Banj1r: B4yi & Psakit Kr0nik Antara Yang Bermalam Lebih 12 Jam Atas Bumbung Surau

Sejak malam tadi, beberapa perkongsian di laman sosial keadaan m4ngsa-m4ngsa yang terperangk4p disebabkan banj1r telah tvlar.

Pelbagai lapis usia terkand4s dalam suasana yang sangat berb4haya kerana air naik mendad4k sehingga terpksa duduk di atas bvmbung untuk menyelamatkan diri.

Salah satunya berkenaan 100 penduduk Taman Sri Nanding yang berlindung lebih 12 jam di atas bumbung Surau Al Munir Taman Sri Nanding dalam keadaan hujan dan sejuk menanti bantuan.

Ramai yang terperangk4p lagi

Menerusi Sinar Harian, salah seorang penduduk Taman Sri Nanding yang berjaya keluar ke tempat lebih selamat sebelum air naik, Puteri Nadia Natasha Mohamed Ramzan, 24 memaklumkan yang dia mendapat khabar dari rakannya yang masih terperangkan tentang situasi tersebut.

“Saya antara penduduk yang menetap di Taman Sri Nanding, namun sempat menyelamatkan diri keluar dari kawasan bencana.
“Namun ada beberapa rakan yang tidak sempat keluar terpaksa berlindung atas bumbung surau sementara menunggu bantuan tiba,” katanya.

Menurut Puteri Nadia lagi, apa yang menyedihkan adalah terdapat bay1 dan w4rga emas yang menghidap penyakit kr0nik turut berlindung di atas bumbung surau memandangkan air naik dengan tiba-tiba tanpa mereka sempat berbuat apa-apa.

“Rumah kami kebanyakannya sudah tenggelam dan keadaan semakin tervk apabila air dari Sungai Pangsun mel1mpah der4s ke penempatan penduduk.”
“Banyak kerugian harta benda dialami dan sebahagian kereta yang tidak sempat diselamatkan tenggel4m selain operasi menyelamat berdepan kesukaran,” ujarnya lagi.

Walau bagaimanapun, menerusi maklumat terbaru, operasi menyelamatkan oleh pihak B0mba dan Angkatan Pertahanan Awam (ATM) sedang dig1atkan dengan membawa m4ngsa menaiki bot ke tempat yang lebih selamat.

Tul4r video dan gambar berada atas bumbung

Terdahulu, beberapa perkongsian di media sosial menunjukan penduduk di Taman Sri Nanding, Hulu Langat duduk di atas bumbung surau mendapat perhatian ramai.

Rata-rata warganet memberi respon dengan membuat perkongsian semula agar perkara tersebut viral dan mendapat perhatian pihak penyelamat yang kini sedang g1at menjalankan operasi menyelamat m4ngsa-m4ngsa banj1r di sekitar kawasan terjej4s tervk.

Sumber: Sinar Harian (Mohd Izzatul Izuan Tahir), Twitter @rizarilrizad

Be the first to comment on "Banj1r: B4yi & Psakit Kr0nik Antara Yang Bermalam Lebih 12 Jam Atas Bumbung Surau"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*