Hajah Noraini Yusof Atau ‘Mak Cik Lawa’ Filem Do Re Mi MeninggI Dnia. Ini Pnca Sebenar Kem4tian.

Masih ingatkah kita dengan lakonan ibu Tiri kepada P Ramlee Dalam filem Do Re Mi?

Pelakon yang dimaksudkan adalah puan Hajjah Noraini Yusof. Beliau memegang watak “Makcik Lawa” dalam filem Do Re Mi (1966) arahan P. Ramlee.

Marilah kita sama-sama sedekahkan Al Fatihah. Beliau telah meninggl dnia di usia 79 tahun pada 7 Ogos 2021 yang lalu setelah beberapa hari bertarung dengan wab4k C0V1D-19.

Semoga Allah menempatkan arwh dikalangan hambaNya yang beriman dan beramal soleh.

Gambar : Twitter RepairGambarRGL

BELASUNGKAWA NORAINI YUSOF

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون

Kami barisan admin Repair Gambar Lama dengan penuh rasa dukacita ingin memaklumkan bahawa Puan Hajjah Noraini Yusof, pelakon watak “Makcik Lawa” dalam filem Do Re Mi (1966) arahan Tan Sri P. Ramlee telah meninggI dnia di usia 79 tahun pada hari Sabtu, 7 Ogos 2021 yang lalu setelah beberapa hari bertarung dengan wbak C0V1D-19.

Berita pemergiannya ini telah dikongsikan kepada kami oleh saIah seorang cucunya.

Jnazah Allahyrham telah dikbumikan di Tanah Perkburan Islam Raudhatul Sakinah, Gombak

Menelusuri perjalanan kariernya sebagai pelakon, Puan Hajjah Noraini Yusof pernah berlakon di dalam dua buah filem arahan Tan Sri P. Ramlee di Studio Merdeka, Kuala Lumpur.

Pertama, filem Masam2 Manis (1965) sebagai salah seorang guru yang bermesyuarat ketika Cikgu Sha’ari menjadi guru besar.

Filem keduanya paling ikonik dan diingati. Beliau berlakon sebagai mak tiri Do di samping seniman Mahmud June dalam filem Do Re Mi (1966). Ungkapan “Makcik kau lawa ye?” yang dilafazkan oleh seniman Mahmud June masih diingati sehingga ke hari ini.

Mungkin ramai yang tak tahu, Puan Hajjah Noraini ketika itu menjadi ‘substitute’ kepada pelakon asal yang s4kit di hari penggambaran. Beliau adalah rakan karib kepada isteri Mahmud June dan secara kebetulan berada di set ketika penggambaran babak tersebut.

Beliau yang berkahwin dengan seorang pemuda yang bernama Encik Asha’ari ini telah meninggaIkan 5 orang anak, 10 orang cucu dan seorang cicit.

Kami sangat berdvkacita di atas perkhabaran ini dan berdoa agar rohnya tenang di sana.

sebagai cikgu dalam bilik mesyuarat – Masam masam Manis.

Al Fatihah buat roh Allahyrham Hajjah Noraini binti Mohamad Yusof (1942-2021)

Semoga Hajah Noraini Yusof ditempatkan bersama mereka beriman.

Dok rumah pun 2-3 kali sekejap pegi kedai. Korang steady lagi tak? gaji pun kena potong ni..waaa

Pelakon extra Noraini Yusof, jika dikaji hanya berlakon 2 buah filem sahaja di Studio Merdeka; Masam Masam Manis (1965) sebagai watak extra salah seorang cikgu yang bermesyuarat apabila Cikgu Shaa’ri menjadi Guru Besar. Kemudian Noraini mendapat watak yang paling diingati ramai- Mak Tiri kepada Do didalam filem Do Re Mi (1966).

“Pak, makcik lawa Pak”.

Kenangan ini pasti takkan lupakan! Sedutan Mak Cik Lawa Dalam Do Re Mi

Kredit tmsi

Be the first to comment on "Hajah Noraini Yusof Atau ‘Mak Cik Lawa’ Filem Do Re Mi MeninggI Dnia. Ini Pnca Sebenar Kem4tian."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*