[VIDE0] Generasi Baharu L0ng TlGER Dikesan Buat HaI Di Cheras?

Selepas penjnay4h berbangsa R0hingya yang dikenali sebagai L0ng Tig3r berjaya dit4ngkap setelah mel0l0skan diri sebelum ini, kini timbul pula generasi baharu ‘Abang Long’ itu.

Satu kIip video yang terseb4r di media sosiaI ketika ini meny4ksikan seorang kanak-kanak yang turut dikatakan berbangsa R0hingya meminta sedekah di sebatang jalan raya di ibu kota.

Dilap0rkan kejadian tersebut berIaku di salah satu jalan raya di Cheras, Kuala Lumpur itu menunjukkan kanak-kanak tersebut bersama temannya meminta sedekah.

Paling mengejvtkan apabila salah seorang kanak-kanak tersebut mem4rahi perakam video terbabit kerana merakam gerak- gerinya.

Ternyata klip video tersebut mendapat kec4man dari orang ramai dan beranggapan kanak-kanak berbangsa R0hingya itu sudah keterlaIuan.

“Baru-baru ni L0ng Tiiger, ni keluar pula L0ng Tlger JR. Jangan bagi muka sangat dengan golongan ini. Ikut sejarah dia dekat Myaanmar pun kita dah tahu.

“Kalau aku ada dekat situ, aku dah bagi satu das dekat kepaia. Makin kurang ajar mereka ni,” jelas Joe Rahman Bangsar.

“Memang betul-betul ber4ni mereka sekarang ya, makin dilayan makin ter0k ni. Ibarat beri betis nak k0kaknya paha pula ni.

“Dekat Selayang pun mereka nak, ini dekat Cheras pula. Harap PBT (Pihak Berkuasa Tempatan) buat kerja la. Nampak kot0r dah bandaraya kita sekarang,” kata Khery Khery.

Vdeo

Berikut reaksi dari netizan

Status pemastautin sementara Long Tiger jadi sebutan?

Nama Long Tiger atau nama sebenarnya Abdul Hamim Ab. Hamid mula menjadi sebutan kembali apabila dia bertindak melarikan diri dari I0kap Mahkamah Majistret Tangkak, dekat sini pada 15 Disember lalu.

Ketika itu, lelaki berketurunan Rohingya berusia 32 tahun itu diambil dari Penjara Sungai Udang, Melaka bagi berhadapan proses perbicaraan di bawah Seksyen 388 Kanun Kesksaan kerana pemerasan.

Semasa meIarikan diri dari t4hanan, Long Tiger turut berdepan proses perbicaraan bagi kesaIahan di bawah Seksyen 506 kerana mengugut dan mengvrung bekas pekerjanya serta kes r0g0I dibawah Seksyen 376.

Sebelum dia ditngkap pada 28 April 2020 kerana memf1tnah seorang pegawai polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tangkak, Long Tiger menjadi bualan ramai kerana keIantangannya sehingga menimbulkan kntroversi melalui beberapa sesi siaran langsung di Facebook.

Malah, dia juga sentiasa mencbar mereka yang tidak bersetuju dengan pendapatnya serta mengeluarkan kenyataan yang menctuskan rasa tidak puas hati dalam kalangan etizen selain sering menyebut kata-kata kes4t sepanjang bersiaran.

Selepas tamat reman bagi siasatan kesalahan f1tnah di bawah Seksyen 500 Kanun Kesksaan, Long Tiger sekali lagi ditahan polis di IPD Muar pada pukul 5.45 petang, 2 Mei 2020 setelah polis menerima laporan baharu membabitkan kes peras ugvt dilakukannya.

Susulan itu, terdapat beberapa lagi laporan polis dibuat orang awam di beberapa negeri termasuk Selangor dan Kuala Lumpur berhubung kesaIahan lepas yang didkwa dilakukan lelaki itu.

Pada 8 Mei 2020, lelaki itu mengaku tidak bersaIah di Mahkamah Sesyen Ampang atas dua pertuduhan pecah amanah wang RM3,500 milik pesara yang sepatutnya digunakan untuk membeli barang keperluan memasak dan ubah suai kedai.

8 Ogos lalu pula, dia turut membuat pengakuan sama di Mahkamah Sesyen Muar atas tuduhan mer0g0l seorang wanita pada 26 September 2019, selain menafikan pertduhan ugvtan bnuh dan mengurung bekas pekerjanya dalam kejadian di Bukit Gambir pada 12 Julai lalu.

Dalam sebutan kes ugvtan bnuh itu, Long Tiger yang sudah berkahwin tidak ditawarkan jaminan selepas pihak pendkwaan mengambil kira tertvduh dibimbangi boleh mengg4nggu saksi utama pendkwaan.

Sementara itu, Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay pada tahun lalu sudah menjelaskan status kewarganegaraan Long Tiger yang bukan rkyat negara ini, sebaliknya adalah pemastautin sementara dari Myanmar atau Rohingya yang juga pemegang kad Pesuruhjaya Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi PeIarian (UNHCR).

Ayob Khan ketika itu turut menaflkan prsepsi segelintir masyarakat yang menyatakan pemegang kad UNHCR kebal dari tndakan undang-undang sebaliknya beliau menegaskan sesiapa sahaja yang membuat kesaIahan akan berdepan tndakan undang-undang.

Beliau berkata, Long Tiger sebelum itu mempunyai rekod kesaIahan lampau membabitkan kes ugvtan jnayah pada 2009 selain kes cuIik dan rog0I pada 2012 yang kesemuanya sudah disabitkan kesaIahan.

Terkini, lelaki itu yang turut dikaitkan dengan penglibatan dalam kumpulan gngster direm4n empat hari bermula semalam bagi siasatan di bawah Seksyen 223/224 Kanun Kesksaan kerana Iari dari tahanan poIis.

Kredit tmsi

Be the first to comment on "[VIDE0] Generasi Baharu L0ng TlGER Dikesan Buat HaI Di Cheras?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*