Disangka Pakai Svsuk, Rahsla Sebenar Gadis Makan Daglng Ment4h Terjawab

GARA-GARA selamba makan dag1ng ayam ment4h, wanita ini menjadi perhatian warganet selepas video yang dikongsikannya di laman sosial menjadi tvlar.

Bagaimanapun, tindakannya itu mengundang pelbagai reaksi daripada netizen malah ada yang terlalu ekstrem dengan mengaitkan dirinya dengan amalan tidak masuk akal.

Tidak melatah dengan pelbagai komen negatif, namun wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Syahira ini mengakui dia sedikit terk1lan kerana dilontarkan komen yang agak ‘kas4r’ tanpa mengetahui cerita sebenar.

Berkongsi cerita dengan mStar, Syahira yang menetap di Singapura ini menjelaskan pengambilan ayam atau ikan ment4h adalah kebiasaan bagi mereka yang berketurunan dari Thailand.

“Sebenarnya ia (makan ment4h) diwarisi daripada ibu. Ibu saya berketurunan Thailand, manakala bapa dari Kelantan. Sejak kecil lagi saya memang makan ayam, dag1ng ataupun ikan ment4h. Tak benar saya makan ment4h semata-mata nak jadi viral.

“Saya baca komen-komen cakap makan ment4h berdamping dengan sya1tan untuk dapatkan wajah cantik, pakai susvk atau sebagainya… itu tak benar. Kalau mereka buat carian, mereka akan tahu bagaimana orang Thai makan,” ujar wanita berusia 22 tahun ini.

Ditanya sama ada ahli keluarganya yang lain turut mempunyai tabiat yang sama, Syahira berkata hanya dia dan ibunya sahaja yang boleh ‘menel4n’ dag1ng ment4h.

Menurut Syahira, daging mentah mempunyai rasa yang sama seperti sushi.

Tambah Syahira, dia tidak mengambil daging ayam mentah setiap hari sebaliknya hanya sekali sekala sahaja.

“Bagi saya, rasanya sama seperti makan sushi. Tak ada beza sangat tapi mungkin bergantung kepada individu,” ujar gadis kacukan Thailand-Kelantan ini lagi.

Menyedari tindakannya mengundang pelbagai kec4man, Syahira berkata dia engg4n membalas komen atau mengambil pusing perkara yang dibangkitkan oleh ntizen.

Kalau mereka buat carian, mereka akan tahu bagaimana orang Thai makan.

“Saya tak balas langsung… malas nak ambil tahu. Saya rasa yang komen ni budak-budak bawah umur,” ujarnya lagi.

Sama sekali tidak menyangka perkongsiannya meraih lebih daripada 3 juta jumlah tontonan di TikTok, Syahira dalam masa yang sama berharap agar penjelasannya dapat mengelakkan salah faham orang ramai terhadap dirinya.

“Setiap orang ada kelebihan atau kekurangan masing-masing. Tak semestinya makan ment4h itu kotor. Mereka tahu untuk mencucinya bersih-bersih.

Syahira sudah terbiasa memakan dag1ng ment4h sejak kecil.

“Tak semestinya makan ment4h berdamping dengan sya1tan untuk kekal cantik atau sebagainya. Contohnya macam saya yang berdar4h kacukan Thai-Kelantan.

“Benda tu tak pel1k kalau seseorang itu mempunyai dar4h kacukan Thai. Namun ia mungkin pel1k sebab tak semua orang makan ment4h. Ada cuma susah nak jumpa,” katanya lagi.

Hukum Memakan Dag1ng Stik Separa Ment4h. Ini Penjelasan Dr. Zulkifli

Pastinya di Malaysia ramai yang meminati makanan barat iaitu dag1ng stik. Ada yang suka daging stik dimasak secara rare, medium rare, medium, medium well atau well done.

Daripada cara masak stik di atas, rare, medium rare antara yang jelas masih kelihatan kemerah-merahan dag1ng st1k. Dalam erti kata lain, ada bahagian pada daging stik yang ment4h atau separa ment4h dan masih mempunyai dar4h.

Persoalannya, bolehkah seorang Muslim memakan dag1ng yang masih ment4h atau separa ment4h ini?

Mantan Mufti Wilayah Persekutuan, Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri melalui laman web Maktabah al-Bakri tampil berkongsi pandangan. Ikuti perkongsian beliau di bawah ini.

Soalan
Apa hukumnya makan dag1ng st1k yang masih ada dar4h?

Jawapan

Di sisi ulama Syafi’iyyah, ada dua pendapat yang dinyatakan. Imam al-Nawawi dan Imam al-Subki menghukumkannya sebagai suci. Manakala pandangan sebahagian ulama’ Syafi’iyyah lain adalah ia najis yang dimaafkan iaitu halal memakannya.

