Inilah Kr0n0l0gi Kejadian Bayl Perempuan 15 BuIan MenlnggaI Dunla Di Rumah Pengasuh

Seremban : Seorang bayi perempuan berus1a 15 bulan ditemui dalam keadaan t1dak s.edarkan dengan kep4lanya ters4ngkut pada b.uaian ketika di rumah p.engasuh di Bandar Sri Sendayan di sini semalam.

Bayi tersebut, Nour Rania Asyifaa Yuseri disahkan mening.gal dunia pada pukul 4.30 petang oleh d.oktor yang bertugas di Klinik Kes1hatan Sendayan selepas p.engasuhnya mendapat1 dia g4gal bernafas.

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Nanda Maarof berkata, hasil si.asatan awal mendapati selepas bay1 itu diberikan susu pada pukul 12.30 tengah hari m.angsa telah ditidurkan dalam buaian di sebuah bilik bersama dua kanak-kanak lain.

“Selepas itu p.engasuh telah keluar dari b1lik pada pukul 2 petang untuk tujuan tugasan lain kemudiannya pada 3 petang p.engasuh telah masuk semula ke bilik dan mendapati bayi itu dalam keadaan kep4la ters4ngkut pada kain buaian.

“P.engasuh terus mengambil bay1 itu dari buaian dan menjalankan ujian proses bantuan pernafasan C.PR, tetapi dia g4gal bernafas semula dan terus membawanya ke Klinik Kes1hatan Sendayan pada pukul 3.45 petang sebelum disahkan mening.gal dunia,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Nanda, hasil s.iasatan mendapati kejad.ian berlaku di sebuah rumah teres satu tingkat yang dijadikan rumah penjagaan atau p.engasuh kanak-kanak.

“Bay1 itu telah dijumpai dalam keadaan tidak sedarkan diri di bilik kedua rumah p.engasuh di mana bahagian l.eher dan kep.alanya telah terkeluar daripada buaian dan terga.ntung pada kain buaian manakala badannya masih berada dalam bua1.

“Ketika keja.dian, dua p.engasuh berada di dalam rumah bersama-sama 15 orang kanak-kanak lain termasuk bayi itu,” katanya yang memberitahu tempat kej4dian tiada sistem televisyen litar tertutup CCTV.

Nanda berkata, rumah p.engasuh itu yang dimiliki oleh kedua-dua p.engasuh telah berop3rasi sejak penghujung tahun 2019 dan menjaga kanak-kanak berusia enam bulan hingga tujuh tahun.

Tambah beliau, bayi itu telah dihantar ke H0spital Tuanku Ja’afar HTJ untuk tujuan b.edah s.iasat pagi ini dan sehingga kini masih tidak diketahui punca sebenar.

Kredit : Kosmo

Be the first to comment on "Inilah Kr0n0l0gi Kejadian Bayl Perempuan 15 BuIan MenlnggaI Dunla Di Rumah Pengasuh"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*