“Orang Yg Pandang Saya ‘Mafia’ – Addy Kana Mula Buka Cerita Bgmana Nama Dia Mula Disebut

Namanya pernah menctus kegmparan, apabila dikaitkan dengan barisan artis dan personaliti terkenal yang didkwa mendalangi kegiatan macau sc4m, judl dalam talian serta rangkaian sindiket penlpuan antarabangsa.

ZAIDI KANAPIAH, yang popular dengan gelaran Addy Kana kini telah bebas. Dia dibebaskan dari pnjara Pokok Sena, Kedah April lalu setelah dithan di bawah Akta Pencgahan Jnayah (POCA).
Mingguan Malaysia bersama wartawannya ROSHIHAN ANNUAR YUB dan FAHMI FAIZ mencungkiI bagaimanakah ahli perniagaan ini didkwa terlibat dengan jnayah ini. Apa pengajaran daripada penngkapannya? Ikuti wawancara ini yang dibantu oleh jurugambar FAUZI BAHARUDIN.

MINGGUAN MALAYSIA: Sebelum ini, nama Addy Kana jadi buah muIut masyarakat, kerana dikaitkan dengan m4cau sc4m dan cuci duit babitkan artis, siapakah sebenarnya Addy Kana sampai menctus kegmparan?

ZAIDI: Saya membesar bukan dalam keluarga senang, membesar di setinggan Taman Datuk Harun. Dari kecil saya sudah menjalani kepayahan hldup, waktu hujan misalnya bumbung b0cor dan kena guna mangkuk. Adakala bila hujan lebat, rumah kami banj1r. Jadi saya mengalami kepyahan hidup. Sebab bapa saya seorang yang sayangkan keluarga, dia tidak benarkan mak bekerja walaupun dia susah.

Kalau boleh diimbas kembali penngkapan, adakah ia berpvnca sikap suka menayang kemewahan dalam media sosial hingga mengundang perhatian pihak berkuasa?
Bagi saya, mahu kata mewah sangat itu, tidak. Cuma isteri saya suka kepada kesempurnaan. Jadi bila dia ambil gambar untuk media sosial, dia akan pastikan sempurna segala susun atur. Kalau waktu makan, dia akan susun dulu makanan cantik-cantik, baru dirakam.
Kalau di rumah pun, dia akan meronda rumah untuk pastikan tiada habuk. Jadi soal video tayangkan kemewahan dalam media sosial, bukan begitu. Isteri saya cuma akan cari juruvideo yang bagus untuk pastikan sudut gambar jadi menarik. Contohnya, sewaktu saya sewa limousine untuk sambutan hari jadi, ramai saja orang buat. Tapi kenapa saya yang disasarkan?

RANGKAIAN DENGAN ARTIS

Wargamaya sering kaitkan anda dengan m4cau sc4m, apa reaksi terhadap mereka?

Saya pun tak tahu bagaimana datang idea kaitkan saya dengan m4cau sc4m. Mula-mula waktu saya kena tngkap, pihak berkuasa datang rumah. Sehari sebelum itu lagi sebenarnya saya sudah tahu, ada orang beritahu. Tapi waktu itu saya fikir, pihak berkuasa mahu tngkap saya atas sebab apa? Saya ada buat salah apa? Jadi saya fikir, lantaklah. Kita pun biarkan saja.

Bagaimana dengan dkwaan pengubahan wang haram?

Pengubahan wang h4ram apa? Setahu saya, kalau pengubahan wang hram ini, ia hasil daripada penlpuan, pengedaran d4dah, perjudian, kongsi gelap atau sebarang kegiatan jen4yah.

Saya pun beri kerjasama, siasatlah. Saya kata kepada pihak berkuasa, barang-barang ini semua saya beli. Kemudian bila dalam thanan, saya tak tahu pun lagi pasal m4cau sc4m. Kemudian mereka kata, saya cuci duit beri kepada artis-artis.

Sejauh mana hubungan dengan artis-artis tanah air?

Artis yang dikaitkan dengan saya ini, saya cuma kenal dia sebagai artis saja. Saya tak pernah lepak dengan dia, tak pernah jumpa, dan tak pernah ada apa-apa hubungan. Jadi pihak berkuasa kata, saya beri duit kepada artis untuk memodalkan perniagaannya. Kemudian mereka tanya, saya kenal tak artis itu?

