“Alhamdulillah, Ketenangan Lebih Terasa” Siapa Sangka Pelakon Veteran, Margaret Gan Terima Hidayah Utk Pelvk Islam Pada Usia 79 Tahun

MashaAllah, kuasa Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang kepada hamba-Nya. Terbukt1, h1dayah itu m1lik Allah SWT dan diberikan khas buat hamba-Nya yang terp1lih.

Lebih separvh abad menga. bdikan diri dalam dunia seni, pada usia 79 tahun, pelak0n veteran Margaret Gan yang sering mengh1asi kaca televisyen (TV) dalam drama meny. entvh hati pada era 198o-an, ber0leh hidayah untuk mela. f4zkan dua kalimah syahadah.

Pada 15 Februari lalu, dalam suasana penuh em0si, Margaret yang sudah biasa dengan keh. idupan orang Melayu dan amalan umat Is. lam sejak zaman persek0lahan, memeluk Islam di hadapan anak tunggalnya, Mohd Taufik Gan, 36. Mohd Taufik terlebih dahulu mengucapkan dua kalimah syahadah ketika menuntut di universiti, kira-kira 20 tahun lalu.

Berkongsi cerita, Margaret yang manis berhijab mengaku Mohd Taufik tidak pernah mende, sak agar mengikut jejak langkahnya memeluk Is, lam.

“Sebenarnya, hati sudah lama terdetik mem, eluk Is, lam. Anak tidak pernah mende, sak. Cuma sekali-sekala dia bertanya bila saya mahu pe, luk Isl, am. Minggu lalu, tiba-tiba saya terus bersetuju apabila dia bertanya lagi. Saya meminta dia menguruskan hal berkaitan peng1slaman. Anak memang terk, ejut mendengarkan kata-kata yang keluar dari mulut saya hingga berkali-kali dia bertanya, apakah betul kepvtusan yang saya ambil.

“Taufik menang1s terharu dengan kepvtusan ini (pe’lvk Islam). Mungkin dia sudah lama menant1kan saat cukup bermakna ini,” katanya kepada BH Online pada majlis anjuran Yayasan Artis Veteran Malaysia (YAVM) di ibu negara, baru-baru ini.

Margaret berkata, Taufik mengajarnya melafazkan syahadah dan merakamkan video pada detik itu di kediaman mereka.

“Taufik kemudian menghantar rakaman video kepada seorang ustaz yang tidak sempat datang ke rumah kami. Insya-Allah, kami akan pergi ke Pertubuhan Kebajikan Is,lam Malaysia (PERKIM) minggu depan untuk urusan selanjutnya,” katanya.

Margaret yang dilah1rkan di Batu 6, Jalan Klang Lama, Petaling, mengaku sudah biasa dengan amalan hidup orang Is, lam terutama sejak Taufik menjadi mus’lim. Margaret pernah menghadiri ceramah Datuk Ustaz Kazim Elias sebelum mem’eluk Islam.

Margaret pernah menghadiri ceramah Datuk Ustaz Kazim Elias sebelum memelvk Islam. – Foto Faceb00k Ustaz Kazim Elias

Ketika anaknya menyuarakan hasrat mem, eluk Islam, Margaret tidak menghalang, sebaliknya, meminta dia memikirkan keputusan itu sebaik-baiknya. Margaret menasihati Taufik agar tidak ‘han, gat-hangat tah1 ayam’ kerana menyedari ada ramai saudara-mara yang tidak menjalankan tangg’ungjawab sebagai orang Islam sebaik-baiknya selepas melafazkan syahadah.

“Saya tidak hal,4ng. Saya minta Taufik jangan buat separuh jalan. Ada saudara-mara yang masih mengamalkan cara hidup lama walaupun sudah beragama Is’lam. Walaupun anak sudah memelvk Is’lam, kami tinggal bersama. Soal makan dan sebagainya tidak menjadi masalah kerana apa yang anak masak, itulah yang saya makan.

“Sehinggalah apabila anak berkahwin dan memiliki dua cahaya mata, kami terus tinggal sebumbung walaupun berbeza ag’ama, sebelum ini. Saya juga sudah biasa melihat mereka bers0lat dan mengamalkan gaya hidup Isl,am. Jadi, tidak sukar untuk saya melafazkan syahadah,” katanya.

Berkongsi mengenai penampilan yang kini bertudung, pelakon filem 29 Februari itu berkata, Taufik menggalakkan agar dirinya berhijab.

“Taufik beritahu jika saya mahu berlakon, saya perlu bertudung. Jika tidak, dia tidak galakkan saya berlakon tanpa memakai hijab. Saya tiada masalah untuk bertudung kerana sudah biasa melihat menantu dan cucu berhijab. Alhamdulillah, saya rasa lebih tenang. Lagipun, umur saya menginjak 80 tahun pada 2023. Jadi, tiada apa lagi yang perlu saya tunggu,” katanya yang mengekalkan nama sama.

Nama sebenar, Gane Ee Kek dan memulakan karier lakonan secara tidak sengaja pada usia lewat 2o-an apabila sebuah syarikat produksi mencari pelak0n berbangsa Cina. Drama pertama lakonan adalah Kemarau Di Hujung Daun sebagai pelakon tambahan. Ini disusuli Dengan Keringat Aku Ingat dengan peranan lebih besar.

Sumber: Bharian

Be the first to comment on "“Alhamdulillah, Ketenangan Lebih Terasa” Siapa Sangka Pelakon Veteran, Margaret Gan Terima Hidayah Utk Pelvk Islam Pada Usia 79 Tahun"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*