‘Wira Angkasa..’ – Kapten Affendi Trk0rban, Mejar Fareez Cder4 Psawat Hawk TUDM Terhmpas.

Shah Alam : Kapten Mohamad Affendi Bustamy disahkan mninggaI dnia dalam nhas pesa.wat Te.ntera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang terhmpas dalam sesi latihan di PangkaIan Udara Butterworth TUDM di sini, malam Selasa.

Sementara, Mejar Mohd Fareez Omar diIaporkan yang mengalami kecderaan berada dalam keadaan seIamat dan stabiI dan kini sedang diberikan rwatan di Hspital Seberang Jaya.

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh TUDM, jnazah Mohamad Affendi sedang diuruskan untuk tndakan selanjutnya.

Kedua-dua juruterbang telah berkahwin. Keluarga kedua-dua juruterbang ini telah dimaklumkan dan TUDM akan memastikan urusan kebajikan keluarga mngsa diutamakan, katanya.

N4h.as itu berlaku pada lebih ku.rang jam 10.07 malam ketika kedua-dua juruterbang itu sedang melaksanakan latihan penerbangan (Night Flying).

Sehubungan itu, pihak TUDM kini sedang mengambil tindakan segera dan akan memaklumkan perkembangan semasa berhubung lnsiden kemIangan tersebut.

Semua pihak diminta agar tldak menyeb.arkan sebarang spekuIasi atau sebarang berita yang tldak sahih.

Pihak TUDM juga akan menubuhkan Iembaga Si.asatan terper.inci mengenai lnsiden ini,ujarnya.

Saya dengar dua dntuman sangat ku4t” –Penduduk bagitahu apa yg mereka nampak di landasan Pangkalan TUDM

SEORANG juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) terkorban manakala seorang lagi cd3era dalam kejadian pesawat pejuang Hawk 108 terhemp4s di Pangkalan Udara Butterworth di Butterworth, Selasa malam.

Kapten Mohamad Affendi Bustamy disahkan meningg4al dunia dalam n4has berkenaan.

Sementara itu, Mejar Mohd Fareez Omar dilaporkan mengalami kecderaan berada dalam keadaan selamat dan stabil dan kini sedang diberikan r4watan di Hospital Seberang Jaya.

Bunyi deruan pesawat yang luar daripada kebiasaan dan diikuti dengan dntuman kuat mengejutkan penduduk yang tinggal berhampiran dengan Pangkalan TUDM di Butterworth, Selasa malam.

Peniaga, Mastura Mohammad Nordin, 44 berkata, kejadian yang berlaku kira-kira pukul 10.07 malam itu membuatkan dia meluru melihat apa yang berlaku di landasan Pangkalan TUDM yang tidak jauh dari gerainya di Kampung Benggali, Sungai Puyu, di Butterworth.

Menurutnya, selepas mendengar dentum4n kuat sebanyak dua kali dia melihat pesawat terb4kar di atas landasan.

“Saya memang dah biasa dengan bunyi psawat tetapi kali ini memang lain.

“Ketika ia hampir mendarat saya dengar dua dentum4n sangat ku4t sebelum melihat a,pi marak ketika pesawat itu terhmp4s,” katanya ketika ditemui media berhampiran lokasi kejadian.

Dalam pada itu, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga kedua-dua anggota yang terlibat dalam 1nside.n itu.

Terdahulu Sinar Harian melaporkan TUDM mengesahkan berlaku satu kem4langan melibatkan sebuah pesawat pejuang Hawk MK108 di kawasan landasan Pangkalan Udara Butterworth di Butterworth.

Dalam satu kenyataannya, TUDM berkata, kejdian tersebut berlaku pada pukul 10.07 malam, Selasa.

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh TUDM, jenazah Mohamad AffendI sedang diuruskan untuk tndakan selanjutnya.

Siasatan terperinci nah4s psawat pejuang Hawk

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) akan menjalankan siasatan teknikal terperinci berhubung 1nsiden pesawat pejuang Hawk terhmpas di Pangkalan Udara Butterworth, di sini, malam tadi.

Timbalan Panglima Tentera Udara, Leftenan Jeneral Datuk Mohd Asghar Khan Goriman Khan berkata, pihaknya akan menjalankan siasatan terperinci berhubung n4has terbabit.

“Kita akan buat siasatan terperinci,” katanya secara ringkas ketika ditemui di pekarangan H0spital Seberang Jaya (HSJ), di sini, awal pagi hari ini.

Ketika ditanya mengenai keadaan mngsa, beliau enggan memberi sebarang komen buat masa ini.

Terdahulu, Mohd Asghar Khan tiba di HSJ pada 1.52 pagi dan meluangkan masa hampir 20 minit melawat mngsa yang terbabit dalam nah4s itu.

Salam tkziah buat isteri dan keluarga Allahyrham. Semoga tbah dengan kehiIangan insan tersayang. Al fatihah.

Sumber: HM via mkbnrn

Be the first to comment on "‘Wira Angkasa..’ – Kapten Affendi Trk0rban, Mejar Fareez Cder4 Psawat Hawk TUDM Terhmpas."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*