Saya kata, kenal. Sebab sebagai rakyat Malaysia, orang Melayu kalau tak kenal artis itu, peIik pula. Saya cakap, saya kenal dia. Mereka tanya, saya pernah beri apa-apa kepada artis itu? Saya cakap tak, malah jumpa pun tak pernah. Akhirnya, persoalan itu jadi tanda tanya kepada pihak berkuasa.

AKTIVITI TAMAN MEDAN
Kalau bukan m4cau sc4m atau pengubahan wang hram, apa kegiatan sebenar? Dengarnya, di Taman Medan, Petaling Jaya, nama Addy Kana ini sohor sebagai ‘gedebe’?

Saya dulu nakaI, kalau saya cakap tkut beri kesan kepada saya pula. Kenakalan saya kalau di Taman Medan, andai kata berlaku kemIangan, kalau sebut nama saya, insya-Allah selamat, ini satu masa dulu lah. Masa itu umur saya awal 20-an.

Saya dari muda, bukan nakaI dari hati, tapi melakonkan kenakalan itu. Sebab di Taman Medan kita semua kanak-kanak yang terddah kepada dunia sosial. Dunia yang mana ramai mahu jadi s4mseng. Jadi waktu itu saya agak skema di sekolah, dan saya fikir kalau macam itu memang akan dibuli. Jadi terpksa lakonkan satu watak, sebab keberanlan ini tak lama.

Contohnya?

Dulu saya pernah jadi jururunding untuk selesaikan hal ah long. Dalam hati saya waktu itu, kerja ini besar, nilainya lebih RM1 juta. Waktu itu ah long ramai dalam rundingan, macam dalam filem, saya panggil semua ah long datang di sebuah kopitiam di Sunway.
Saya cakap, saya mahu selesaikan kes ini. Penghutang itu, yang mana saya jadi jururunding, cakap dia sudah bayar banyak, lebih daripada bunga. Jadi dia cakap dia mahu selesaikan, mahu bayar habis.

Dia cakap pada saya, kalau saya boleh uruskan, lebihan daripada urusan itu akan jadi keuntungan kepada saya. Jadi waktu itu, saya pun buat ker4s, dan ia menjadi. Ah long itu semua dengar cakap saya.

Mereka ambil cek dan balik. Mana-mana ah long yang kras waktu itu, mereka tak terima bayaran dari penghutang itu.
Saya cakap, kalau kamu tak terima bayaran, kamu jangan kcau dia. Kalau kamu kcau dia, saya akan kcau kamu. Jadi waktu itulah nama saya mula disebut-sebut.

TERJEBAK BISNES KRIPTO

Apa aktiviti selepas itu, yang mendorong bertemu dengan Alvin Goh Leong Yeong yang turut disabitkan dengan jnayah m4cau sc4m?
Pada 2010 saya kahwin, tapi nasib tak baik lepas empat bulan kahwin, saya ditngkap di bawah Akta D4rurat, untuk kali kedua. Saya dipnjara di Simpang Renggam.
Di sana banyak mengubah saya. Kemudian saya bebas pada 2012, dan saya buat kira-kira. Kalau saya bekerja dengan gaji RM1,500, macam mana mahu sara keluarga? Jadi saya beritahu isteri, beri saya tiga bulan.

Andai kata saya berjaya, maka berjayalah. Jika gagal, saya tak akan sia-siakan hidup awak, saya akan lepaskan awak.

Dia tanya kenapa saya cakap macam itu? Saya cakap tak guna teruskan kalau saya gagal lagi, tak jadi apa.

Jadi dalam tempoh tiga bulan itu, apa yang dilakukan?

Saya rancang waktu itu untuk mencari dana singkat. Saya berjaya mencapainya. Kemudian bila sudah ada modal, saya kena tngkap lagi pada 2013. Tapi lepas didkwa di mahkamah, saya dibebaskan sebab saya tiada di tempat kejadian.

Lepas saya balik, orang kampung mula pandang saya sebagai m4fia. Selepas itu, saya mula menjaga tapak pembinaan. Dari satu kontrak ke kontrak lain, kemudian dari satu projek kutip hutang ke projek lain, sampai tahap saya mula dikenali di Petaling Jaya.

Macam mana kenal Alvin?

