Wɑlɑupun Belum Mɑhir Solɑt 5 Wɑktu, Muɑllɑf Dɑri USA Ini Tetɑp Menunɑikɑn Solɑt Dgn Bɑntuɑn Notɑ Di Ɑtɑs Sejɑdɑh Beliɑu

SESUNGGUHNYA Allah SWT memberi hidayah dan petunjuk kepada hambanya melalui pelbagai cara. Ia juga perlu dicari bvkan hanya dinanti.

Oleh itu kita perlulah berusaha untuk mendapatkan hidayah dan petunjuk daripada Allah SWT melalui cara-cara yang telah ditentukan-Nya.

Sebagai orang Islam, kita seharusnya memperbanyakkan kesyukuran kerana kita dipilih oleh Allah SWT daripada berbilion manusia di atas muka bumi ini, dilahirkan sebagai muslim.

Bvkan sekadar itu, malah kita juga harus benar-benar memahami hakikat agama Islam daripada semua segi konsepnya, rukunnya, dan syariatnya.

Setelah memahami hakikat agama Islam, kita harus pula menghayati dan mengamalkan apa yang terkandung di dalam syariat Islam itu sendiri.

Justeru sebagai manusia, kita perlu sentiasa menghargai sebaik mungkin pemberian nikmat Allah selain terus belajar mendalami ilmu agama Islam.

Lebih mudah jika dilahirkan dalam keluarga Islam yang kita juga mudah untuk mempelajari ilmu agama. Namun, nasib setiap orang itu juga berbeza-beza dan yang paling utama hidayah itu tetap milik Allah SWT.

Seperti apa yang dilihat berlaku baru-baru ini, sebuah p0sting di laman Twitter memperlihatkan seorang pemuda Amerika Syarikat sedang belajar menunaikan ibadah solat di dalam sebuah masjid.

Dua keping gambar pemuda berkenaan dimuat naik oleh seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai Abdel Rahman kini tvlar dan menjadi bahan bualan ramai.

Mana tidaknya, melalui p0sting itu kelihatan pemuda tersebut meletakkan sekeping kertas yang dijadikan sebagai nota di hadapan sejadah sebagai panduan serta rujukan dalam menunaikan solat.

“Pemuda Amerika ini mungkin sahaja baru memeIuk Islam dan dia sedang berusaha sebaik mungkin belajar menunaikan solat di satu sudut masjid menggunakan sehelai kertas. MasyaAllah semoga Allah SWT berikan ketabahan buatnya dalam mempelajari ilmu Islam,” tulisnya.

Posting berkenaan menerima hampir 70,000 tanda suka dan diulang kicau sebanyak 23,700 kali serta pelbagai komen diberikan oleh warganet.

Rata-rata dalam kalangan warganet mengucapkan rasa syukur dan gembira atas hidayah yang diterima serta penghijrahan yang dibuat oleh pemuda tersebut.

Warganet juga berpendapat kita juga perlu contohi keikhlasan beliau dalam mendalami ilmu agama.

Diharapkan pemuda itu kekal istiqamah dalam mempelajari seIok-beIok agama Islam dan juga dikelilingi rakan serta sahabat yang mampu berkongsi dan membawa beliau kepada jalan kebenaran.

Sumber: sinar hrian, Twitter Abdel Rahman

Be the first to comment on "Wɑlɑupun Belum Mɑhir Solɑt 5 Wɑktu, Muɑllɑf Dɑri USA Ini Tetɑp Menunɑikɑn Solɑt Dgn Bɑntuɑn Notɑ Di Ɑtɑs Sejɑdɑh Beliɑu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*