“Takut. Awak itu menari terklnja-klnja Hindustan..” – Iqram ‘sekolahkan’ Syafie Naswip

Aktor, Iqram Dinzly, tampil memberi reaksi berhubung perkongsian pelakon, Syafie Naswip di Instagram (IG) yang meluahkan rasa kes4l dengan perbuatan segelintir pelakon yang mencari publisiti murahan.

Perkara tersebut dikongsikan pelakon drama Hati Yang Dikh1anati itu menerusi Instastorynya, baru-baru ini.

Menerusi perkongsian berkenaan, Iqram secara terbuka memetik Instagram pelakon filem Mukhsin itu.

Menurut Iqram, dia meminta agar pelakon itu memahami maksud hormat selain menyatakan seni itu luas.

“Takut. Awak itu menari terk1nja-k1nja Hindustan tiada pula kami nak peduli sebab hak awakkan wahai sang pengupas?

“Fahami erti hormat dan seni itu luas. Tak faham? Meh (mari) kita kupas!” katanya.

Mengulas lanjut, Iqram memberitahu agar Syafie tidak berkias, sebaliknya berterus terang dengan memetik sahaja namanya.

“Orang yang berilmu tidak semestinya 0taknya tidak boleh tepu. Sebab itu dalam Islam lebih kepada Akhlak dan adab dulu bukan b1adap.

“Dan berani kerana benar takut 0tak dah gegar, jiwa dah kena selar. ‘Mention’ lah terus tidak perlu kias-kias sekiaranya beran1 kerana benar.

“Bagi saya mudah, nak membawang janji dengan kasih sayang. Tetapi sekiranya menjembalang, eloklah jadi jalang,” katanya lagi.

“Bila Dikec4m, Salahkan Ntizen…,” – Sengaja Cipta Publisiti Murahan Demi ‘Marketing’ Drama, Syafie Naswip Tak Suka

Syafie pada semalam, menerusi IGnya meluahkan rasa kurang senang dengan segelintir penggiat seni yang sengaja mencipta publisiti murahan di set penggambaran untuk melariskan karya-karya baharu.

Dalam isu berkaitan, ins1den ‘cek1k’ melibatkan pelakon Mona Allen dan Iqram yang tvlar di media sosial beberapa hari lalu, disahkan sekadar kandungan media sosial bagi mempromosikan drama terbaharu lakonan mereka.

Pelakon, Syafie Naswip mengakui berasa agak kurang senang dengan sikap segelintir penggiat seni yang dikatakan sengaja mencipta publisiti murahan di set pengambaran demi melariskan karya-karya terbaru.

Menurut Syafie, tambah menjengkelkan, segelintir pihak ini juga akan bertindak menyalahkan ntizen sekiranya mereka mula menerima kec4man.

Katanya lagi, ia seolah-olah sudah menjadi trend bagi kebanyakkan penggiat seni ketika ini.

“Zaman sekarang nak lakukan drama kena up kan pergaduhan dekat set. Kena buat live nangis-nangis macam psych0.

“Lepas tu bila dikecam kata salah ntizen dan jawapan takpa aku dapat pahala free,” tulisnya.

Luahan tersebut dikongsikan sendiri oleh pelakon filem, Mukhsin itu menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik di laman Instagram.

Syafie turut menambah, dia sebenarnya berasa agak ralat kerana kebanyakkan publisiti murahan ini diciptakan oleh pelakon-pelakon berbakat besar.

“Lebih menyakitkan orang yang buat ini adalah orang-orang yang truly talented. Kenapa eh? Tak boleh brain.

“Boleh je nak marketing dengan cara yang lebih sihat dan bermaruah sikit. Cukuplah berlakon dekat set sahaja,” kongsinya lagi.

Melihat di ruangan komen, rata-rata netizen dan rakan selebriti turut menyatakan pandangan yang sama selain turut berharap agar trend seperti ini dapat dihentikan.

“Kudos to you. Sangat talented. Dan tak perlu cheap marketing.

“Tahniah Ayie. Pandangan yang jujur dan tepat pada waktunya.

