‘Abang Viva’ Kini DiseIubungi Prasaan Tkut & MaIu

SeIepas dirinya tuIar dalam Iman mdla s0siaI dan menjadi perhtian msyarakat, Azwan Omar, 29, atau lebih dikenali sebagai ‘Abang Viva’ kini disIubungi perasaan tkut dan maIu.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, anak kelahiran Alor Gajah, Melaka itu berkata, dia tkut tidak mampu mennaikan tnggungjawab diamanahkan manakala prsaan maIu timbuI apabila menjadi perhatian ramai.

Katanya, dia sebelum ini adalah lnsan biasa yang suka bersndlrian kini mula mendpat perhtian seluruh negara.

‘Abang Viva’ menjadi perhtian di mdla s0siaI apabila snggup datang dari Melaka ke Lembah Klang dan kini Pahang untuk membntu mngsa banjlr.

Ketika memulakan misinya itu, Azwan yang menaiki sebuah kereta jenis Per0dua Viva sambil membawa sebuah bot miliknya hanya berbkaIkan RM50 hingga digelar sebagai ‘Wira Banjlr’.

Bercerita tentang misinya itu, Azwan bergerak dari Alor Gajah pada 18 Disember lalu menuju lokasi pertama untuk bntuan mngsa banjlr di Shah Alam, Selangor.

Jelasnya, sepanjang hidup­nya, ia pertama kali dia meIksanakan mlsi tersebut.

“Sepanjang di Lembah Klang, saya menjalankan mlsi bantuan di Puchong dan Taman Sri Muda, Shah Alam. Tiga hari saya di sana sehingga Isnin lalu.

“Selepas itu, saya bergrak ke Pahang dan sebelum sampai ke Temerloh, saya terpksa bermIam sehari di Karak, Bentong kerana laIuan dinaiki air.

“Saya tidak pasti berapa lama akan berada di Pahang, selagi khldmat saya diperlukan saya terus memberikan bantuan,” katanya yang masih bjang.

Tentang bot digunakan, katanya, ia baru sebulan lebih dibeli untuk memanclng ikan secara solo di sungai atau laut.

“Saya memang suka meman­cing bersendirian, jadi saya beli bot ini. Apabila berlaku banjlr, saya tergerak hati membawanya bagi membntu mngsa, tiada siapa mendorong saya,” katanya.

Beliau dalam pada itu berkata, keadaan Perodua Viva digunakannya juga baik sepnjang melaksanakan mlsi bntuan banjlr bermula 18 Disember lalu.

Mengenai soal hadiah kereta ditwarkan usahawan yang juga Pengarah Shalicious Empire Sdn. Bhd., Wan Siti Aishah Wan Hasan atau lebih dikenali sebagai Sha Hasan, dia berkata, fokusnya kini ialah membntu mngsa yang terjjas akibat banjlr.

Sumber : UTUSAN

Usahawan niat beri kereta baru, tapi ramai puji Cara Abang Viva t0lak tawaran

Nama Azwan Omar ketika ini sedang hangat diperkatakan kerana menjadi Unsung Hero buat mngsa-mngsa banjlr di sesetengah tempat.

Dia yang secara sukarela datang menyelamatkan dan membantu mngsa-mngsa di kawasan yang ditimpa bencana banjir dengan bot persendiriannya telah digelar ‘Abang Viva’ memandangkan menaiki kereta tersebut berbekalkan RM50 dari Melaka.

Kisahnya tular dan mendapat perhatian media serta orang ramai sehingga ada usahawan yang ingin memberikannya kereta untuk kegunaan peribadi memandangkan jasa yang ditumpahkan kepada mngsa-mngsa banjlr cukup besar.

Berjaya hubungi Abang Viva

Selepas hampir sehari mencari ‘Abang Viva’ di media sosial, usahawan wanita yang dikenali sebagai Sha Hassan telah berjaya menghubungi pemuda tersebut dan bertanyakan kesudiannya untuk menerima pemberian tersebut.

Namun, Azwan dilihat belum memberikan kata putus dan sempat bertanyakan secara jujur sama ada pemberian tersebut untuk tujuan marketing ataupun tldak.

