‘Dah tahu dia tak boleh nyanyi,kenapa panggil? – Datuk Hattan.

Pnyanyi Datuk Hattan, 58, menyerru pihak penyiar TV supaya harus ada rasa bertnggungjawab untuk mengangkat lndustri hlburan ke thap lebih bagus dan tlnggi.

Hattan atau nama sebenarnya Mohd Shukri Shahabudin merujuk kptusan memsukkan usahawan tuIar Ahmad Iqbal Zulkefli sebagai peserta pr0gram Blg Stage 2022 yang bukannya menynyi bagus.

“Apa yang cuba dilIkukan (plhak penyiar)? Kalau ya pun nak ratlng, tak pyah sampai begitu, bnyak cara lain lagi.

“Takkanlah pihak pr0duksi sewktu sesi rptai tak tahu bagaimana persmbahannya? Kamu tahu pserta itu tak boleh nynyi? Kenapa kamu panggiI juga?” katanya.

Penynyi Rendang Tak Berbuah itu tidak menaflkan glmik kjutan sebegitu memang memberi lmpak besar daripada segi pemsaran. Tapi, ia ckup memaIukan untuk lndustri secara kesIuruhannya.

“Ini seperti yang prnah saya cakap sebelum ini. Dalam pr0gram itu ada pserta dari Indonesia. Kalau orang Indonesia tngok beginilah kita pnya (penynyi) kuaIiti?

“Kaslhan 11 (pserta) yang lain bertnding beria-ria. Hanya kerana ada satu atau dua juta penglkut, oh sudah Iyak? Walaupun persmbahan standard begitu, pnya sampah,” katanya.

Hattan turut terkiIan kerana pertndingan yang diadili penyanyi tersh0r Datuk Seri Siti Nurhaliza itu septutnya dibuat selari dengan standard jauh Ibih baik.

“Kita kena ada jati diri, ada mruah. Nynyi, nynyi juga, mruah sangat penting. Kepada pihak pr0duksi, fikirlah secara wras sebelum buat kptusan untuk buat satu-satu pr0gramlah,” katanya.

Semalam, pengmuman Ahmad Iqbal menjadi pserta ke-12 di Blg Stage mendapat kcman ramai ntlzen. Apalagi nynyiannya menerusi lagu Biarlah Bulan Bicara dislfatkan terlalu truk.

Vldeo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hattan (@dato_hattan)


BUKAN sahaja terkejut, malah ramai yang mempertikaikan penyertaan Iqbal Zulkefli sebagai salah seorang peserta program Big Stage 2022 (BS22)yang mula bersiaran pada malam Ahad.

Rata-rata menyifatkan pemilihan Iqbal hanya sebagai salah satu teknik pemasaran untuk menaikkan rating program tersebut.

Bagaimanapun menurut Pengurus Saluran Astro Ria, Norzeha Mohd Salleh, Iqbal memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan pihak produksi untuk dipilih sebagai peserta.

Iqbal layak masuk Big Stage kerana MV Hujan lebih 2.2 juta tontonan

“Daripada segi kriteria yang ditetapkan Iqbal telah memenuhi syarat had umur 30 tahun dan memiliki video muzik dengan sekurang-kurangnya 500,000 tontontan.

“Dalam BS22 kali ini juga kami tampilkan peserta yang pelbagai. Kami menyediakan platform dan selebihnya terpulang kepada juri untuk menilai,” jelasnya kepada mStar.

iqbal2Iqbal bawa lagu Biarlah Bulan Bicara.

Beliau ditemui selepas siaran langsung BS22 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), malam Ahad.

Kemunculan Iqbal atau nama sebenarnya Ahmad Iqbal Zulkefli, 28, pada minggu pertama menjawab teka-teki peminat siapakah yang bakal melengkapkan 12 barisan peserta BS22 kali ini.

Dari segi kriteria yang ditetapkan Iqbal telah memenuhi syarat had umur 30 tahun dan memiliki video muzik dengan sekurang-kurangnya 500,000 tontontan.

Untuk rekod, Iqbal melancarkan single pertama berjudul Hujan pada November tahun lalu dan kini video muziknya sudah menerima lebih 2.2 juta tontonan di YouTube.

Bagaimanapun, kemunculan usahawan sensasi mendapat kritikan ramai yang menganggap ia sekadar meraih publisiti.

“Pemilihan Iqbal Zulkefli sebagai peserta BS22 rasanya tidak sesuai. Saya sangat kecewa. Adakah Astro sengaja raih perhatian atau cari publisiti murahan.

