“Ajar Mereka Yang ‘Tak de Tel0r’”- Fizo Omar Minta Ntizen Ambil lktibar

Nampaknya kemenangan pengasas Hannan Medispa, Dr. Mohd. Hannan Mohd. Yusof dalam kes s4man fitnah baru-baru ini menarik perhatian pelakon Fizo Omar. Hannan yang juga merupakan sahabat baik Fizo, memenangi kes s4man f1tnah di Mahkamah Sesyen Kota Bharu terhadap seorang doktor yang mend4kwa pusat kecantikan itu men1pu pelanggan dengan cara menggunakan produk murah.

Menerusi Instagram rasmi Fizo, usahawan muda ini memuji Hannan kerana sikap beraninya menegakkan kebenaran. Fizo turut meluahkan rasa kagumnya kepada Hannan kerana mengambil keputusan untuk menyalurkan wang kemenangan saman fitnah sebanyak RM1 juta tersebut kepada anak yat1m dan masjid.

“Tahniah saya ucapkan kepada sahabat dan partner saya @dr_hannanyusof bukan diatas kemenangan dan sumbangannya, tapi tahniah diatas tindakan yang beran1 untuk mengambil tindakan undang-undang kepada mereka yang menabur f1tnah di sosial media terutamanya.

Tambah Fizo lagi, orang ramai harus berwaspada dalam meninggalkan komen di sosial media supaya tidak mendatangkan f1tnah.

“Sekarang ni,orang macam tak kisah dah nak komen apa, cakap apa di soc med. Mengikut akta undang-undang kita berhak untuk mengambil tindakan sekiranya komen atau kenyataan di soc media boleh menjejaskan reputasi dan menjatuhkan marvah mana-mana pihak.

“Jangan ingat bila kita komen tu,orang tak tahu dan tak kenal kita, especially yang kononnya nak menyamar guna FAKE account, teknologi sekarang canggih wak, boleh je nak tahu siapa dan kat mana”- katanya lagi.

Dr. Mohd. Hannan Mohd. Yusof, Foto: IG @dr_hannanyusof

Fizo memuji sikap Hannan yang tidak mementingkan wang kemenangan s4man yang diperoleh tetapi soal marvah yang diperjuangkan.

“Respect dengan tindakan @dr_hannanyusof ni, bukan soal nak menang s4man dan dapat duit ke apa, lebih kepada soal marvah dan juga mengajar mereka yang pengecvt ‘tak de tel0r’ menggunakan soc med bukannya face to face.”- tegasnya

Fizo turut menasihati orang ramai yang gemar menggunakan akaun p4lsu supaya berhenti dan fokus pada diri sendiri.

“Yang mana sibuk guna fake akaun tu, sudah-sudah lah. banyak benda lagi nak buat dalam hidup ini, lebih baik fokus untuk diri sendiri supaya lebih berjaya daripada sibuk stalk orang lain dan komen-komen macam macam dengan niat yang tak baik.”- tambahnya lagi.

Dipetik dari UTUSAN online, menurut Hannan, d4kwaan doktor yang juga bekas pekerjanya pada November 2019 itu tular di Facebook menyebabkan syarikat mengalami kerugian pendapatan hampir RM1 juta. Sehingga hari ini, bekas pekerja Hannan Medispa yang kalah dalam kes itu masih belum menjelaskan saman sebanyak RM1 juta tersebut.

Sedekah duit kemenangan saman f1tnah RM1 juta kepada anak yat1m, masjid

KOTA BHARU: Sebuah pusat kecantikan, Hannan Medispa Sdn. Bhd. (Hannan Medispa) merancang menyalurkan wang kemenangan saman fitnah sebanyak RM1 juta baru-baru ini kepada anak yatim dan masjid di negeri ini.

Pada 16 Januari lalu, Hannan Medispa memenangi kes saman fitnah di Mahkamah Sesyen Kota Bharu terhadap seorang doktor yang mend4kwa pusat kecantikan itu men1pu pelanggan dengan cara menggunakan produk murah.

Pengasas Hannan Medispa, Dr. Mohd. Hannan Mohd. Yusof berkata, d4kwaan doktor yang juga bekas pekerjanya pada November 2019 itu tvlar di Facebook menyebabkan syarikat mengalami kerugian pendapatan hampir RM1 juta.

Kata beliau, pihaknya pernah berbincang secara baik dengan doktor terbabit dengan meminta bayaran ganti rugi sebanyak RM200,000 namun penyelesaian terhadap kes itu gagal dicapai memaksa tindakan perundangan dibuat.

“Hantaran dikemas kini doktor itu telah dikongsi sebanyak 3,000 kali di Facebook. Walaupun beliau kemudiannya memadamkan hantaran tersebut namun kami telah menerima pelbagai kecaman atas fitnah itu.

“Kemenangan kami dalam prosiding mahkamah membuktikan dakwaan itu tidak benar. Kami selama ini menggunakan produk berkualiti dan diluluskan Kementerian Kesihatan,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Kata Dr. Mohd. Hannan lagi, wang diperoleh menerusi saman itu kelak akan digunakan bagi tujuan kerja-kerja kebajikan dengan tumpuan diberikan kepada anak-anak yatim serta derma kepada masjid-masjid di seluruh Kelantan.

“Fitnah ini merupakan c4baran kepada individu yang terlibat dalam dunia perniagaan. Impaknya amat besar sehingga menyebabkan syarikat saya rugi dan hilang kepercayaan pelanggan,” katanya.

Difahamkan, sehingga hari ini, bekas pekerja Hannan Medispa yang kalah dalam kes itu masih belum menjelaskan s4man sebanyak RM1 juta tersebut.

DR. Mohd. Hannan Mohd. Yusof (kanan) menunjukkan dokumen berkaitan s4man f1tnah terhadap bekas pekerjanya di Kota Bharu, hari ini. -UTUSAN/ ROSLIZA MOHAMED

kredit: UTUSAN ONLINE

Be the first to comment on "“Ajar Mereka Yang ‘Tak de Tel0r’”- Fizo Omar Minta Ntizen Ambil lktibar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*