Dari Petaling Jaya, saya dan keluarga pindah Kuala Lumpur. Di sana saya kenal Alvin. Dia ini pemilik syarikat teknologi maklumat di Plaza Lowyat. Waktu itu ada lsu antara Lowyat de­ngan Mara Digital.

Waktu itulah sa­ya muncul. Sebab barang dari Lowyat, macam kita bumiputera ini su­ka main atas angin. Dihantar ke Mara Digital, kemudian sub semula ke Lowyat.

Jadi Alvin bekalkan barang ke Mara Digital, kemudian dia beritahu dia kena t1pu. Barang dia bekalkan, ke­mudian orang lain sab0taj barang tersebut. Sebab di Mara Digital, bukan bumiputera tak boleh masuk.

Jadi dia minta tolong saya uruskan barang-barang itu. Saya pun berunding, dapat­kan semula separuh barang tersebut. Jadi dari situ kami rapat. Kami mula berkawan, sampailah saya mula kenali dunia matawang kript0 pada 2017.

Bila kenal dunia kript0, apa berlaku?

Mulai itulah, saya nampak dunia saya berubah. Saya nampak satu benda yang macam orang cakap, kalau mahu berjaya kena fikir luar kotak, dan inilah kotak itu. Saya diberi peluang untuk cari kotak itu, dan saya lihat perniagaan matawang kripto ini boleh pergi jauh.

Kemudian sampai satu tahap, benda ini mula undang banyak g4ngguan, jadi kami fikir macam mana mahu pastikan perniagaan kripto ini sah di sisi undang-undang. Waktu itu kami rancang mahu jadi pemain pertama dalam hub digital di Malaysia. Saya ada tubuhkan satu syarikat waktu itu, untuk bangunkan hub digital matawang kripto.

Bagaimana dengan Alvin, yang dithan di bawah Akta Pencgahan Jnayah (POCA)? Adakah ia jnayah berbentuk m4cau sc4m atau mungkin jud1 dalam talian?

Pihak berkuasa memang tanya, tahu tak Alvin buat? Saya tanya buat apa? Mereka jawab, yang buat slndiket sasarkan mngsa di China.

Saya beritahu, di China itu setahu saya, mereka buat matawang kripto. Sebab saya sendiri yang bawa Alvin jumpa seorang tokoh kewangan tanah air. Sebab China waktu itu mahu kem­bangkan dan majukan industri matawang kripto di Malaysia. Jadi mereka mahu mohon kebenaran menjadikan Malaysia sebagai sebuah platform.

Saya juga pergi jumpa pihak di Labuan, jadi tak akan kalau ia sc4m, saya boleh jumpa orang sebegini? Malah dalam telefon lama, ada gambar saya berjumpa pihak atasan, sebab kita rancang mahu buat inovasi baru, satu revolusi.

Revolusi apa?

Saya mahu ded4hkan Malaysia dengan dunia digital, macam seorang Ahli Parlimen pembngkang berucap baru-baru ini, mahukan kita belajar selok belok matawang kripto dan bitcoin.

Sebab apa? Sebab bitcoin sudah mahal. Tapi kita mahu buat ini, pihak ini haIang, pihak itu haIang, orang itu ini ambil kesempatan, jadi macam-macam dugaan.

Namun bila satu hari nanti, bila ada orang lain yang membangunkan matawang digital di Malaysia, barulah masyarakat akan cakap, inilah hero yang menjayakan dunia kripto. Padahal orang yang cuba rintis jalan ke arah itu, yang teb4s smak smun, orang itu pula dilabel ketua kumpulan sindiket.

KISAH DIT4HAN L0KAP SPRM

Adakah bermaksud, sepanjang dalam tahanan agensi berkuasa, tak dapat kesan kesaIahan jnayah?

Macam saya cerita tadilah, saya beritahu mereka pasal bitcoin, saya cerita kepada mereka macam mana Alvin rancang menjadikan Cyberjaya sebagai satu platform digital.

Macam Alvin ini saya tengok, dia dan saya mempunyai minat yang sama. Dia mahu buat satu revolusi baru, biasalah untuk jumpa orang atasan ini bukan senang, pegawainya janji itu dan ini, kemudian kena t1pu.

Mereka janji mahu bawa Alvin jumpa seorang yang berpengaruh, Alvin pun sewa bangunan. Tapi akhirnya, kena tngkap dan pihak berkuasa heb0hkan tngkapan itu, dengan berita muka depan surat khabar.

