K0non Nak V1ralkan Sal4h 0rang Tapi Sendiri Tak Tahu Fvngsi Smart Lane

Tidak dinaf1kan setiap kali jalan ses4k, pasti akan ada pengguna jalan raya tidak bertanggungjaw4b menggunakan laluan paling kiri iaitu lorong kecem4san.

Namun jika terlalu ses4k, lorong kecem4san itu akan dijadikan sebagai smart lane untuk mengurangkan keses4kan lalu lintas.

Baru-baru ini tular perkongsian seorang netizen yang mempersoalkan apabila ramai pengguna jalan raya menggunakan laluan kecem4san di lebuh raya Bukit Raja selepas Setia Alam dan sebelum Bukit Jelut0ng.

Malah, netizen itu seolah menyind1r sejak bila pula lorong kecem4san sudah menjadi lorong keempat sehingga penuh lorong berkenaan.

Perkongsian individu itu mendapat pelbagai reaksi daripada netizen lain yang mengec4m tervk video yang dimuat naiknya itu.

Malah, ada seorang netizen memuat naik status menyind1r semula individu tersebut dengan mengatakan mungkin dia tidak tahu tentang Smart Lane.

D4kwa netizen itu lagi, individu tersebut k0n0nnya nak v1ralkan tentang pengguna jalan raya lain namun akhirnya terviral mengenai ‘keb0d0han’ sendiri.

Untuk pengetahuan anda, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) sebelum ini memperkenalkan ujian smartlane bagi mengatasi aliran keses4kan trafik NKVE di laluan Setia Alam ke susur keluar Plaza T0l Shah Alam mulai 23 Oktober 2019.

Memetik laporan Harian Metro, langkah itu bertujuan untuk mengoptimumkan penggunaan semua laluan bagi membantu melancarkan aliran traf1k sekali gus mengurangkan keses4kan laluan antara Setia Alam ke Shah Alam di Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE) pada pagi waktu puncak.

Dengan pelaksanaan ‘smartlane’, ia dijangka dapat mengurangkan keses4kan pada waktu puncak di laluan Setia Alam-Shah Alam sebanyak 30 hingga 40 peratus sekiranya aliran traf1k lancar tanpa sebarang ins1den seperti kemal4ngan atau ker0sakan kenderaan.

Sumber: Facebook Ijal Jal

Be the first to comment on "K0non Nak V1ralkan Sal4h 0rang Tapi Sendiri Tak Tahu Fvngsi Smart Lane"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*