“Mohon Astro bagi penjelasan kenapa ambil Iqbal. Ini tidak adil kepada peserta yang hadir ujibakat tetapi tidak berjaya,” antara komen netizen.

Kemunculan Vida dan Iqbal dianggap sebagai sekadar ‘content’.

Dakwaan untuk meraihkan rating juga diperkuatkan dengan penglibatan Datuk Seri Vida sebagai ‘presiden netizen’ dalam program ini.

Untuk rmakluman, drama percintaan dan rancangan perkahwinan tak jadi antara Vida dan Iqbal menjadi bualan netizen sejak Ogos tahun lalu.

Justeru ada yang menganggap pihak produksi sengaja mencipta kandungan dan bukan untuk tujuan pertandingan sebenar.

Pada minggu pertama, Iqbal menyanyikan lagu Biarlah Bulan Bicara yang dipopularkan oleh Broery Marantika.

Iqbal mendapat markah paling rendah iaitu 28.8 peratus namun tiada penyingkiran pada malam tersebut.

BS22 turut disertai Tegar Septian, Elica Paujin, Lia Aziz, Sofiaa Marieylla, Ajoi Zainal, Tuah Adzmi, Syafiq Abdillah, Megat Rahim, Daniel Chuer, Aishah Retno dan Yazmin Aziz.

Ajai bagi Iqbal 5 markah dalam Big Stage, kalau datang uji bakat terus tak dapat

Nama Iqbal, 28, sebelum ini dirahsiakan oleh pihak Astro dan diuar-uarkan sebagai kejutan dan dia akhirnya muncul menyanyikan lagu Biarlah Bulan Bicara pada konsert minggu pertama.

Bagaimanapun, seperti dijangka, persembahan pengenalan Iqbal mendapat komen panas daripada barisan juri.

Malah, juri tetap dan komposer Ajai memberi hanya lima markah dan menganggap nyanyian Iqbal kurang memuaskan.

iqbalIqbal membawakan lagu Biar Bulan Bicara

“Saya bagi lima markah kerana dia bukan tone deaf. Kalau dia datang uji bakat mungkin tak dapat.

“Ada sesetengah orang tidak boleh menyanyi tetapi orang suka. Mungkin dia adalah begitu,” demikian komen Ajai.

Saya bagi lima markah kerana dia bukan tone deaf. Kalau dia datang uji bakat mungkin tak dapat

Sementara itu Datuk Siti Nurhaliza yang juga selaku juri tetap program itu seakan tidak percaya kemunculan Iqbal sebagai peserta tambahan.

Beliau memberi sebanyak 25 markah dan berharap ahli perniagaan itu memberi persembahan lebih baik minggu hadapan.

“Saya harap dia dapat beri kejutan pada minggu akan datang,” komen Siti.

Ia secara tidak langsung menempatkan Iqbal di tangga tercorot dengan markah keseluruhan hanya 18.8 peratus.

Namun penyanyi lagu Hujan ini layak ke minggu hadapan berikutan tiada penyingkiran dilakukan pada minggu pertama.

Vida muncul sebagai Presiden Netizen dalam Big Stage 2022.Vida dilantik sebagai Presiden Netizen.

Manakala dua peserta lain di kedudukan terbawah adalah Syafiq Abdullah dan Megat Rahim.

Bagaimanapun Megat tidak membuat persembahan berikutan masalah kesihatan.

Minggu pertama Big Stage 2022 menyaksikan Aishah Retno menerima markah tertinggi, manakala tempat kedua Daniel Chuer dan Yasmin Aziz di tangga ketiga.

Program nyanyian yang mengetengahkan bakat generasi baharu itu turut disertai oleh Lia Aziz, Tuah Azmi, Ajoi Zainal, Jerung Merah, Elicia Paujin dan Tegar Septian.

Pembukaan minggu pertama dengan tema Game On dimulakan dengan pengenalan Aliff Aziz yang bertindak sebagai Juri Juara.

Juri Juara merupakan juri jemputan dan mereka terdiri daripada selebriti yang pernah bergelar juara untuk semua program di saluran Astro.

Sementara itu, Mas Idayu diperkenalkan sebagai Juri Pedas yang akan memberi kritikan panas kepada semua peserta.

Manakala Datuk Seri Vida pula bertindak sebagai Presiden Netizen yang akan membaca komen-komen media sosial sepanjang program berlangsung.

Program yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) dihoskan oleh Sherry Al Hadad dan Alif Satar.

Kredit:hmetro

Be the first to comment on "‘Dah tahu dia tak boleh nyanyi,kenapa panggil? – Datuk Hattan."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*