Apa kesan terhadap diri dan keluarga apabila terpaIit dkwaan mcau sc4m?

Orang Malaysia ini, bila dengar mcau sc4m, mereka cakap: “Pak cik aku di kampung kena tlpu, mereka inilah punya kerja. Patut lah hidup senang, makan duit hram”.

Di akhirat nanti, mereka akan cari saya semula, sebab mereka fltnah saya truk. Mcau sc4m, tlpu duit orang kampung, tpu duit orang susah. Saya ini budak nakal, tapi kepantangan saya menlpu orang.

Sebab itu lepas dibebaskan, kawan yang kenal saya, semua menerima saya dengan tangan terbuka. Tapi masalahnya, mereka ini senyap tak mahu pertahankan saya. Sebab tkut kena kec4m.

Malah ada yang lagi truk, ada yang padam gambar bersama saya dalam media sosial. Siap ada yang keluar kenyataan, kenal saya di salun saja, tak rapat pun. Saya cakap, apa benda lah. Kemudian saya telefon, saya tanya kenapa cakap macam itu? Bukan apa, benda ini nanti tkut jejaskan perniagaan kita.

Saya cakap, macam ini perngai kamu? Waktu kamu mula berniaga dulu, siapa yang tolong?
Sebab itu lepas saya ditahan bawah POCA dulu, kerana ditduh ter­libat dengan jud1 dalam talian, saya waktu itu kesal.

Tapi waktu di pnjara itu, saya da­pat satu iktibar baru. Saya cakap, Tuhan kalau mahu ambil nikmat, tak perlu lama, pada 30 September 2020 saya masih di luar bersenang-lenang, esoknya 1 Oktober, pukul 7 pagi segalanya sudah berubah. Saya ingat tarikh itu, tragedl Oktober. Segala nikmat kebebasan, kemewahan sudah tiada.

NASIB BANDUAN

Macam mana kerajaan boleh t0Iong bekas banduan untuk bangklt semula memulakan kehidupan baru?

Dalam pnjara, saya dengar keluh-kesah mereka. Macam mana, bila keluar nanti mahu mulakan hidup baru, mahu mulakan kerja? Sebenarnya kerajaan kena tolong mereka. Sebab kebanyakan warga bnduan ini, lepas bebas masyarakat akan pandang ser0ng. Mahu minta kerja susah.

Maksudnya, kerajaan boleh wujudkan satu dana khas untuk beri sokongan kewangan dan moral kepada bekas bnduan. Janganlah biarkan mereka terjerumus semula.

Macam saya, saya punya perancangan 2022 andai kata revolusi matawang kripto ini berjaya, saya akan ambil pekerja saya dalam kalangan warga pnjara yang baru dibebaskan. Sebab kita mahu beri peluang. Tapi kalau kita beri peluang dan mereka tak mahu berubah, bagi saya itulah kesudahannya. Peluang sudah tiada lagi. – Mingguan Malaysia

Foto Emma Maembong Bersama Addy Kana Undang Tanda Tanya

Tidak lama dahulu, beberapa nama selebriti tanah alr telah menjadi bahan bualan ntizen berikutan mereka menjalinkan hubungan baik atau berkawan dengan individu yang terpaIit dengan kes penggubahan wang hram.

Terbaru, hantaran Instagram terbaru pelakon Emma Maembong turut mengundang tanda tanya dalam kalangan ntizen apabila dia merakamkan foto bersama pasangan yang pernah ditngkap Suruhanjaya Pencgahan Rasuah Malaysia (SPRM) berikutan kes tersebut.

Tampil mesra, Emma juga tidak menyatakan lanjut mengenai hubungan sebenar antara mereka malah turut menutup ruangan komen hantaran foto tersebut.

Difahamkan, majlis tersebut diadakan bagi meraikan ‘baby shower’ pasangan tersebut.

Barangkali tidak mahu menctuskan spekulasi dalam kalangan ntizen, anggap sajalah mereka berkawan baik atau hanya sebagai kenalan rapat.

Bersangka baik sajalah asalkan tidak melakukan perkara yang meI4nggar undang-undang, itu sudah cukup baik.

Kredit tsgt

Be the first to comment on "“Orang Yg Pandang Saya ‘Mafia’ – Addy Kana Mula Buka Cerita Bgmana Nama Dia Mula Disebut"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*