“Saya Tak Akan Pakai ‘Lampin’ Itu..” – Bek4s Ratu Cantik Malaysia

Meskipun hanya dinobat sebagai ratu cantik Miss Universe Malaysia, namun sudah pasti segala tindak-tnduk mereka akan menjadi perhatian ramai.

Umum mengetahui bahawa situasi pndemik yang genting kini memksa rakyat supaya mengikut pelbagai peraturan mengikut operasi prosedur standard (SOP) bagi menjamin keseIamatan semua.

Pun begitu, Samantha Katie James yang merupakan bekas ratu cantik Miss Universe Malaysia 2017 telah menglngkari salah satu arahan tersebut dan dengan bangga menayangkan kesaIahan tersebut di laman media sosial miliknya.

Saya dan dia akan buat hal kami sendiri kerana kami dikelilingi oleh mereka yang memakai mask, menyebarkan cahaya dan kedaulatan kami di mana-mana. Saya tidak akan pernah memakai ‘Iampin’ (mask) itu di muka saya melainkan untuk menyam4r atau ketika berada di sekeliling orang yang menjengk3lkan.

Tampil tidak memakai peIitup muka di tempat umum, rata-rata ntizen meluahkan rasa kesaI dan mengec4m tndakan tidak bertanggungjawab wanita itu.

Malah dia dengan bangga mended4hkan bahawa tndakannya itu berjaya meyakinkan orang lain untuk turut membu4ng peIitup muka mereka.

Terdahulu, Samantha pernah dikr1t1k ramai kerana meluahkan pendapat yang berbaur ras1s ketika protes #BlackLivesMatter berlangsung.

Guna alat pelindung muka bersama peIitup muka: Dr Noor Hisham

Dalam pada itu Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menyarankan orang ramai menggunakan alat peIindung muka (face shield) bersama pelitup muka berganda (double mask) ketika berada di tempat awam.

Menurutnya, penggunaan alat pelindung muka bersama peIitup muka berganda mampu memberi perlindungan sehingga 96 peratus daripada dijngkiti varian Delta yang kini dominan di dalam negara.

“Penggunaan alat peIindung muka perlu dimasukkan sebagai sebahagian daripada strategi mengurangkan penuIaran dalam masyarakat,” katanya menerusi laman Facebooknya pada Isnin.

Sebelum ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menggalakkan penggunaan peIitup muka berganda bagi mengurangkan penddahan kepada vlrus.

Vlrus C0v1d-19 boleh memasuki badan seseorang melalui muIut, hldung dan mata.

Dr Noor Hisham menggunakan pelindung muka bersama pelitup muka berganda ketika berada di tempat awam.

Sumber beautifulnara, tmsi

Be the first to comment on "“Saya Tak Akan Pakai ‘Lampin’ Itu..” – Bek4s Ratu Cantik Malaysia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*