Lelaki Ini Kongsikan Pengajaran Daripada Kes Cvrang Yang Berlaku Baru-Baru Ini

Baru-baru ini, seorang wanita berjaya menangkap suaminya yang berlaku cvrang dengan wanita lain di rumah sewa mereka sebelum dia dicera1kan.

Kejadian tersebut dirakam oleh wanita itu lalu telah tular di media sosial.

Seorang pengguna Facebook, Asraff Jeffery telah memberi pandangan beliau berkenaan 1su d0sa peribadi dan d0sa terhadap orang lain yang berkaitan dengan isu ini. Mari kita selusuri pandangan beliau di bawah.

Untuk orang Islam, kita kena beriman yang adanya d0sa peribadi dan d0sa dengan orang lain. Dosa peribadi boleh dihapvskan dengan taubat dengan Allah tetapi d0sa dengan orang lain, itu tidak terhapvs sampailah si m4ngsa memaafkannya.

Dalam kes cvrang yang v1ral kali ini, kita semua patut belajar sesuatu.

Memang si lelaki buat kesalahan yang besar. Ini fakta. Dan walaupun kita nampak cera1 adalah solusi yang burvk tetapi itu adalah salah satu pilihan yang Allah bagi kepada h4mba-h4mba Nya.

Tetapi sekarang 1su ini vi1ral. Video orang download dan upload semula. Muka si lelaki jelas kelihatan. Kerjaya. Tempat kerja, walaupun sudah disens0rkan, semua orang boleh Google. Kemungkinan lelaki itu sudah tidak boleh teruskan kehidupan macam biasa tinggi.

Kawan pandang h1na. Dib0ik0t di sana sini.

Dosa ini akan berterusan masuk ke dalam buku amal anda walaupun anda bekas Isteri. Beratus ribu orang baca, berjuta orang tonton video yang anda upload, kononnya nak tunjuk anda kuat tetapi hakikatnya anda lem4h, anda balas dend4m di Media Sosial.

Bayangkan, kalau sekarang pun nama si lelaki di sebut-sebut, diej3k-ej3k, bagaimana dengan nas1b anaknya nanti. Satu Malaysia kenal nama penuh lelaki dan perempuan dalam kisah ini, tidak pel1k anaknnya diej3k di sekolah nanti.

Kawan-kawan. Sebenarnya, kita nampak baik bukan kerana kita baik tetapi sebab Allah tutup a1b kita. Bila kita dedahkan a1b saudara Muslim kita, Allah akan ded4hkan a1b kita sendiri.

Kepada kawan-kawan yang berkongsi post berkenaan dan yang mengej3k-ej3k nama si lelaki, berhentilah buat yang demikian. Hari ini kita boleh gelakkan kesalahan orang tapi tiada jaminan kita akan buat perkara yang sama pada esok hari.

Salah satu golongan yang dilindungi Arash Allah dipadang M4hsyar nanti ialah lelaki muda yang bila datangnya wanita kaya dan cantik ajak berz1na, dia t0lak kerana takutnya pada Allah. Kalaulah ujian berz1na ini kecil, pasti Allah tidak highlight perkara ini.

Semoga kita bertindak atas das4r Agama. Bukan emosi dan akal.

Bah4na Cvrang

Apabila ada orang ketiga dalam hubungan rumah tangga, pasti ada ‘orang keempat’ atau sya1tan yang akan menghasut untuk memp0rak-perand4kan lagi keadaan rumah tangga tersebut.

Sumber: Odisi

Be the first to comment on "Lelaki Ini Kongsikan Pengajaran Daripada Kes Cvrang Yang Berlaku Baru-Baru Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*