Lelongan GagaI. Ini Yg Berlaku Kepada Pembida Harta Sajat Selepas Dia Keluar Ambil Duit RM132,000

LELONGAN aset usahawan kntroversi Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Sajat yang dilakukan pada Selasa gagaI selepas lelaki yang membuat bidaan tertinggi iaitu RM132,000 menghiIangkan diri.

Peguam Nurul Hafidzah Hassan memberitahu mStar, lelaki bernama Mohammad Syazwan Ahmad Fiesol tidak munculkan diri selepas memberi alasan keluar untuk membuat bank draf sebaik sahaja sesi bldaan dilakukan tamat.

Oleh yang demikian, Nurul Hafidzah berkata, lelongan akan dilakukan sekali lagi pada minggu hadapan.

TONTON VIDE0 SEKITAR PROSES LELONGAN!

“Pembida itu kata wang tunai dia di rumah, jadi kami kata bagi sahaja bank draf dahulu tapi sampai sekarang dia tak muncul.
“Padahal bank draf kejap saja, kita syak pembida ini orang rapat kepada seorang lagi usahawan terkenal.

“Jadi bidaan gagal dan sesi lelongan akan dibuka semula minggu depan,” katanya kepada mStar.

Antara barang Sajat yang dilelong.

Dalam pada itu, Nurul Hafidzah berkata, lelaki berkenaan juga tidak menandatangani apa-apa kontrak yang sepatutnya.

Dia juga menjangkakan lelaki itu dihantar oleh individu lain yang berniat menangguhkan lelongan.

Pembida itu kata wang tunai dia di rumah, jadi kami kata bagi sahaja bank draf dahulu tapi sampai sekarang dia tak muncul.

Terdahulu, pagi Selasa seorang lelaki bernama Mohd Syazwan berjaya membida kesemua 39 barang milik usahawan kntroversi Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Sajat di Kota Damansara.

Proses lelongan ini dibuat bagi menuntut pmpasan RM200,000 yang gagaI dibayar kepada Nurwati Hussin, 41 dan Mohamed Syakir Hussin, 32, daripada OWA Resources Sdn. Bhd selaku bekas stokis utama perniagaan bengkung dan girdle milik Sajat.
Harta Sajat dilelong pagi Selasa.

Sementara itu menurut peguam Zeti Zulkifli yang ditemui mStar, bidaan dibuat sebanyak enam kali membabitkan lapan pembida sebelum ia berkurang kepada tiga.
Proses bidaan bermula kira-kira pukul 10.30 pagi Selasa.

Pembida perlu menyediakan wang tunai RM5,000 sebelum dibenarkan masuk ke kawasan rumah banglo dua tingkat di No 2, Jalan Polo 10/3, Kota Damansara itu.
Untuk rekod kesemua 39 barangan yang dilelong perlu diblda secara pukaI bermula dengan harga RM75,000.

Antara barangan yang dilel0ng adalah set pinggan mangkuk, set bilik tidur, piano, almari antik, sofa, jam berdiri, kipas angin, peti sejuk, televisyen, lukisan, pasu bunga pelbagai saiz dan chandelier.

Tak boleh masuk sebab lewat

Sementara itu, seorang wanita yang berhasrat membeli barangan Sajat yang dileI0ng, pulang h4mpa berikutan proses pendaftaran untuk bidaan barangan berkenaan ditutup.

Wanita itu yang mahu dikenali Linda, 37, dari Mont Kiara, Kuala Lumpur tiba agak lewat dan cuba merayu untuk masuk namun tidak dibenarkan kerana proses bidaan sudah bermula.

Ketika ditemui media di luar rumah usahawan kosmetik itu, dia tertarik dengan barangan dekorasi yang sering ditonj0lkan Sajat dalam media sosiaI sebelum ini.

Saya tidak kisah berapa nilai barangan itu asalkan dapat (blda). Saya bukanlah pengikutnya (Sajat) di media sosial tapi selalu nampak dekorasi rumahnya melalui vide0nya yang tuI4r.

Tapi tiada rezeki saya untuk masuk walaupun sudah bawa deposit RM5,000 kerana dimaklumkan proses pendaftaran sudah ditutup.

Vide0

https://fb.watch/9Vzu7n0wjW/

SUASANA DI RUMAH SAJAT KETIKA LEL0NG TARIK PERHATIAN ORANG RAMAI, DEPOSIT RM5K UNTUK SERTAI LEL0NGAN BARANG

Individu yang ingin menyertai proses lelongan barang dikehendaki meletakkan deposit wang tunai RM5,000 sebelum dibenarkan masuk ke rumah.

Proses pendaftaran barang leIongan berkenaan yang disita dua minggu lalu, ditutup pada jam 10.45 pagi tadi selepas pendaftaran dibuka bermula pada jam 9.30 pagi.

Difahamkan setiap pembida perlu membeli semua barangan bernilai hampir RM70,000 dan pembelian satu unit barangan tidak dibenarkan.

Setakat ini mereka yang menyertai proses Ielongan dibawa masuk meninjau kediaman dua tingkat di No 2, Jalan Polo 10/3, Kota Damansara, Petaling Jaya, di sini.

Menurut perisytiharan jualan yang dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 8 Disember lalu, mhkamah memerintahkan leIongan awam dilaksanakan.

Nurul Hafidzah Hassan dan Zeti Zukifili dari firma guaman NHA Advocates & Solicitors dalam kenyataannya berkata, selaku peguam kepada plaintif OWA Resources Sdn Bhd, pihak defendan didapati tidak membuat pembayaran selepas writ penyitaan dan penjualan ditampaI di premis Muhammad Sajjad pada 14 Disember lalu.

Nurwati Hussin, 41, dan Mohamed Syakir Hussin, 32, dari OWA Resources iaitu bekas stokis utama perniagaan bengkung dan girdIe milik Muhammad Sajat cuba mendapatkan semula wang mereka selepas pmpasan RM200,000 gagaI dibayar usahawan itu.

Lelongan aset berkenaan adalah cara penyelesaian bagi menebus pmpasan yang perlu dibayar oleh defendan.

Sumber: Harian Metro, BH Online

Be the first to comment on "Lelongan GagaI. Ini Yg Berlaku Kepada Pembida Harta Sajat Selepas Dia Keluar Ambil Duit RM132,000"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*