“Akhirnya ada juga artis yang berani bersuara. Benda macam ni duduk tunggu je. Kami selaku ntizen setuju dengan kata-kata ini.

“Ingatkan kitaorang yang sebagai peminat ni je sedar. Rupanya artis yang macam korang pun sedar.

“Setuju sangat. Perhati juga benda ni. Tak perlu pun buat populariti murahan,” antara komen-komen ntizen di laman Instagram.

Sekadar informasi, Syafie telah memulakan kerjayanya sebagai pelakon sewaktu memang watak utama dalam filem Mukhsin arahan Allahyarham Yasmin Ahmad.

Sepanjang bergelar lelakon, Syafie telah dua kali dinobatkan sebagai pemenang anugerah pelakon pembantu terbaik di Festival Filem Malaysia ke-22 dan ke-25.

Melamp4u sangat buat gim1k cek1k! Fazley Yaakob bimbang jadi ikutan budak kecil, minta artis jaga batas

AKSI cek1k yang dilakukan pelakon Iqram Dinzly bagi mempromosikan drama mengundang rasa kurang senang penyanyi dan cef selebriti Datuk Fazley Yaakob.

Malah penyanyi berusia 43 tahun ini menganggap perbuatan tersebut keterlaluan dan tidak sesuai untuk dijadikan perkongsian di laman sosial.

Tidak salah melakukan gim1k untuk promosi drama, namun pemilik nama Ahmad Fadzli Yaakob berkata, dia bimbang perbuatan tersebut menjadi ikutan masyarakat.

Fazley berkongsi pendapatnya tanpa menyebut nama di Instagram.

“Kalau ada yang tak suka perkongsian itu, saya tak ada masalah. Gim1k tak salah, tetapi gimik seperti menceki1k itu agak keterlalvan.

“Kalau betul untuk promosikan drama, tak apa itu cara mereka. Cuma saya kurang setuju dengan perbuatan itu yang boleh menjadi ikutan.

“Bagaimana kalau anak kecil cek1k adiknya atau pvkul kepala dengan alasan gimik saja? Kalau nak buat gim1k, perlu ada kajian.

“Bimbang ia jadi ikutan atau sesuatu yang lebih bvruk. Artis ini menjadi ikutan masyarakat, sudah tentu yang tidak baik senang diikut dan yang baik itu susah diikut,” katanya kepada mStar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dato’ Fazley Yaakob (@fazleyyaakob)


Jangan biar spekulasi membvnuh imej artis itu

Sebelum ini, pelakon Mona Allen mend4kwa dirinya sengaja dicek1k oleh Iqram Dinzly ketika menjayakan penggambaran drama lakonan mereka, Hati Yang Dikh1anati.

Selepas teruk dikecam netizen, akhirnya Iqram mengakui pertengk4ran itu rupa-rupanya hanyalah sekadar content media sosial bagi mempromosikan drama lakonan mereka.

Selain Fazley, pelakon Syafie Naswip turut kurang senang dengan tindakan segelintir artis yang mencipta content sensasi di set penggambaran bagi tujuan mempromosikan drama lakonan mereka.

Dalam pada itu, Fazley berpendapat setiap gimik memerlukan batasan supaya tidak wujud spekulasi yang mampu memburukan imej atau pandangan terhadap selebriti tertentu.

Iqram akui aksi dia cek1k Mona hanya content untuk laman sosial.

“Macam saya katakan, gim1k tak salah… viral marketing lagi bagus. Orang- orang di Malaysia ini memang gemar sesuatu yang viral.

“Andai kata nak buat gim1k, kita kena fikir, perlu ada batas. Kalau nak buat gimik, terantuk kepala berdar4h tapi rupa-rupanya darah itu air sirap, perlu dinyatakan dengan cepat, jangan biar berhari-hari. Jangan biar spekulasi membunvh imej artis itu.

“Gim1k bagus, marketing sangat diperlukan dan pubsliti sangat penting. Namun perlu ada batas supaya tidak menjadi ikutan,” ujarnya.

KreditSumber:UtusanMalaysia

Be the first to comment on "“Takut. Awak itu menari terklnja-klnja Hindustan..” – Iqram ‘sekolahkan’ Syafie Naswip"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*