“Saya Tahu Saya Salah..” – Upiak Isil Ded4h Sebab Kenapa Tidak Lagi Berhljab.

Upiak terlebih dahulu memohon maaf kepada orang ramai mengenai penampilannya.

Di sebalik kemunculan penyanyi Indonesia, Upiak Isil sebagai salah seorang peserta Gegar Vaganza 8 (GV8) ramai yang tertanya mengenai imej sebenar pelantun Tak Tun Tuang ini.

Upiak Mohon Maaf 

Ini kerana Upiak atau nama sebenarnya Silvia Nanda pernah mencuri perhatian dengan tampil imej berhijab sekitar Jun lalu.Menjawab persoalan tersebut, Upiak terlebih dahulu memohon maaf kepada orang ramai mengenai penampilannya.

Akui Upiak, sebelum ini dia sudah berhljab namun selepas memikirkan penampilannya itu seperti tidak sesuai dengan lagu-lagunya, Upiak membuat keputusan untuk tidak lagi memakainya. Selain itu, dia juga ingin menghormati imej wanita berhljab yang lebih ayu dan sopan.

“Saya ingin minta maaf kerana bagi saya dan bukan bercakap pasal orang lain, saya rasa kalau saya melawak dengan imej sebegini tapi bertdung seolah-olah merendahkan nilai dan imej bertudung. Itu perasaan saya. Sebagai contoh saya buat lagu ubat ketlak tapi pakai tdung, buat aksi guling tepi jalan untuk buat orang ketawa tetapi bertdung seperti kelihatan tidak manis.

Jadi saya buat untuk keputusan untuk kembali seperti dahulu. Kalau saya berpakaian seperti dalam GV ini, ianya tidak sesuai untuk wanita yang bertdung seharusnya harus menutupi bahagian tertentu dan yang ket4t, jelas Upiak.

Upiak Enggan Layan Kec4man Ntizen 

Tidak Iari daripada kec4man ntizen, Upiak berkata tidak perlu jelaskan kepada mereka mengenai keputusannya itu  dan menyerahkan perihal hukum agama kepada Allah SWT.

“Ada tapi biarkan Allah yang menilai saya. Saya tidak akan jelaskan terperinci seperti ini kepada mereka sebab saya tahu saya salah kenapa saya berhljab dan kemudiannya buka kembali, kalau belum bersedia kenapa pakai? Saya tahu saya salah” kata Upiak lagi

Dalam pada itu, Upiak turut menegaskan penampilan berhijab nya sebelum ini adalah kerana bekas suaminya. Malah, penyanyi bersuara lunak ini juga akan mengenakan tdung sekiranya pulang ke kampung bagi menghormati masyarakat sekeliling.

“Tidak, saya bukan berhijab kerana dia. Selalunya kalau pulang ke kampung saya akan pakai tdung sebab saya tak nak orang kampung tengok imej saya seperti ini” kongsinya

foto via Astro/Azrul Rafie

Upiak ditemui Murai.my di konsert minggu kedua GV8 di Putrajaya International Convention Centre (PICC) pada malam Ahad (27 Disember 2021). Dalam konsert itu, Upiak berada di kedudukan kelima dengan perolehan markah sebanyak 69.60%.

Sumber: murai.my, tgler

Be the first to comment on "“Saya Tahu Saya Salah..” – Upiak Isil Ded4h Sebab Kenapa Tidak Lagi Berhljab."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*