Kenali Siapa Sebenarnya Dat0’ Sri Mahadi, Suami Kepada Heliza Helmi

Siapa tidak kenal dengan penyanyi Heliza Helmi yang cukup aktif dengan misi bantuan di G4za. Sebelum ini Heliza pernah mengakui dirinya tidak pernah berasa tertek4n masih belum mendirikan rumah tangga walaupun sudah berumur 35 tahun (2021).

Bagaimanapun, siapa sangka 1 Januari 2022, Heliza yang masuk umur 26 tahun dikejvtkan dengan berita perkahwinan Heliza bersama seorang usahawan. Berita perkahwinan Heliza ini terseb4r apabila ada gambar menunjukkan majlis pernikahan mereka di sebuah masjid.

Mesti ramai yang terkejvt kan?

Berita mengenai perkahwinan itu dimaklumkan seorang pendakwah terkenal, Prof. Madya Datuk Dr. Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim di laman Instagramnya, mohdizharariff_official hari ini yang turut memuat naik gambar pasangan tersebut.

“TAHNIAH KEDUA ADINDA SAYA Mahadi dan Heliza Helmi kerana hari ini kalian telah disatukan debgan izin Allah.. Syukur kepada Allah setelah sekian lama saya menyimpan rahs1a kalian…  Maaf tak dapat hadir hari ini kerana berada di kuar kawasan… Esok kita jumpa ye..”

Bukan cal4ng-cal4ng suami Datin Heliza Helmi

Tiada angin tiada r1but, siapa sangka Heliza Helmi telah selamat diijab kabulkan bersama pasangan yang bukan cal4ng-cal4ng orangnya. Dalam bidang kewangan, suaminya iaitu Dato’ Sri Mahadi Badrul Zaman merupakan antara nama yang cukup disegan1 ramai. Beliau mula melibatkan diri dalam industri tersebut pada usia 21 tahun, sebelum kini bergelar antara pengasas syarikat perancangan kewangan tersohor di rantau Asia.

Dato’ Sri Mahadi Badrul Zaman terima anugerah The Jewels of Muslim World 2019

Perunding kewangan yang cukup popular Dato’ Sri Mahadi Badrul Zaman  antara anak melayu yang telah mencapai kejayaan pada usia yang sangat muda. Rentet4n daripada kecemerlangan beliau, tidak hairanlah begitu banyak pengiktirafan yang beliau perolehi seperti Top CEO Award 2004, Youngest Million Dollar Producer, Youngest Agency Manager (CIMB) dan yang terkini Anugerah The Jewels of Muslim World 2019.

Ok jom kita berkenalan dengan Dato’ Sri Mahadi. Beliau adalah pengasas Financial Genius Group (FGG) yang telah memulakan kerjaya sebagai perunding kewangan sejak berumur 21 tahun dan kini pada umur 37 tahun, beliau telah mencatat sejarah sebagai penerima termuda Anugerah The Jewels of Muslim World.

Seronok dengar perkongsian yang sangat positif dari Dato’ Sri Mahadi, tentang bagaimana beliau bermula, kenapa beliau bermula, bagaimana beliau menangani jatvh bangun sebuah perjvangan dem1 menuju kejayaan dan paling Misz-ella suka adalah apabila beliau menjadikan ibu beliau sebagai sumber inspirasi untuk berjaya *tersentuh hati keibuan Misz-ella, tau* Bukan cal4ng-cal4ng personaliti popular dunia yang pernah menerima anugerah hebat ini. Antaranya adalah Dr. Mufti Ismail Menk, Ahli tinju dunia Muhamad Ali, Prince Al Waleed dari Arab Saudi dan ramai lagi.

Bila ditanya apakah perasaan beliau apabila diberi pengiktirafan setaraf dengan personaliti terkenal bertaraf dunia ini .. jawapan beliau adalah Syukur ke hadrat Allah SWT dan semoga kejayaan ini bakal membuka jambatan perhubungan bagi membolehkan beliau melangkah jauh membawa nama FGG ke persada antarabangsa. Dengar khabar, Dato’ Sri Mahadi dah dapat jemputan dari tiga negara untuk berkongsi ilmu yang beliau ada untuk masyarakat di sana. Tahniah Dato’ Sri. Sejujurnya, saya sangat kagum dan terinspirasi dengan kisah kejayaan Dato’ Sri ini. I’m sure it’s not easy to keep your momentum continuously and consistently but you made it. Bak kata Dato’ Sri tadi, it’s ok to be negative once a while but you need a useful believe yang akan pull you ke depan. Very meaningful kata-kata tu, kan.

Dato’ Sri Mahadi juga dijemput untuk menyampaikan World Class Talk bertajuk “Fundamental Components to Forge 21St Century Leaders” dihadapan lebih 100 peserta dari 57 buah negara Islam. Sesi penyampaian tersebut telah berlangsung selama satu jam bermula jam 3:45 petang dan berakhir pada jam 4:45 petang. Dato’ Sri Mahadi Badrul Zaman telah berkongsi beberapa tips penting dan rahs1a untuk membentuk pemimpin Abad-21 yang kent4l, berdaya sa1ng dan mampu mengharung1 cab4ran dunia hari ini.