Tanya ni untuk marketing atau bukan

Menurut Azwan lagi, dia tidak mahu terikat dengan mana-mana syarikat atau badan bukan kerajaan (NGO) dan merasakan bukan orang senang untuk menyelenggara kereta yang agak mahal seperti 4×4 andai menggunakan kereta sebegitu.

Walau bagaimanapun, usahawan tersebut sama sekali tidak memaksa dan hanya berniat baik mahu memberikan hadiah buat insan berjasa seperti pemuda tersebut.

Risau tk mampu bayar maintenance

Buat masa ni jangan ganggu Abang Viva, dia sibuk bantu orang

Justeru itu, usahawan berkenaan meluahkan rasa syukur kerana dapat menghubungi Azwan sendiri dan bersedia untuk dihubungi kembali andai pemuda itu setuju untuk menerima pemberian ikhlasnya.

Dalam pada itu, Sha Hasan turut memohon orang ramai tidak menggangu ‘Abang Viva’ buat masa ini memandangkan dia sedang sibuk menerusikan misi bantuan di kawasan banjir dan memerlukan rehat secukupnya selepas berhari-hari diatas bot.

‘Abang Viva’ belum beri kata putus ditawar kereta baru

Kisah wira banjir, Azwan Omar atau lebih dikenali ‘Abang Viva’ semakin tular dan mendapat perhatian di media sosial sehingga ramai yang ingin memberi dan menawarkannya hadiah memandangkan jasa yang ditumpahkan kepada mangsa-mangsa banjir cukup besar.

Dia yang secara sukarela datang menyelamatkan dan membantu mangsa-mangsa di kawasan yang ditimpa bencana banjir dengan bot persendiriannya.

Dalam pada itu, terdahulu seorang usahawan yang juga Pengarah Shalicious Empire Sdn. Bhd., Wan Siti Aishah Wan Hasan mencari Azwan untuk menghadiahkannya sebuah kereta untuk kegunaan peribadi sebagai tanda terima kasih atas pengorbanannya.

Menerusi perkongsian di laman Instagram milik usahawan tersebut, dia telah berjaya menghubungi Azwan dan bertanyakan kesudiannya untuk menerima pemberian tersebut, namun pemuda itu dilihat belum memberikan kata putus.

Katanya, Azwan ingin memberi fokus kepada misi membantu mangsa banjir terlebih dahulu dan akan mempertimbangkan tawaran tersebut semula setelah selesai urusannya.

“Korang jangan ganggu dia dulu, biar dia selesai apa yang patut.

“Apabila semua dah selesai, ‘Abang Viva’ boleh hubungi sha dan apa pun keputusannya, sha hormati,” tulis usahawan tersebut menerusi hantaran di Instagram.

Sementara itu, rata-rata orang ramai memuji cara pemuda tersebut yang lebih memfokuskan misi bantuan dari perkara lain.

“Abang Viva macam berat nak terima hadiah, sempat lagi beri tahu dia tak buat apa-apa dan tak mampu nak jaga, dia memang ikhlas membantu tanpa mengharap balasan,” kata @Butul Nda Belibut.

“Rendah diri sungguh Azwan, sampai dia cakap dia bukan senang nak tanggung kos penjagaan kereta tersebut, moga Allah balas kebaikannya,” kata @KkaChuiii.

“Terbaik cara dia balas, memang berjiwa besar, moga melimpah ruah rezekinya dan rakyat Malaysia sentiasa menyokong awak,” kata @Hafizul Helmi.

Menjengah ke ruangan komen, ramai yang memuji respon dari Azwan Omar yang dilihat begitu humble walaupun sudah mendapat perhatian ramai.

Mereka juga berasa kagum dengan pemuda berusia 28 tahun itu kerana langsung tldak mengambil kesempatan dan tetap meneruskan misi menyelamat dan bantuan kepada mngsa-mngsa banjlr.

Terbaik cara abang ni reply

Sumber : omm

Be the first to comment on "‘Abang Viva’ Kini DiseIubungi Prasaan Tkut & MaIu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*