Guna banyak mikrofon karaoke dari Shopee, ini kata2 Raja B0moh selepas bebas dgn jaminan mahkamah

INDIVIDU yang digelar Raja Bomoh dibebaskan dengan jaminan Mahkamah Rendah Syariah Ipoh pada Jumaat, susulan siasatan atas kesalahan mencel4 dan mengh1na agama Islam.

Raja Bomoh atau nama sebenarnya Ibrahim Mat Zin, 71, dan Suliaha Abdul Hamid, 62, yang dikenali sebagai ‘Puteri Zaleha’ masing-masing diperintahkan membayar wang jaminan RM3,000 dengan seorang penjamin dalam kalangan ahli keluarga.

Hakim Syarie Mohammad Najib Ab Razak membuat ketetapan itu selepas membenarkan permohonan Pendakwa Syarie, Suhaili Ishak yang dikemukakan mengikut Seksyen 22 Enakmen Tatacara Jenayah Perak 2004.

Pihak pend4kwaan bagaimanapun tidak mengemukakan kertas pertudvhan pada prosiding itu kerana masih memerlukan masa untuk mengambil keterangan dan menjalankan siasatan lanjut.

Dalam prosiding itu, Suhaili memberitahu mahkamah bahawa dua individu terbabit telah disiasat di bawah Seksyen 16 Enakmen Jnayah Syariah Perak 1992 di sebuah rumah di Taman Rapat Jaya 1, Ipoh sekitar pukul 3.45 petang, 6 Januari lalu.

Bagi tujuan siasatan itu, dikemukakan agar kedua-dua mereka diberikan satu pembebasan dengan satu cag4ran penjamin oleh mahkamah.

Suhaili memohon agar mahkamah mengenakan kadar jaminan maksimum RM3,000 mengambil kira kepentingan awam memandangkan kes yang telah tvlar dan mendapat perhatian umum.

Dalam rayuannya, Ibrahim yang mempunyai 32 anak dan tiga isteri, manakala Suliaha merupakan pesara penjawat awam memohon agar jaminan dikurangkan kerana tidak mempunyai pendapatan tetap.

Mahkamah kemudiannya menetapkan wang jaminan RM3,000 setiap seorang dan 23 Februari depan untuk sebutan semula kes.

Siasatan ke atas kedua-duanya yang mempunyai hubungan sepupu itu dibuat susulan satu r1tual men0lak mus1bah banjir yang mereka lakukan di Dataran JPS di Teluk Intan. Video tersebut kemudian tvlar di media sosial.

Susulan video tvlar itu, Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) pada Rabu telah membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 14 Enakmen Jnayah Syariah Perak 1992 atas kesalahan mencel4 dan mengh1na agama Islam serta Seksyen 16 enakmen sama kerana mengingkari Fatwa Jabatan Mufti Perak.

Terdahulu Raja B0moh menggunakan banyak mikrofon karaoke dari Shopee semasa strim langsung FBnya untuk kelihatan seperti sedang ditemu bual oleh beberapa syarikat media.

Be the first to comment on "Guna banyak mikrofon karaoke dari Shopee, ini kata2 Raja B0moh selepas bebas dgn jaminan mahkamah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*