Samakan Tuh4n Dengan Makhlvk H4lus? Ramai Minta ‘F0under’ Kek Bertaubat!

Kecoh di media sosial mengenai seorang pengasas jenama kek popular did4kwa menyebut kenyataan yang bercangg4h dengan ilmu agama dan akidah Islam sehingga mengvndang pelbagai reaks1 dalam kalangan warganet.

Menerusi satu posting seorang pemuda Hashim Kawsin di aplikasi TikTok, dia memuat naik sedutan video pengasas tersebut dipercayai ketika ditemu bual secara siaran langsung di laman Facebook.

Tuh4n juga adalah benda tak nampak, Tuh4n juga adalah benda yang halvs. Sebab dia bukan fizikal. Sebab tu kenapa kena belajar ilmu ni banyak, kalau tak you tak boleh berhubung dengan Tuh4n.
“Tuh4n juga adalah makhlvk halvs, makhlvk yang tak boleh dipeg4ng. Tapi you boleh merasai. Dia tak boleh nampak atau pegang, tapi you boleh merasai,” kata pengasas berkenaan.

Berdasarkan posting itu, Hashim sekali gus memberikan teguran dan penjelasan lanjut berhubung kenyataan daripada pengasas terbabit yang did4kwa menyamakan Tvhan dengan makhlvk halvs.

Menurut Hashim, ‘makhluq’ dalam bahasa Arab bermaksud “sesuatu yang dic1pta” manakala Allah pula adalah ‘khaliq’ yang bermaksud “pencipta”. Justeru, menyamakan kedua-duanya adalah dilar4ng sama sekali.

“Minta maaf, saya bukan ustaz atau bukan orang yang pandai dalam bidang ini. Tapi sebagai orang awam yang cuba memperbetulkan ucapan pengasas itu.
“Ucapan itu perlu diperbetulkan sebab boleh menjadi kvfur, kerana segala ucapan yang bertent4ngan dengan agama Islam dan akidah Islam walaupun rem3h dan bergurau adalah dilar4ng,” katanya.

Selain itu, dia turut menasihati orang ramai agar berhati-hati dalam percakapan terutama membabitkan akidah dan segera bertavbat sekiranya sedar telah melakukan kesilapan.

“Macam kita, manusia yang lem4h memerlukan Allah SWT. Jin, makhlvk halvs dan sebagainya memerlukan Allah SWT. Sebab segala sesuatu di muka bumi ini hanya dengan izin Allah SWT.
“Hati-hatilah dalam ucapan kita. Bila kita sedar kita silap, perbaiki. T4ubat terus, jangan s0mb0ng dan b0ngkak hanya kita punya kedudukan dan harta,” tegurnya.

Meninjau ke laman Facebook dan Twitter, rata-rata netizen mengec4m kenyataan pengasas tersebut selain meminta dia bertaubat sekiranya mempunyai niat untuk menyamakan Allah SWT dengan makhlvk.

Tuh4n bukan mahlvk!

Bila banyak sangat masuk program motivasi

Jangan sesekali samakan

Kalau dengan niat, dia perlu segera bertubat

Bagaimanapun, difahamkan pengasas berkenaan telah tampil memohon maaf berhubung kenyataan kontr0versinya dan mengakui tersalah menggunakan perkataan bagi menggambarkan situasi tertentu.

Terima kasih atas teguran

Sumber: TikTok Hashim Kawsim , Facebook & Twitter

Be the first to comment on "Samakan Tuh4n Dengan Makhlvk H4lus? Ramai Minta ‘F0under’ Kek Bertaubat!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*