“S0P Mcm B4ng*ng..” – Wanita Luah Kecew4 Terpksa BersaIin Dlm Kereta. Bila Pergi Hospital Swasta, Lain Pulak Jadinya

PROSES kelahiran adalah situasi yang mencem4skan dua ny4wa iaitu ibu dan bayi. Kerap kali dipesan wanita ham1l perlu ke hospital sekiranya sudah mempunyai tanda-tanda untuk bersal1n.

Namun, lain pula halnya yang berlaku di Pulau Pinang. Seorang ibu terpaksa melah1rkan bayinya di dalam kereta gara-gara tidak sempat sampai ke hospital semula

Dalam satu hantaran di laman sosial Facebook Penangku Viral, wanita berkenaan terdahulu pergi ke sebuah hospital kerajaan kerana sudah mempunyai tanda-tanda bersalin pada jam 11.00 pagi.

Tular baru-baru ini, seorang ibu melahirkan anak di dalam kereta akibat ‘procedure’ sebuah hospital kerajaan yang terlamp4u ket.4t, mengh4lau semula wan1ta m4.lang tersebut untuk pulang kononnya waktu bers4.lin masih belum sampai.

Daftar masuk pukul 11, d0ktor survh balik walau bukaan dah 2cm

Menerusi posting Faceb00k Penangku Viral, wanita tersebut difahamkan telah mendaftar masuk di Hospital Seberang Jaya pada jam 11 pagi, namun disuruh balik pada jam 12.30 tengah hari walaupon bukaan telah 2cm lebar dan kononnya waktu melahirkan anak masih terlalu awal.

Dah merayu banyak kali, dit0lak dan terpaksa balik

Lebih kejam, wanita ini telah merayu berkali-kali untuk meneruskan proses bers4.lin, namun ditolak oleh doktor dan akhirnya dia terpaksa pulang ke rumah di Sg Ara Bayan Lepas, yang terletak agak jauh dari hospital jika berlaku sebarang kecem4san.

D4.r4.h turun banyak, bers4.lin dalam kereta

Akibat trafik yang terlampau ses4k, wanita m4.lang ini akhirnya melahirkan anaknya di dalam kereta sebelum berlaku pend4.r4.han yang sangat banyak.

Wanita itu akhirnya melahirkan bayi di dalam kereta sewaktu dalam perjalanan ke hospital, sebelum suaminya membawanya ke sebuah hospital swasta terdekat.

Terpaksa Bayar Bil Hospital Swasta

Menerusi hantaran itu juga, suami wanita tersebut meluahkan rasa kec3wa kerana terpaksa membayar bil hospital “tidak dijangka”, dan menyalahkan pihak hospital pertama kerana meminta isterinya pulang ke rumah, sebelum itu.

Difahamkan, sebaik mendengar aduan isterinya, mereka bergegas ke Hospital Besar Pulau Pinang namun asbab trafik yg ses.4k, anggaran masa untuk tiba di Hospital Seberang Jaya mengambil masa sehingga 1 jam 20 minit.

“Terlalu ambil mudah…”

Tinjauan ke ruangan komen mendapati ramai melvahkan rasa kekec3waan kepada pihak pengvrusan hospital. Ada juga yang berkongsi kisah pernah berhadapan dengan situasi yang sama.

K0MEN NTIZEN:

Walau bagaimanapun sejak kisah ini tvlar, belum ada penjelasan daripada mana-mana pihak susulan apa sebenarnya yang berlaku.

Untuk pengetahuan para pembaca, proses kelah1ran yang tidak dipant4u kakitangan terlatih dan bertauliah adalah berb4haya.

Ia mended4hkan ibu dan bayi kepada pelbagai risik0 seperti tvmpah dar4h, bayi lem4s, j4ngkitan kum4n dan sebagainya.

Sumber: trdngsngt

Be the first to comment on "“S0P Mcm B4ng*ng..” – Wanita Luah Kecew4 Terpksa BersaIin Dlm Kereta. Bila Pergi Hospital Swasta, Lain Pulak Jadinya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*