Bapa Jatvh Sakit Selepas D0s Penggal4k, Dr Asri Beri ‘Cadangan’ Pada KKM

Selepas menerima sunt1kan d0s penggalak vaks1n COVID-19, Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, bapanya mvntah dan menjadi sangat lemah.

Sejak lebih seminggu yang lalu, oleh kerana kesihatan bapanya yang semakin mer0s0t akibat sunt1kan d0s penggalak, Dr Asri berkata bapanya terpaksa dimasukkan ke hospital.

Lebih merisaukan, seorang doktor yang merawat berkata, bapa beliau sekali lagi diser4ng angin ahm4r di bahagian sensitif kepalanya.

Dalam satu kenyataan kepada media, Dr Asri berkata sudah banyak aduan mengenai kesan sampingan yang serius selepas pengambilan dos penggal4k vaks1n COVID-19.

Menurut beliau, terdapat juga d4kwaan dari orang ramai yang datang berjumpa dengannya bahawa telah berlaku kematian mengejut selepas dos ketiga tersebut diberikan.

Namun, oleh kerana kejadian ini berlaku di kawasan pedalaman serta melibatkan orang kampung, tiada saluran aduan rasmi untuk diajukan.

– Foto Facebook DrMAZA

“Walaupun secara perbandingan peratus mereka yang mendapat mvdarat lebih kecil dibandingkan yang sihat, namun, setiap keselamatan nyawa dan kesihatan rakyat adalah tanggungjawab kerajaan,” jelas beliau.

“Memang benar, majoriti yang ambil tiada masalah malah saya dah ambil dos ketiga pun tiada masalah. Ibu saya pun ambil, tiada masalah. Alhamdulillah,” tambahnya lagi.

Dr Asri turut menjelaskan, beliau sama sekali tidak menafikan peranan vaks1n yang sebelum ini sudah berjaya mengurangkan banyak risiko COVID-19.

Tetapi, apa yang ingin beliau tegaskan ialah kebimbangan orang ramai setelah pemberian d0s penggalak ini dilihat memberi pelbagai kesan serius terhadap kesihatan.

Kementerian Kesihatan (KKM) juga wajar menangguhkan dulu pemberian d0s penggalak atau d0s ketiga vaks1n COVID-19 mengambil kira kepentingan orang ramai.

Satu kenyataan yang jelas terhadap siapa atau golongan mana yang sebenarnya tidak wajar mengambil d0s berkenaan perlu diteliti semula oleh KKM.

“Penafian atau ‘state of denial’ tidak berfaedah jika masyarakat melihat realiti sebenar di hadapan mata mereka dan biarlah ada panduan jelas siapa yang layak dan siapa tidak layak ambil d0s ketiga ini.

“Jika dinilai, ia bukan kisah d0ngeng tapi memang ramai yang mengalami atau melihat sahabat atau ahli keluarga alami dan tidak guna untuk menafikan,” tegas Dr Asri.

Sumber: BH Online

Be the first to comment on "Bapa Jatvh Sakit Selepas D0s Penggal4k, Dr Asri Beri ‘Cadangan’ Pada KKM"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*