Tak Mahu Anak Terlalu 0bses Dengan Teknologi, Cristiano Ronaldo larang Anak Sulung Miliki Telefon Bimbit Sendiri

Pemain bola sepak, Cristiano Ronaldo tidak membenarkan anak lelakinya memiliki telefon bimbit meskipun cahaya mata pertamanya itu sudah berusia 11 tahun.

Menerusi laporan The Sun, pemain Manchester United itu tidak mahu anaknya obses dan sentiasa main telefon seperti generasi yang sebaya dengannya.

Anak sulung saya akan berusia 12 tahun dan dia sering bertanya saya adakah dia boleh memiliki telefon bimbit. Saya kata kepadanya bahawa dia akan mempunyai masa untuk menggunakan teknologi itu suatu masa nanti.

Tak mahu anak obses dengan teknologi

Saya tahu generasi hari ini selangkah lebih maju daripada usia mereka dan saya bersetuju bahawa kita harus memanfaatkannya tetapi jangan begitu 0bses dengan teknologi.

Tambah Cristiano, dia boleh membenarkan anaknya menggunakan telefon bimbit, tetapi masa yang diperuntukkan harus terbatas dan bukannya setiap masa.

Disoal apakah teknologi membantu kerjayanya sebagai bintang bola sepak yang terkenal, Cristiano Ronaldo berkata tentu sekali teknologi banyak membantu perkembangan kariernya.

Teknologi bantu semua orang

Teknologi membantu saya dan semua orang di seluruh dunia. Saya fikir kita harus ambil manfaat daripada perkembangan teknologi. Cuma, kena ingat jangan terlalu 0bses.

Di United Kingdom, sebuah kajian mendapati kebanyakan kanak-kanak memiliki telefon bimbit sendiri ketika usia mereka mencecah tujuh tahun. Manakala, sembilan daripada 10 kanak-kanak memiliki gajet sendiri pada umur 11 tahun.

Sumber: The Sun

Be the first to comment on "Tak Mahu Anak Terlalu 0bses Dengan Teknologi, Cristiano Ronaldo larang Anak Sulung Miliki Telefon Bimbit Sendiri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*