Slmbah Minuman Ker4s Pelawaan Dit0lak, Lelaki Menyesal Selepas Dpt Tahu Siapa Wanita Cantik Sebenarnya

Seorang lelaki di Bangkok, Thailand terima pad4h selepas sel4mba meny1mbah minuman keras di atas kepala seorang gadis yang sedang makan, hanya kerana pelawaannya ditolak.

Sudah dit-lak, lagi diblasah

Tvlar di media sosial Thailand Isnin lalu seorang lelaki dengan sel4mbanya meny1mbah minuman keras di atas kepala seorang gadis yang sedang makan bersama rakan-rakannya di sebuah gerai tepi jalan. Lelaki tersebut didakwa membuat sedemikian selepas pelawaannya untuk minum bersama dit0lak wanita tersebut.

Malang tak berbau, tindakan lelaki itu membawa padah selepas dia ‘dibantai’ semula gadis tersebut yang rupa-rupanya peninju Muay Thai profesional. Menerusi rakaman yang tvlar itu, Pareploy Saeaia dalam keadaan basah dilihat menendang lelaki tersebut berkali-kali sambil memak1 hamvn.

Pareploy merupakan seorang peninju wanita dengan rekod 40 kemenangan dalam 50 pertarvngan sepanjang kariernya. Lebih hebat lagi, dia juga digelar ‘Pareploy KwaThon-Soong’ yang membawa maksud ‘sepakan kanan ibarat bal4k’. Menurutnya, dia hanya mempertahankan haknya sebagai wanita.

Wanita Cantik Sebenarnya Peninju Profesional

Kalau perkara ini berlaku keatas wanita lain, mungkin mereka tidak akan respon. Tapi, lelaki itu pilih mngsa yang salah sebab saya seorang peninju.

Dibuang kerja

Susulan kes tersebut, Pareploy telah membuat laporan polis dan kedua-duanya menyelesaikan kes tersebut dengan meminta maaf, dan didenda 1,000 baht (RM128) setiap seorang. Lelaki itu juga telah dibuang kerja sebagai kakitangan sebuah hotel dengan alasan tindakannya telah mencemarkan reputasi tempat kerjanya.

Video penuh

Hormati hak, pertahan marvah wanita. Masyarakat Muslim sepatutnya jadi contoh

Wanita perlu dapat menikmati kebebasan dan keselesaan. Orang ramai perlu ada kesedaran supaya melindungi wanita, menjaga diri dan kehidupan mereka setiap masa. Era menduduki jawatan kanan melalui tindakan yang keterlaluan secara fizikal tertentu perlu dihentikan.

Ini adalah tanggungjawab utama lelaki iaitu melindungi marvah dan kebebasan wanita. Tanggungjawab ini telah ditetapkan kepada kita dalam kitab suci al-Quran. Oleh itu, masyarakat yang sepatutnya paling jelas menjaganya adalah dalam kalangan Muslim.

Wanita adalah khazanah masyarakat pada abad ke-21. Mereka bebas berpakaian dan berbual serta bebas bergerak ke mana sahaja. Jadi, maruah lelaki ialah memastikan hak wanita untuk bebas.

Selain itu, adalah mustahil bagi mana-mana masyarakat untuk membangun dan hidup aman damai, selagi wanitanya tidak selesa atau dilayan umpama warga kelas kedua.

Inilah permasalahan terpenting yang perlu diselesaikan oleh mereka yang mahu membina tamadun terbaik bagi masa depan umat manusia.

Apabila wanita semakin menikmati kebebasan dan keselesaan, masyarakat akan semakin rapat dengan masa depan lebih baik. Dunia yang membolehkan 3.5 bilion wanita berwajah ceria setiap hari sepatutnya menjadi matlamat bagi kita semua.

Sumber: Bangkok Post

Be the first to comment on "Slmbah Minuman Ker4s Pelawaan Dit0lak, Lelaki Menyesal Selepas Dpt Tahu Siapa Wanita Cantik Sebenarnya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*