M4ut Terjatvh Dari B0t, Ibu Mula Sangsi Kematlan Tangmo Nida

Semalam, dunia hiburan Thailand digemp4rkan dengan satu berita kemat1an seorang pelakon terkenal iaitu Tangmo Nida yang dipercayai mavt selepas terjatuh dari bot laju di Sungai Chao Phraya.

Terjatuh dari bot

Memetik laporan Bangkok Post, Tangmo Nida berusia 37 tahun dikatakan menaiki bot tersebut pada Khamis lalu bersama beberapa orang rakan termasuk pembantu peribadinya. Difahamkan mereka semua dalam perjalanan dari Jambatan Krung Thon di Bangkok menuju ke Jambatan Rama VII di Nothaburi.

Ketika dalam perjalanan, pelakon tersebut yang tidak memakai jaket keselamatan telah duduk di bahagian bot paling belakang. Namun malang tidak berbau, Tangmo Nida tiba-tiba tergelincir dari bot berkenaan sebelum terjatuh ke dalam sungai. Menurut sumber, misi pencarian m4yat Tangmo Nida berjalan selama dua hari.

Pasukan penyelamat dan penyelam memulakan pencarian namun keadaan agak sukar kerana ketika itu air sungai der4s dan cahaya sangat terhad. Selepas 38 jam pencarian, m4yat Tangmo Nida berjaya ditemui kira-kira satu kilometer dari lokasinya terjatuh. Menurut sumber, abang m4ngsa iaitu Dayos Detjob berusia 44 tahun merupakan individu pertama yang mengesa jasad mangsa berdasarkan pakaian yang dipakai adik perempuannya itu sebelum memaklumkan kepada pasukan penyelamat.

Saya datang untuk membawanya pulang ke rumah.

Lesen bot sudah tamat tempoh

Menurut pemilik bot iaitu Tanupat Lerttaweewit mendakwa jaket keselamatan memang sudah disediakan namun tiada seorang penumpang pun yang memakainya kerana tidak tahu di mana ia disimpan. Apabila ditanya mengapa lambat melaporkan kepada pihak polis berhubung kejadian tersebut, Tanupat mend4kwa ketika itu dia sangat terkejvt dengan apa yang berlaku.

Sementara menurut Mejar Jeneral Pol Paisarn, Tanupat Lerttaweewit kemungkinan akan menghadapi pertuduhan menggunakan bot laju dengan lesen tamat tempoh manakala seorang lagi lelaki yang digelar Bert yang menerajui bot ketika Nida terjatuh pula mungkin menghadapi pertudvhan memandu bot tanpa lesen.

Difahamkan, mayat mangsa telah dibawa ke Institusi Pusat Sains F0rensik Hospital Universiti Thmamasat untuk bedah siasat tentang punca kemat1an.

Maut Terjatuh Dari Bot, Ibu Sangsi Kemat1an Tangmo Nida

SETELAH 38 jam dilaporkan hilang selepas terjatvh dari bot laju, m4yat pelakon cantik Thailand, Tangmo Nida, 38, akhirnya dijumpai oleh pasukan penyelamat tempatan pada Sabtu.

Bagaimanapun di sebalik tragedi mengejvtkan itu, ibu Tangmo, Panida Sirayutthayothin meluahkan rasa sangsi dan tidak percaya bahawa kemat1an anak kesayangannya itu akibat terjatvh secara tidak sengaja dari bot laju itu.

“Ada beberapa perkara yang membuatkan saya berasa sangs1. Antaranya adalah satu gambar yang menunjukkan anak perempuan saya berada dalam keadaan sedih ketika duduk bersendirian di belakang bot.

“Bukan itu sahaja, Tangmo dikatakan bertengk4r dengan salah seorang daripada mereka sebelum itu. Dia juga berada di dalam bot itu bersama pengurus dan empat rakannya, tak mungkin tak ada seorang pun yang tidak menyedari dia jatuh,” katanya kepada media tempatan.

Abang Nida, Dayos Detjob, 44, antara yang menyertai operasi mencari Tangmo.

Bukan itu sahaja, pelakon Ekkapun Bunluerit, yang menyertai pasukan mencari berkata terdapat lvka dalam pada paha Tangmo.

Bagaimanapun Ketua Polis Nonthaburi, Mej Jen Paisal Wongwatcharamongkol berkata, setakat ini hanya pemandu bot itu yang akan did4kwa kerana tidak mempunyai lesen.

Mayat Nida ditemui terapung di sungai sekitar 300 meter dari Pibulsongkram Pier, Nonthaburi, Bangkok, kira-kira 1 kilometer dari lokasinya terjatuh.

Aktres yang pernah membintangi filem The Flying Leaf itu dipercayai terjatvh ke dalam sungai pada 11 malam Khamis lalu ketika menaiki bot laju di Sungai Chao Phraya bersama-sama empat rakannya dari Krung Thon Bridge ke Rama VII Bridge.

Menurut laporan media tempatan, Tangmo atau nama sebenarnya Nida Patcharaveerapong tidak memakai jaket keselamatan duduk di bahagian paling belakang sebelum tergelincir dan terjatvh ke dalam sungai.

Sumber: Bangkok Post, Thai PBS World

Be the first to comment on "M4ut Terjatvh Dari B0t, Ibu Mula Sangsi Kematlan Tangmo Nida"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*