Puad Gelar Sanusi MB Kedah Paling Loklaq , Sekali Sanusi S0und Balik “Hal Dah Basi, Baru Dia Nak ‘K0yak’”.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno Puad Zarkashi hari ini mengkrltik tingkah laku Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor yang disifatkan sebagai menteri besar yang paling “loklaq.”

Berdasarkan loghat Utara, “loklaq” bermaksud tidak beradab.

“Baik lagi KM (ketua menteri) Pulau Pinang dari MB Kedah. Ramai kata, dulu, kini dan selamanya MB paling ‘loklaq’ ialah MB Kedah sekarang.

“Bahasanya, sikapnya dan tingkah lakunya semua loklaq. Tak padan dengan nama partinya PAS. Kaki gduh,” tulis Puad di Facebooknya.

Ketika diminta penjelasan, Puad memberitahu Malaysiakini bahawa hantaran itu berkenaan sindiran presiden Persatuan Bolaspak Kedah (KFA) itu terhadap Tunku Ismail yang juga presiden pasukan bola spak Johor Darul Ta’zim (JDT), selepas kekalahan JDT di tangan KL City FC minggu lalu.

“Dia slndir JDT sebab kalah Piala Malaysia. Sebagai MB dia patut ada semangat kesukanan dan memberi semangat.

“Bukan menyindir senarai mata dia ada masaIah dengan TMJ. Tidak sesuai sikap begitu.

“Saya puji KM Pulau Pinang sebab dia sopan dari segi budi bahasa walaupun dia adalah Iwan dalam politik. Sebab itu dia lebih baik dari MB Kedah,” kata Puad.Meskipun begitu, rata-rata daripada warganet meninggalkan komen yang mengaitkan “per4ng” media sosial antara Sanusi dan Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang sebelum ini saling berbalas kenyataan berhubung bola spak.

Sebelum 1su, Sanusi juga menimbulkan beberapa kntr0versi kerana pernah mengeluarkan kenyataan mengaitkan kegiatan judi nombor ekor dengan Pulau Pinang.

Kenyataan itu bagaimanapun ditegur oleh Mufti Pulau Pinang Wan Salim Wan Mohd Noor. Dia memohon maaf dan menjelaskan ia bukan bermaksud untuk menghlna Pulau Pinang.

Awal tahun ini pula, terdapat perbaIahan antara Sanusi dan Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow apabila Sanusi dilaporkan tidak menolak kemungkinan membawa 1su tuntutan bayaran caj a1r mentah terhadap Pulau Pinang ke mahkamah jika masaiah itu tidak selesai.

Tunku Ismail Sultan Ibrahim

1su dibangkit MT UMNO basi

ALOR SETAR: Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor menyifatkan, isu-isu yang dibgkitkan oAhli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi sebagai sudah basi.

Menurutnya, beliau merasa hairan Mohd. Puad baru merasa ‘k0yak’ dengan lsu yang sudah basi apabila cuba mengaitkan dkwaan ‘lok laq’ itu dengan kejadian yang berlaku semasa final Piala Malaysia yang telah berlangsung lebih seminggu lalu.

“Hal dah basi, baru dia nak ‘k0yak’.

“Sebab itu saya tanya, dia ini duduk di planet mana?” katanya kepada Utusan Malaysia disertakan emoji ketawa menerusi aplikasi WhatsApp di sini hari ini.

Menerusi hantaran di Facebooknya hari ini, Mohd. Puad berkata, dkwaan beliau baru-baru ini bahawa Muhammad Sanusi seorang yang ‘lok lak’ dibuat setelah Menteri Besar itu membuat hantaran berbaur menyindir di Facebook selepas kekalahan JDT dalam final Piala Malaysia kepada Kuala Lumpur, 30 November lalu.

Menurut Mohd. Puad, Muhammad Sanusi tidak perlu memuat naik status meminta gambar harimau berjalan tersipu-sipu selepas JDT tewas kerana tujuan sukan adalah untuk perpaduan, keharmoninan dan persahabatan.

Dkwa Mohd. Puad, tindakan Muhammad Sanusi itu adalah sesuatu yang tidak harmoni, berdndam dan mencari gduh.

Kredit tsgt

Be the first to comment on "Puad Gelar Sanusi MB Kedah Paling Loklaq , Sekali Sanusi S0und Balik “Hal Dah Basi, Baru Dia Nak ‘K0yak’”."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*