI4r sebuah video memaparkan 1nsiden tiga wanita yang dikatakan mencvri beras di sebuah kedai.

Vdeo yang tuI4r berkenaan dikatakan berlaku di Indonesia.

Namun, apa yang menarik perhatian ramai, ketiga-tiga wanita itu mencvri beras dengan cara memasukannya ke dalam pakaian daripda bahagian bawah.

Paling mengagumkan, beras tersebut dikatakan seberat 10 kilogram.

Ketiga-tiga kemudian keluar dari kedai tanpa disedari oleh peniaga kedai tersebut.

Video tersebut dilihat telah menctuskan perbualan ‘p4nas’ ntizen apabila ramai yang peIik bagaimana beras seberat itu boleh dimasukkan ke dalam ceIah k4ngkang.

“Kuat betul peha makcik tu, kepit seguni beras”.
“Kalau aku dah menggeletar kepit beras 10kg”.

“Mesti dulu rajin buat squat ni, power ya,” tulis beberapa ntizen.

Anda boleh video tersebut di bawah.

Ketahuilah hukum dalam Islam jika seseorang terpksa mencvri makanan akibat drurat seperti muslbah bnjir

D4RURAT menurut kamus dewan ialah keadaan yang mencmaskan atau menyusahkan (biasanya yang berlaku dengan tiba-tiba atau tidak disangka-sangka), kesukaran yang timbul dengan tidak disangka-sangka (seperti bhaya, kekurangan makanan, dan lain-lain).

D4rurat mengikut bahasa al-Quran ialah perkara yang memblnasakan atau menyebabkan masyakah (kesuIitan) bagi memelihara perkara yang dinamakan ‘dharuriyyat’ yang wajib dipeIihara dalam agama demi menjaga maslahah yang wajib, iaitu memelihara agama, nywa, akal dan harta.

Perkara ini menjadi rukun kehidupan bagi diri manusia mengikut fitrah yang telah ditetapkan oleh Allah.

Para alim ulama meletakkan beberapa syarat bagi mengharuskan perkara yang diI4rang:

1. D4rurat itu memang benar-benar berlaku bukan lagi hanya sangkaan semata-mata ke atas kemvsnahan ny4wa ataupun harta benda. Kalau pun kekhuatiran itu berdasarkan andaian, andaian itu hendaklah andaian yang kuat seperti telah melalui proses pengalaman dan pemerhatian.

2. Orang yang berada dalam keadaan drurat itu tidak ada jalan yang lain. Contohnya seseorang yang amat terdsak untuk makan, maka dia mestilah memilih makanan yang halal dahulu tetapi jika tidak dijumpai makanan yang halal dan ny4wanya akan ter4ncam jika tidak makan maka dibenarkan dia untuk mencvri makanan untuk menyeIamatkan ny4wanya dari binasa.

3. Orang yang dalam keadaan drurat (terpksa) itu mestilah berusaha jangan memilih perkara yang terang-terang meI4nggar prinsip asas syariat Islam. Sekiranya seseorang itu dalam keadaan begitu lapar yang teramat sangat maka dia mestilah memilih sesuatu yang lain dahulu untuk makan selain daripada daging b4bi. Akan tetapi jika tidak ada apa-apa melainkan terpksa makan daging b4bi maka dibenarkan untuk dia makan.

4. Ketika melepaskan keadaan d4ruratnya seseorang itu mestilah sekadar melakukannya kadar yang perlu sahaja, bukan untuk berselesa melakukan perkara yang terI4rang berkenaan.

Firman Allah di dalam Surah Al-Baqarah ayat 172 dan 173: (172) Wahai orang-orang yang beriman, makanlah kalian daripada rezeki yang baik-baik yang Kami berikan kepada kalian (halal) dan bersyukurlah kepada Allah, jika benar-benar kepada-Nya kamu menyembah.

(173) Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagi kalian bangkai, darah, daging bab1, dan binatang yang (ketika disembeIih) disebutkan (nama) selain Allah. Tetapi sesiapa dalam keadaan drurat (terpksa memakannya) sedang dia tidak menginginkannya dan tidak (pula) melampaui batas, maka tidak berd0sa baginya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Allah memerintahkan secara tegas dengan mewajibkan makan daripada sumber yang halal, akan tetapi apabila berlaku d4rurat dan tiada makanan yang halal.

Maka Islam mengizinkan makan makanan yang h4ram dengan kadar yang sepatutnya. Ini disebabkan oleh d4rurat dan makanan menjadi sangat penting untuk menjaga ny4wa manusia.

TuI4r di media sosial baru-baru ini beberapa individu memec4h masuk sebuah kedai serbaneka dan pasaraya untuk mengambil barang makanan bagi tujuan kelangsungan hidup ketika belakunya banj1r besar yang mengakibatkan musn4h seluruh harta benda dan keperluan hidup.

Dalam situasi begini sekiranya mereka benar-benar dalam keadaan kesempitan yang boleh meng4ncam ny4wa maka Islam membenarkan untuk mengambil makanan atau ubat-ubatan sekadar keperluan sahaja dan ia tidak dikira sebagai berd0sa.

Tetapi harus diingat bukan semua kelaparan dibenarkan untuk mencvri atau mengambil harta orang lain tanpa kebenaran.

Pernah berlaku pada zaman Khalifah Saidina Umar apabila ditimpa musim kemarau panjang yang juga dikenali sebagai Tahun Kelaparan.

Pada waktu itu Umar tidak mengambil tndakan untuk mem0t0ng tangan bagi mereka yang mencvri makanan disebabkan oleh keIaparan yang boleh mengancam ny4wa.

Bagi pemilik kedai yang barang makanan mereka diambil disebabkan oleh mgsa-mngsa banjlr yang dalam keadaan sangat lapar maka adalah sebaiknya mereka berniat untuk sedekahkan kepada mereka yang memerlukan.

Kebanyakan perniagaan masih tutup disebabkan banj1r sehingga menyukarkan lagi mendapatkan barang keperluan dan makanan.

Ganjaran yang sangat besar bagi mereka yang memberi makan kepada orang yang dalam kelaparan. Ini kerana, memberi makan kepada mereka yang sangat lapar adalah salah satu amalan yang boleh menyebabkan seseorang itu masuk ke dalam syurga.

Firman Allah di dalam Surah Al-Balad ayat 12: Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui: apa dia amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan itu?

Antara amalan yang tinggi darjatnya di sisi Allah ialah: Firman Allah dalam surah yang sama ayat 14: Atau memberi makan pada hari kelaparan dan Allah sudahi dengan; Firman Allah ayat 18: (Ketahuilah! Bahawa orang-orang yang beriman serta berusaha mengerjakan amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan), merekalah golongan pihak kanan (yang akan beroleh Syurga).

Maka ayuh sama-sama kita mendoakan keselamatan sahabat-sahabat kita yang diuji oleh Allah dengan musn4hnya harta benda mereka serta kita membantu sedaya mungkin semoga ia menjadi asbab untuk kita ke syurga Allah.

***Dr. Nur Mohammad Hadi Zahalan (Hadi Almaghribi) ialah penceramah bebas dan selebriti TV Al-Hijrah dan boleh diikuti di laman Instagram dan Facebook

Sumber: TribunNews/tsgt

 

Be the first to comment on "3 Geng ‘Mak-Mak’ Kant0i Cur1 Beras, Kat Mana Dia S0rok Buat Ntizen Kagum"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*