Dikhlanati Kawan Persis Kes Tangmo, Ini Pengakuan Terkini Svspek Pembvnuhan Siti Nur Surya

Dua tahun lepas, rakyat Malaysia dikejvtkan dengan kes pembunvhan yang melibatkan seorang gadis iaitu Allahyarhamah Siti Nur Surya yang dijumpai mat1 dibunvh dalam kejadian samvn. Kejadian nger1 itu berlaku di Kampung Lub0k Batu, Telem0ng, Terengganu.

Namun begitu, hasil siasatan mendapati dalang utama bagi kes yang meragvt nyawa remaja berusia 19 tahun itu adalah rakan karibnya sendiri.

Kes pembunvhan Siti Nur Surya sama dengan Tangmo?

Takda istilah tak kaya atau lawa…masihkah ingat 2020 kita dikejvtkan dengan pemergian Siti Nur Surya?

Namun jangan terlupa, di Malaysia juga pernah berlaku ins1den yang serupa membabitkan seorang gadis malang iaitu Allahyarhamah Siti Nur Surya. Hasil siasatan mendapati, dal4ng utama yang meragvt nyawa gadis 19 tahun berkenaan adalah rakan karibnya sendiri.

Paling meny4yat hati, kejadian itu berlaku betul-betul di hadapan Allahyarhamah ibu Siti Nur Surya yang terlant4r di atas katil akibat menghidap bar4h 0tak.

Namun siapa sangka, kes berkenaan hampir serupa dengan ins1den yang melibatkan selebriti terkenal Thailand, Tangmo Nida yang did4kwa dikh1anati oleh kawan sendiri sehingga sanggup ‘menjual’ Tangmo kepada seorang orang kaya yang berpangkat VVIP tanpa pengetahuan artis tersebut.

Menerusi laporan Sinar Harian, punca svspek yang dikenali sebagai Siti Nur Athirah nek4d untuk membvnuh m4ngsa adalah kerana tidak berpuas hati dengan kata mengata dan s1ndir menyind1r sebelum ini.

Menurut Ketua Polis Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daud, pada awalnya suspek datang ke balai polis ditemani ibunya untuk membantu siasatan, namun hasil keterangan remaja terbabit didapati mencur1gakan.

Hasil pended4han, svspek memaklumkan dia pergi ke rumah m4ngsa kira-kira jam 9 pagi dan bersembang di ruang tamu sebelum berlaku perselis`han faham sehingga tercetvsnya pergelvtan di antara mereka.

Svspek kemudian mengambil seb1lah p1sau yang ada di ruang tamu sebelum menced3rakan m4ngsa dalam pergelvtan itu.

Dalam pada itu, pihak polis turut memaklumkan bahawa mereka menemui beberapa barangan yang diambil daripada rumah m4ngsa termasuk peralatan solek dan wang tunai. Hasil pemeriksaan ke atas tubuh badan svspek mendapati terdapat beberapa kesan keced3raan di bahagian tubuhnya.

Mengaku tak bersalah

Walau bagaimanapun, svspek dihadapkan ke Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu atas pertudvhan membvnuh rakan karibnya pada dua tahun lalu.

Gadis berusia 21 tahun itu mengaku tidak bersalah sebaik sahaja kertas pertudvhan selesai dibacakan di hadapan Hakim Datuk Hassan Abdul Ghani.

Susulan daripada itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Kes3ksaan yang membawa hukuman mati mandatori jika didapati bersalah.

Terdahulu, mayat Siti Nur Surya ditemui mat1 berlumuran dar4h di ruang tamu oleh adik bongsunya sewaktu pulang dari sekolah.

Sumber : Kosmo, Sinar Harian, Berita Harian

Be the first to comment on "Dikhlanati Kawan Persis Kes Tangmo, Ini Pengakuan Terkini Svspek Pembvnuhan Siti Nur Surya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*