Tetapi jika bercampur dengan suatu yang asing seperti dijirus air, maka dar4h yang terdapat pada dag1ng itu tidak lagi murni maka hukumnya naj1s yang tidak dimaafkan.

Inilah yang muktamad dalam mazhab. Adapun, jika dihidangkan lauk dag1ng yang tidak dipastikan bercampur dar4h atau tidak kerana tidak nampak dan sebagainya, maka kekal hukum suci.

Firman Allah SWT:

قُلْ لَا أَجِدُ فِي مَا أُوحِيَ إِلَيَّ مُحَرَّمًا عَلَى طَاعِمٍ يَطْعَمُهُ إِلَّا أَنْ يَكُونَ مَيْتَةً أَوْ دَمًا مَسْفُوحًا أَوْ لَحْمَ خِنْزِيرٍ فَإِنَّهُ رِجْسٌ أَوْ فِسْقًا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَإِنَّ رَبَّكَ غَفُورٌ رَحِيمٌ

Maksudnya: “Katakanlah (wahai Muhammad): “Aku tidak dapati dalam apa yang telah diwahyukan kepadaku, sesuatu yang dihar4mkan bagi orang yang hendak memakannya melainkan kalau benda itu bangka1, atau dar4h yang mengalir, atau dag1ng bab1 – kerana sesungguhnya ia adalah kotor – atau sesuatu yang dilakukan secara fasik, iaitu b1natang yang disembel1h atas nama yang lain dari Allah”. Kemudian sesiapa yang terpaksa (memakannya kerana darvrat) sedang ia tidak mengingininya dan tidak melampau1 batas, maka sesungguhnya Tvhan mu Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”

Dag1ng bercampur dar4h tidak har4m

Menurut Imam al-Baghawi, (دَمًا مَسْفُوحًا) adalah dar4h yang mengalir dan mencurah. Beliau membawa pandangan Ibn ‘Abbas yang mendefinisikan dar4h yang mengalir itu sebagai dar4h yang keluar daripada ha1wan yang hidup, memiliki r0h dan keluarnya daripada ur4t ketika penyembel1han.

Ini tidak termasuk hat1 dan l1mpa, kerana keduanya d4rah beku (tidak mengalir), dan halalnya kedua-dua 0rgan itu. Tidak har4m juga daging yang bercampur dengan dar4h kerana ia tidak mengalir.

Imam al-Baghawi juga membawakan kenyataan ‘Imran bin Hudair yang berkata, “Aku bertanya Abu Mijlaz tentang dag1ng yang bercampur dengan dar4h, atau dalam periuk yang terdapat dalamnya merah-merah dar4h.” Maka beliau jawab, “Tidak mengapa, dar4h yang dihar4mkan hanyalah dar4h yang mengalir.”

Ibrahim juga berkata, “Tidak mengapa dar4h yang berada pada ur4t dan 0tak, melainkan dar4h yang mengalir yang disengajakan.” Ikrimah berkata, “Jikalau tidak kerana adanya ayat ini, nescaya orang Islam akan mencari-cari darah pada ur4t (bersusah-susah untuk buang) kerana mengikut amalan Yahud1.”

Undang-undang diet pemakanan Yahud1 yang dipanggil kashrut mewajibkan untuk dag1ng yang dimakan, tidak mempunyai sebarang dar4h.

Jika tidak, dag1ng itu dianggap tidak kosher (halal). Dag1ng yang ada dar4h akan melalui proses penggaraman (salting) atau pemanggangan (broiling) bagi menghilangkan dar4h pada dag1ng. Proses ini dipanggil koshering.

Alhamdulillah, syariat Islam tidaklah serumit ini.

Elak ambil berlebihan

Kesimpulan menurut Dr Zulkifli, berdasarkan pendapat Imam al-Nawawi dan Imam al-Subki, beliau berpandangan dag1ng st1k yang masih kelihatan merah samada dimasak rare, medium rare, medium dan medium well, begitu juga dag1ng ayam yang ada sedikit kesan dar4h di ur4tnya atau tul4ng, adalah halal dan suci.

Dari segi kesihatan, beliau menasihatkan supaya peminat dag1ng st1k ini supaya merujuk pakar perubatan dan kesihatan bagi mengelakkan masalah kesihatan jika ianya dag1ng st1k ment4h atau separa ment4h ini diambil secara berlebihan.

Be the first to comment on "Disangka Pakai Svsuk, Rahsla Sebenar Gadis Makan Daglng Ment4h Terjawab"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*