“Kami baru balik holiday di Melaka” – Usia belum pun 4 tahun tapi dah 3 kali kena C0v1d19… ibu muda kes4l.

MELANGKAH ke bulan Februari 2022, angka jangk1tan C0v1d19 di negara ini terus meningkat dan tidak menunjukkan tanda-tanda akan berakhir dalam masa terdekat.

Antara yang turut terkesan tentunya kanak-kanak comel berusia tiga tahun sembilan bulan, Nurul Miftahul Jannah yang sudah tiga kali dij4ngkiti v1rus C0v1d19.

Menurut Nurul Syafika Supardah, 19, anaknya pernah dij4ngkiti v1rus berkenaan pada Mac dan Mei 2021 sehinggalah episod duka itu kembali berulang pada Sabtu lalu.

“Saya, suami dan anak pernah dij4ngkiti C0v1d-19 pada Mac 2021. Pada waktu itu, kami berj4ngkit dengan suami. Saya dan anak menjalani kuar4ntin di rumah manakala suami di Maeps (Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang).

“Kali kedua pada pertengahan tahun lepas, hanya saya dan anak yang dij4ngkiti C0v1d19. Pada waktu itu pun kami hanya kuar4ntin di rumah.

“Pada Disember tahun lepas, anak saya pernah masuk hospital kerana demam dan batuk, doktor kata ada j4ngkitan kuman pada paru-paru. Nafasnya juga laju. Masa tu dia dimasukkan ke hospital selama enam hari, tapi dia negatif ujian C0v1d19.

“Bagaimanapun Sabtu lalu, kami sekeluarga sekali lagi buat ujian sar1ngan C0v1d-19 dan hanya anak saya yang positif. Maknanya ini kali ketiga dia positif C0v1d-19.

Eyka bersama suami dan anaknya.

“Pada Isnin petang, anak saya dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh kerana nafasnya jadi laju. Kemungkinan ada j4ngk1tan pada paru-paru lagi,” imbas ibu muda itu.

Senang disapa Eyka, dia tidak dapat mengenalpasti faktor jangk1tan kali ini, namun beranggapan kunjungan mereka sekeluarga ke Melaka sempena cuti Tahun Baru Cina sejak 31 Januari sehingga 5 Februari sebagai punca utama.

Tengok anak jadi macam ni, kalau boleh saya nak peny4kit itu dipindahkan kepada saya.

EYKA

Menurut suri rumah sepenuh masa itu, dia dan suami, Kharill Syahzzwan Abdullah, 22, h1ba dan menyesal dengan kunjungan tersebut yang dianggap sebagai punca pender1taan anak tunggal mereka yang sekali lagi dij4ngkiti wab4k berkenaan.

“Kami baru balik holiday di Melaka. Selepas balik, kami buat ujian sar1ngan C0v1d-19 sendiri, hanya anak saya yang positif. Hari ini (Selasa) kami sekeluarga akan buat saringan sekali lagi.

“Sebagai ibu, sudah tentu perasaan saya sedih. Tengok anak jadi macam ni, kalau boleh saya nak peny4kit itu dipindahkan kepada saya.

“Biar saya sendiri yang kena. Benda nak jadi, kita pun tak tahu dan tak nampak. Bila tengok dia kena cucvk dan menangis, kita sebagai ibu yang rasa s3ksa.

Si kecil ini menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh sejak minggu lalu.

“Kalau tahu nak jadi macam ni, kami tak ada pergi. Kami bertiga bercuti ke Melaka dan kawan-kawan suami pun ikut sekali,” ujar Eyka yang menetap di Kuala Langat, Selangor itu.

Menurut Eyka yang sangat terkesan dengan kejadian kali ini, dia berpesan kepada ibu bapa di luar sana agar terus berwaspada agar anak-anak mereka tidak dij4gkiti wab4k berkenaan.

“Pesanan saya kepada ibu bapa di luar sana, elakkan pergi bercuti. Fikir anak dan situasi sekarang. Benda tak nampak tapi boleh terjadi sekelip mata, boleh terjadi bila-bila masa.

“Orang kata, jangan dah jadi baru nak menyesal. Ini merupakan pengajaran untuk saya juga.

“Ujian kali ini membuatkan saya sedar untuk tidak sesuka hati bawa anak keluar,” ujarnya yang sudah berumah tangga sejak tahun 2019.

Sumber: mStar

Be the first to comment on "“Kami baru balik holiday di Melaka” – Usia belum pun 4 tahun tapi dah 3 kali kena C0v1d19… ibu muda kes4l."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*