Halwan tek4k manusia! G3ng kambing pel1k terselamat dari jadi kari… suka makan lepat tanpa daun pisang, s0sej, minum susu berjenama

SAMA seperti manusia, ha1wan juga mempunyai ragam atau tab1at masing-masing yang kadangkala boleh membuatkan kita tak ker1ng gus1 melihatnya.

Begitu juga dengan sekumpulan kambing ini yang mana perangai aneh masing-masing membuatkan ia nampak istimewa di mata pemilik yang sanggup mengecualikan kumpulan ini daripada disembel1h dan menjadi santapan untuk majlis kera1an.

Seronok berkongsi tentang kambing-kambingnya di media sosial, Azroy Abdul Manaf, 38, berkata, dia mempunyai lebih 200 ekor kambing yang siap sedia untuk dijual bagi tujuan diternak atau disembel1h, namun ada sekumpulan kamb1ng yang tidak akan sesekali dijual.

Kambing-kambing tersebut mempunyai nama masing-masing iaitu – Kamaruddin, Ecah, Jhonny, Omar, Hana, Thor, Syafinaz, Yaoming dan Ahfatt.

Pemilik ladang ternakan Agro Farm di B4tu 9 Kampung Sungai Salak Tambahan, Gombak, Selangor ini berkata, setiap kambing yang mempunyai nama ini mempunyai lagak ‘d1va’nya yang tersendiri.

Antara yang sering menjadi perhatian adalah Kamaruddin, seek0r kamb1ng jant4n yang hanya makan makanan manusia seperti lepat pisang, donat, kuih lapis, malah nasi goreng Cina.

“Kamaruddin ni sebenarnya dulu makan je rumput, tapi ada satu hari tu kepala dia tersepit masa dia makan rumput… pagi tu saya nampak, saya pun lepaskan dia, Masa saya lepaskan kepala terus dia jatuh sebab penat berdiri semalaman, memang terus tiga hari dia duduk tak bangun-bangun jadi saya mula risau.

“Masuk hari keempat dia bangun tapi tak nak makan rumput, bagi ded4k tak nak, bagi makanan kambing lain pun tak nak, saya pun panik sebab dia dah makin kurus,” katanya kepada mStar.

Azroy bersama kambing-kambingnya.

Bagaimanapun, makanan manusia bagai menyelesaikan masalah dan melenyapkan kebimbangannya apabila Kamaruddin menikmatinya dengan begitu berselera sekali.

“Kebetulan masa tu sarapan pagi saya lepat pisang dengan kuih lapis, jadi saya bagi dia, nak pula dia makan tak henti-henti. Esok ulang benda sama dia makan, jadi itu la kisahnya, kalau saya bawa d0nat itu la dia makan.

“Air pula dia hanya minum air susu Marigold sahaja, Dutch Lady ke air kosong ke dia tak nak, hanya minum susu jenama dia suka saja… g1la tak g1la kambing saya tu,” selorohnya.

Makanan kegemaran Kamaruddin yang usianya mencecah tiga tahun ini adalah sosej.

“Lepat tu kena buka pemb4lutnya sebab daun pisang tu dah dikira daun (tumbuhan) jadi dia tak nak, dia makan nasi goreng Cina, tekak dia memang tek4k manusia.

“Paling dia suka sosej,” katanya yang sudah lima tahun menjadi pengembala kamb1ng.

Kambing lain yang turut mencur1 tumpuan warga maya adalah Jhonny, si cilik yang aktif suka melompat seperti ahli gimnastic, Nora, si pemal4s yang mal4s sehingga terpaksa disuap makan serta Malik dan Izuddin yang sering bergadvh sesama sendiri.

“Kambing-kambing yang diberi nama ini memang bukan untuk dijual sementara kambing yang akan dijual dipisahkan di kandang lain.

“Yang ada nama ni masing-masing berlagak diva, makan nak bersuap, rumput tak nak, dah bagi makan bising, tak dapat makan lagilah bising, tension betul.

“Kambing-kambing yang tak ada nama rileks je, berad4b, sopan, makan el0k, tak ada berebvt, sampai waktu jadi kari,” selorohnya lagi.

Kamaruddin, Johnny dan Thor.

Selain itu ada juga biri-biri yang diberi nama Ecah yang dikenali sebagai si mulut bec0k yang suka menyakat, dan Gee yang terkenal dengan tabiatnya yang suka mengg1git jari.

“Gee ni dah menyusahkan saya sebab sebenarnya saya dah jual, pagi tu saya rakam video dia lepas tu petang tu saya dah jual.

“Tapi malam tu dia v1ral tervk pula, orang duk cari dia, jadi saya terpaksa la beli dia balik, saya jual dia RM600 tapi saya terpaksa beli balik RM700,” katanya.

Ecah (kiri) dan Gee (kanan).

Azroy berkata, selain kambing dia juga mempunyai biri-biri yang dibuka untuk jualan pada harga serendah RM900.

Sumber: mstar

Be the first to comment on "Halwan tek4k manusia! G3ng kambing pel1k terselamat dari jadi kari… suka makan lepat tanpa daun pisang, s0sej, minum susu berjenama"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*