TuI4r VlDE0 Jemaah Umrah Meng4muk ‘Disidai’ 6 Jam Utk Pakai Peranti Digital

TuI4r sebuah rakaman menunjukkan kem4rahan jemaah umrah yang terpksa menunggu lama gara-gara SOP baru pihak kerajaan yang mewajibkan pemakaian jam tangan ‘tracker’ bagi mereka yang merentas negara.

Video tersebut menampakkan lambakan jemaah umrah yang terlampau ramai di dalam sebuah ruang menunggu tanpa pnjarakan sosial.

VlDEO

“Perjalanan 9 jam ditambah tunggu 6 jam pen4t weh!…”

Terdapat seorang ntizen yang turut berada di lokasi berkenaan meluahkan rasa ger4m kerana pnat dan terpksa menunggu 6 jam lagi setelah 9 jam perjalanan pulang dari umrah.

Terdapat seorang ntizen yang turut berada di lokasi berkenaan meluahkan rasa ger4m kerana pnat dan terpksa menunggu 6 jam lagi setelah 9 jam perjalanan pulang dari umrah.

Empunya vdeo juga menambah bahawa penantian sangat lama atas sebab pekerja yang menguruskan pemakaian jam ‘tracker’ tersebut hnya 7 orang yang mana terpksa menguruskan 500 jemaah umrah yang terlibat.

Pengembara pulang dari Arab Saudi wajib pakai peranti digital

Putrajaya: Bermula minggu depan, semua pengembara yang pulang dari Arab Saudi akan diwajibkan untuk memakai peranti digital bagi memastikan mereka patuh kepada prosedur operasi standard (SOP) iaitu ku4rantin di rumah.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, ini kerana kebanyakan kes Omicron yang dikesan oleh pihaknya membabitkan individu yang pulang dari Jeddah khususnya mereka yang baru pulang dari mengerjakan umrah.

Beliau memaklumkan, kebanyakan individu berkenaan yang dibenarkan untuk kuarant1n di rumah, tidak patuh kepada arahan berkenaan serta menerima tetamu semasa tempoh kuarant1n dijalankan.

“Daripada jumlah keseluruhan 49 kes yang mempunyai Omicron, 30 daripadanya adalah mereka yang pulang dari Arab Saudi iaitu baru mengerjakan umrah, kita dapati sebahagian besar tidak ptuh dengan SOP dan menjalankan pengasingan.

“Ada diantara mereka bergaul dengan keluarga serta menerima tetamu daripada jiran tetangga. Mereka bersalam untuk mengambil berkat tetapi akhirnya dapat Omicr0n.

“Jadi toI0ng, jangan keluar bilik, jangan berjumpa dengan orang, jangan terima tetamu. Tunggu semuanya selesai (kuarant1n) dahulu, barulah berjumpa,” katanya dalam sidang media khas yang diadakan hari ini.

Buat masa ini, terdapat sembilan negara yang berisiko tinggi dan pengembara yang pulang dari negara berkenaan perlu dipakaikan peranti digital ketika menjalani kuarantln di rumah.

Sembilan negara berkenaan merangkumi United Kingdom, Amerika Syarikat, Denmark, Australia, Perancis, Norway, Kanada, India dan Nigeria.

Mengulas lanjut, Khairy berkata, kerajaan sudah memberikan keI0nggaran kepada pengembara untuk menjalankan ku4rantin dirumah dan mereka mestilah patuh akan SOP berkenaan.

“Kita akan hidup dengan v1rus ini, jadi kerajaan sudah melonggarkan syarat supaya boleh kuarantln di rumah, tidak lagi perlu mengeluarkan kos yang tinggi untuk kuarantln di hotel.

“Jadi toI0ng patuh, jangan bertemu dengan sesiapa ketika tempoh kuarantln dilaksanakan bagi mengurangkan penuIaran C0v1d-19 terutamanya varian Omicr0n yang kini dilihat semakin meningkat di negara ini,” katanya.

Dalam pada itu, Khairy menggalakkan individu yang ingin ke luar negara untuk mendapatkan dos penggaIak sebelum ke mana-mana negara.

“Saya akan umumkan kelak untuk memendekkan jarak masa pengambilan dos penggaIak daripada dos kedua ke dos ketiga. Dengan ini ia akan membolehkan lebih ramai rakyat di negara ini mendapatkan dos penggaIak. Kita galakkan mereka yang akan ke luar negara untuk ambil dos penggaIak ini,” katanya.

SUMBER: Tiktok – uzm_87 via redaksi

Be the first to comment on "TuI4r VlDE0 Jemaah Umrah Meng4muk ‘Disidai’ 6 Jam Utk Pakai Peranti Digital"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*