“Apa Hak Cikgu Buat Macam Ni?” – Tvlar Video Guru B4kar Telef0n Anak Murld, Ntizen Tak Pvas Hatl

PENGGUNAAN telefon bimbit dalam kalangan murid sekolah ada kebaikan dan keburukannya yang tersendiri.

Dari sudut positif, mereka boleh menggunakan peranti itu untuk tujuan pembelajaran dan komunikasi dengan ibu bapa, namun ada juga yang mengambil kesempatan sehingga berlaku penyeb4ran video p0rn0 dan sebagainya.

Dalam rakaman berdurasi 15 saat itu, dua guru wanita bergilir-gilir membal1ng beberapa buah telefon bimbit ke dalam t0ng bes1 yang sedang mar4k dengan ap1.

Turut kelihatan sekumpulan murid perempuan di kawasan itu, malah ada dalam kalangan mereka yang menjer1t dan menangis tatkala melihat telefon bimbit dilemp4rkan ke dalam ap1.

Kejadian itu dirakam pada waktu malam, dipercayai berlaku di sebuah sekolah asrama.

Antara komen ntizen di aplikasi TikTok.

Sehingga kini, video yang dimuat naik menerusi TikTok Malaysian Update News itu meraih dua juta tontonan.

Bagaimanapun, lokasi sebenar kejadian masih menjadi teka-teki dalam kalangan ntizen.

Ini di Malaysia ke? Pertama sekali, gila ke b4kar telefon macam tu? 100 peratus bhaya.

PELAYAR TWITTER

Ada yang beranggapan ia berlaku di negara ini, tak kurang juga yang mend4kwa ia berlaku di negara Indonesia.

Selain TikTok, pelayar Twitter dan Facebook tempatan turut mengec4m keras tindakan dua guru wanita itu yang dianggap kej4m dan menyalahi undang-undang.

Semakan mStar mendapati ramai yang kurang setuju dengan tindakan guru-guru itu dan berharap pendekatan lebih harmoni dapat diambil dalam menangani kes penggunaan telefon bimbit di sekolah.

“Ini di Malaysia ke? Pertama sekali, g1la ke b4kar telefon macam tu? 100 peratus b4haya. Jangan sesekali bak4r telefon anda.

“Kedua, cikgu tak ada hak untuk buat semua ini. Paling-paling pun cikgu boleh r4mpas dan pulangkan kemudian. Ini boleh dikira mencur1 dah,” tulis @zazuhri di Twitter.

Ramai luah rasa tak setuju atas tindakan guru-guru tersebut.

“Rampas (telefon) masih boleh diterima. Kita boleh tuntut kemudian tapi b4kar itu sangat keterl4luan.

“Terpaling cikgu. Atas alasan nak beri pengajaran. Pengajaran yang kau bagi kat anak-anak ini adalah dend4m dan rasa tak puas hati.

“Tak boleh bayangkan yang famili kurang senang. Mak ayah susah payah kumpul duit belikan anak telefon untuk belajar, akhirnya macam ni,” tulis beberapa lagi netizen di Twitter.

Video

Ada juga yang memberi pendapat bahawa penggunaan telefon bimbit untuk pelajar di sekolah kini adalah satu keperluan dan para guru tidak mempunyai hak untuk menghapuskan barang peribadi anak didik mereka di sekolah.

Ada juga yang memberi pendapat bahawa penggunaan telefon bimbit untuk pelajar di sekolah kini adalah satu keperluan dan para guru tidak mempunyai hak untuk menghapuskan barang peribadi anak didik mereka di sekolah.

Sumber: mstar

Be the first to comment on "“Apa Hak Cikgu Buat Macam Ni?” – Tvlar Video Guru B4kar Telef0n Anak Murld, Ntizen Tak Pvas Hatl"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*