Financial Genius Group (FGG) turut mengambil peluang untuk memperkenalkan organisasi ini kepada umum dengan menyertai pameran yang diadakan sepanjang 3 hari Muslim World Biz 2019.

Tampil menawan pakai busana pengantin putih…persis seorang puteri.Menerusi rakaman dimuat naik jurugambar Aqo Imran, selebriti serta akt1vis kemanusiaan tersebut dilihat cukup menawan apabila tampil ke acara akad nikah sambil memakai busana pengantin berona putih. Lebih manis lagi, Heliza turut diiringi oleh ahli keluarganya yang sepadan memakai baju tema berwarna merah jambu.

Macam tak percaya Heliza dah kahwin…DS Mahadi orangnya hebat pula, moga hubungan kekal hingga Jannah

Rata-rata ntizen turut terkejvt mendengar perkhabaran nikah tersebut, lebih-lebih lagi sumbangan suami Heliza dalam dunia kewangan islam cukup besar serta banyak membantu masyarakat Islam secara amnya. Justeru, mereka mendoakan rumah tangga pasangan mempela1 tersebut kekal hingga ke Jannah.

Biodata Nur Heliza binti Helmi

Nama: Nur Heliza binti Helmi

Tarikh Lahir: 3 Februari 1986

Tempat Lahir: Kuala Terengganu, Terangganu

Nama Ibu: Latifah binti Muhammad

Nama Ayah: Helmi bin Haji Mohd Hasbi

Adik Beradik: Hazwani Helmi

Instagram: @nurhelizahelmi

Nur Heliza binti Helmi merupakan seorang pendakwah, penyanyi, model, pengacara TV, penceramah, pakar motivasi, aktivis kemanusiaan, pelakon, selebriti dan mula dikenali pada 2007 semasa penyertaan beliau dalam program rancangan realiti Akademi Fantasia Musim Ke-5.

Berpewatakan pendiam namun petah apabila berkata-kata. Jadi, tidak hairanlah beliau terpilih untuk menyertai pertandingan pidato peringkat negeri dan kebangsaan walaupun hanya memegang peranan sebagai perserta simpanan.

Mempunyai bakat dalam nyanyian dan mendeklamasikan sajak antara kelebihan yang ada pada dirinya. Sifatnya yang mudah mesra menyebabkan beliau memiliki ramai sahabat handai. Beliau menjadikan persahabatan sebagai medium untuk berkongsi ilmu. Malahan beliau menjadikan pengalaman sebagai sumber ilmu yang bermanfaat untuk dikongsi bersama-sama kenalannya.

Pendidikan

2005 – 2010: Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Sains, Biologi & Kim1a) Universiti Malaysia Sabah (UMS)

2004 -2005: Kolej Matrikulasi Labuan (KML)

2003 – 2004: SM Convent St. Ursula Tawau Sabah

1999: Treacher Methodist Girls School, Taiping Perak

Sekolah Rendah Sultan Sulaiman 1, Kuala Terengganu, Terengganu.

Sekolah Tadika Yayasan Islam Kuala Terengganu, Terengganu.

Perkahwinan

Nur Heliza binti Helmi mendirikan rumah tangga pada Januari 2022 bersama pasangannya iaitu Dato’ Sri Mahadi Badrul Zaman atau lebih dikenali sebagai Dato’ Sri Mahadi BZ Founder dan Presiden AUF BMZ.

Dato’ Sri Mahadi Badrul Zaman juga  merupakan pengasas Financial Genius Group ({FGG) telah di anugerahkan dengan Anugerah The Jewels of Muslim World 2019 daripada majalah The OIC Today

Aktiviti Keagamaan/ Aktiv1s Kemanus1an

Nur Heliza binti Helmi dikenali dengan sifatnya yang memperjvangkan agama Islam dan ummah sejagat, mengajak manusia untuk melakukan kebaikan/ infak/ derma melalui medium sosial Instagram miliknya.

Sebagai akt1vis kemanusiaan dalam dan luar negara beliau telah menjejak kaki di Palest1n, Syr1a, Yaman (M1si Kemanus1aan M1si Kecem4san, Misi Benc4na, Rescue Syria, Wake Up For Gaza) bagi tujuan berdakwah dan menghulurkan bantuan melalui badan NGO yang dianggotainya.

Antara badan NGO yang beliau anggotai/ kolobarasi adalah:

Aman Palest1n

Muslim Care

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM)

Yayasan MYPRIHATIN

THE HELMIS (Nur Heliza binti Helmi & Hazwani Helmi)

Wah..selepas 35 tahun, akhirnya bertemu jua dengan pemilik tvlang rvsuk.. Tahniah Datin Sri Heliza Helmi & Dato’ Sri Mahadi.

Sumber: Harian Metro (Zaara Talita)

Be the first to comment on "Kenali Siapa Sebenarnya Dat0’ Sri Mahadi, Suami Kepada Heliza Helmi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*