“Lutut lembik saksikan banyak m4yat” – Lelaki Kongsi Pengalaman Bantu 9 Keluarga Mavt Dil4nggar Treler

Innalllahiwainailahirojiun.

Kepada Allah kita datang, dan kepada Allah kita kembali.

Traged1 menyay4t hati melibatkan seorang ibu dan lapan anak-anak yang masih kecil mavt dirempvh sebuah lori trelar di melibatkan empat kenderaan di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) USJ, Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) menghala ke Shah Alam dalam kejadian hujan lebat malam tadi cukup meruntvn j1wa rakyat Malaysia.

Ini kerana kesemua sembilan ahli keluarga ini mavt dirempvh lori terbabit selepas kenderaan mereka r0sak di tepi lebuhraya berkenaan termasuk seorang individu lain turut menjadi m4ngsa kejadian.

Dalam pada itu, seorang pengguna lebuhraya berkenaan yang dikenali sebagai Syed Mohamad Al Syahab yang melalui lebuhraya berkenaan sejurus selepas kemal4ngan nger1 itu berlaku berkongsi bagaimana menggig1l tubvhnya menyaksikan banyak may4t terperesvk di bawah treler berkenaan.

Kemal4ngan mavt ini meragvt ny4wa 9 beranak sekaligus dan cukup meny4yat hati

Bomba menggunakan peralatan khas memot0ng kenderaan kerana kesemua m4ngsa terperangk4p di bawah treler ini

Ini antara perkongsiannya.

Isteri bersama tujuh orang anak meningg4l dalam kereta. Kalau kereta r0sak, jangan duduk dalam kereta, bah4ya. Kongsinya.

Jelas Syed Mohamad, kebetulan malam semalam dia melalui kawasan traged1. Kemal4ngan baru berlaku dalam pukul 11.30 malam tadi. Kereta dirempvh lori pasir DI LALUAN KECEM4SAN.

“Saya pun berhenti turun nak bantu. Nampak satu orang dah meningg4l di bahu jalan. Lepas tu ada perempuan atas jalan, ced3ra ringan. Abang pergi dekat lori besar nie nampak ada kereta kat bawah dia. Abang tak nampak orang dalam kereta dah hancvr. Datang seorang abang ini menangis.

“Abang, tolong abang. Anak dengan isteri 7 orang ada ada bawah kereta ini bang,” katanya.

“Langsung lemb1k lutvt saya dengar. Saya pelvk abang tu, saya cakap sabar bang, sabar bang. Sedih sangat-sangat. Saya pujuk abang tu dan perlahan-lahan minta dia duduk tepi. Tenang dan berselawat.

“Namun dirinya tetap bersedih. Dia asyik ulang-ulang cakap anak dan isteri saya abang. Anak dan isteri saya. Jujurnya saya memang tak kuat dah. Saya tanya budak-budak lain yang ada di sekeliling tu, kata mereka dah panggil ambulan, polis dan b0mba dah,” kata Syed Mohamad yang terus menambah, selepas dirinya menutup satu dari jnazah yang berada di tepi pembahagian jalan itu, dirinya terus menuju kereta kerana tidak kuat menyaksikan perist1wa amat sedih ini.

“Perasaan saya ketika itu sedih campur mar4h. Bercampur baur sangat-sangat. Semoga Allah beri kekuatan buat abang yang diuji itu. Sungguh berat ujian di hadapinya.

Tambahnya lagi, pemandu trelar berkenaan ada membawa dua orang anak dan isteri dalam kenderaannya. Malah dia sendiri takvt dengan kejadian yang baru men1mpa itu.

“Saya suruh dia ambil anak-anaknya duduk di tepi jalan. Entahlah, rasa ger4m pun ada. Difahamkan ada seorang makenik yang meningg4l dari dua orang yang datang baiki kenderaan r0sak tu. Meningg4l ketika membuat kerja kebajikan, insya Allah khusnul khotimah.

Ini antara kenderaan terlibat dan remvk selepas dirempvh treler berkenaan

Kemal4ngan nger1 ini melibatkan empat kenderaan lain di saat dalam keadaan negara dil4nda hujan semalam semalam

Sebahagian kenderaan yang r0sak

Semoga Allah tempatkan roh mereka di kalangan orang-orang beriman,” katanya yang mengakui kali ini kakinya lemb1k menyaksikan kemal4ngan nger1 ini. Pertamanya satu keluarga dengan anak-anak yang masih kecil meningg4l dunia. Habis semuanya dalam sekelip mata.

Tulisnya lagi, jangan lupakan doa berangkat memulakan perjalanan. Mudah-mudahan Allah lindung kita semua. Aamiin humma aamiin.

Dalam pada itu, memetik laporan Harian Metro, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Norazam Khamis berkata, kemal4ngan membabitkan dua Proton Wira, sebuah Perodua Axia dan sebuah treler.

Beliau berkata, sepasukan 12 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya dan BBP Puchong dikejarkan ke lokasi kejadian selepas menerima panggilan pada 11.42 malam untuk operasi menyelamat.

“Nah4s membabitkan 17 m4ngsa, yang mana 10 daripadanya disahkan meningg4l dunia.

“M4ngsa yang mavt adalah seorang lelaki dan seorang wanita, manakala lapan lagi membabitkan lima kanak-kanak lelaki dan tiga kanak-kanak perempuan,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, sebaik tiba di lokasi b0mba bertindak mengeluarkan m4ngsa dengan menggunakan peralatan khas.

“Sebuah kren digunakan untuk mengangkat treler terbabit. Semua m4ngsa berjaya dikeluarkan dan diserahkan kepada pihak polis. Bagaimanapun, 10 m4ngsa disahkan meningg4l dunia di lokasi kejadian,” katanya.

Menurut Norazam, operasi ditamatkan pada 2.40 pagi.

Sumber: Kashoorga

Be the first to comment on "“Lutut lembik saksikan banyak m4yat” – Lelaki Kongsi Pengalaman Bantu 9 Keluarga Mavt Dil4nggar Treler"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*