“Sudah 90% Siap, Kini HiIang Sekelip Mata” – Mahligai Impian Ebby Yus Dih4nyutkan Alr

Ujian menyer4ng siapa saja tidak pandang bulu. Sebagaimana orang miskin diuji, orang kaya pun demikian. Sebagaimana rakyat jelata diuji, maka para penguasa juga diuji.

Bahkan, bisa jadi ujian yang dirasakan oleh penguasa dan orang-orang kaya lebih berat daripada orang miskin dan rakyat jelata.

Siapa sngka, mahligai impian dibina pelawak, Ebby Yus hasil titik peluh lebih tiga dekad mengabdikan diri dalam dunia seni, musnah sekelip mata apabila dihanyutkan a1r deras dalam bncana bnjir di Kuala Langat, Selangor, semalam.

Sisa tinggalan rumah Ebby yang dihnyutkan arus deras dalam bnjir di Kuala Langat, semalam. Foto Ihsan Ebby Yus

Rumah yang tinggal 10 peratus untuk disiapkan di tanah setengah ekar di kawasan penempatan itu, dihnyutkan a1r deras, mengakibatkan Ebby atau nama sebenar, Muhammad Yunus Abdul Rashid kerugian hampir RM200,000.

Menceritakan 1nsiden itu, Ebby berkata, dia bersama pembantu perib4di pergi melihat kerja-kerja akhir pembinaan rumah dua tingkat itu termasuk proses memasang kertas hiasan dinding, tengah hari semalam.

“Tanpa disangka, mus1bah datang hingga habis rumah yang dibina menggunakan separuh batu dan separuh lagi kayu ‘lenyap’ dalam kejadian bnjir, petang semalam.

Foto mahligai dibina Ebby sebelum dihnyutkan dalam banjir di Kuala Langat, semalam. Foto Ihsan Ebby Yus

“Inilah rumah impian saya sejak lebih 30 tahun berkecimpung dalam arena seni… Saya akur dengan ketentuan ini,” katanya kepada BH Online.

Ebby berkata, kerja pembinaan rumah itu dilakukan sedikit demi sedikit dan kerap terhenti kerana dia jtuh $akit selain sekatan akibat penuIaran pndem1k C0V1D-19.

“Setiap kali dapat bayaran berlakon, saya peruntukan untuk rumah itu. Kali terakhir selepas dapat bayaran daripada penerbit sitkom Jenaka Kampung Kalut ( JKK), saya lunaskan baki bayaran projek pembinaan rumah itu.

“Sebelum ini, projek pembinaan bertukar kontraktor kerana masalah tidak terduga… Biasalah, kerja bina rumah semuanya perlukan wang,” katanya.

Ebby yang berasal dari Negeri Sembilan berkata, dia menyewa di Kampung Baru di sini, sejak 20 tahun lalu.

Vdeo

Sumber Berita Harian via nwsmdia

Be the first to comment on "“Sudah 90% Siap, Kini HiIang Sekelip Mata” – Mahligai Impian Ebby Yus Dih4nyutkan Alr"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*