17 Individu Ini Dik0mpaun ‘Dine-in’ Tapi Bukan Sebab Tak Ada sijil Vaksln. Ini Pvnca Sebenar.

Gambar hiasan

SEBERANG PERAI – Seramai 16 pengunjung dan seorang pengusaha sebuah restoran di Jalan Perusahaan Bukit Tengah, Bukit Mertajam di sini dik0mpaun berjumlah RM42,000 selepas didapati lngkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 semalam.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Shafee Abd. Samad berkata, pada pemeriksaan kira-kira pukul 11.30 malam itu, polis mendapati pihak berkenaan menjalankan dan terlibat dalam aktiviti tidak dibenarkan iaitu ‘dine-in’ melebihi masa yang ditetapkan.

“Seramai 16 pengunjung lelaki dan seorang wanita pengusaha premis dit4gan kerana meI4nggar prosedur operasi standard (SOP).

“Pengunjung berkenaan masing-masing dik0mpaun RM2,000, manakala pengusaha premis dik0mpaun RM10,000,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Shafee, mereka didapati melakukan kesalahan aktiviti terlarang di bawah Peraturan 26 Peraturan Pencgahan Dan Pengawalan Peny4kit Berjngkit (PPDPPBB) (Langkah-langkah di Dalam Kawasan Tempat Jgkitan) (Pelan Pemulihan Negara) (PPN) SOP Fasa 2 2021.

Beliau berkata, orang ramai dinasihati mematuhi peraturan yang ditetapkan semasa PKP 3.0 dan pihaknya tidak teragak-agak mengambil tndakan tegas kepada pengusaha premis makanan dan orang ramai yang meI4nggar SOP.

Lengkap 2 Dos V4ksin, Boleh ‘dine-in’ di negeri Fasa 1 PPN 

Terdahulu INDIVIDU yang telah menerima vksinasi lengkap bagi negeri-negeri di dalam Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) dibenarkan untuk melakukan aktiviti dine-in di restoran mulai Jumaat.

Kemudahan itu adalah tambahan kepada kemudahan sektor sosial selepas dipersetujui dalam Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) hari ini.

Perdana Menteri Caretaker, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pengusaha-pengusaha premis kedai makan disarankan supaya menyediakan lebih banyak ruang tempat makan di bahagian luar premis bagi pengudaraan yang lebih baik.

Beliau berkata, hal ini kerana r1siko penyebaran v1rus C0v1d-19 adalah jauh lebih tinggi di dalam premis berbanding di luar.

Pada masa sama, Muhyiddin berkata, pemilik premis kedai makan perlu memastikan individu yang memasuki premis untuk dine-in mesti menunjukkan sijil vksinasi C0v1d-19, yang menunjukkan individu terbabit telah menerima vksinasi lengkap.

“Bagi pasangan yang telah menerima vksinasi lengkap dan ingin membawa anak-anak berusia 17 tahun dan ke bawah untuk dine-in di premis kedai makan, pastikan anak-anak anda mematuhi SOP (prosedur operasi standard) yang ket4t,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jelasnya, aktiviti dine-in di restoran atau kafe di premis club house juga dibenarkan selaras dengan kebenaran dine-in.

“Pemilik premis perlu pastikan mereka yang memasuki premis untuk dine-in mesti menunjukkan sijil digital vaksinasi C0v1d-19 yang menunjukkan bahawa individu tersebut telah menerima vksinasi lengkap,” katanya.

Namun, katanya, operasi bilik persalinan atau bilik mandi di premis club house adalah tidak dibenarkan bagi mengelakkan perkumpulan selepas bersukan dan mengurangkan rlsiko jgkitan.

Selain itu, Muhyiddin berkata, aktiviti sukan, rekreasi dan riadah tanpa sentuhan fizikal dan bukan berkumpulan (outdoor) juga dibenarkan di negeri-negeri Fasa 1 PPN dan ia terpakai di dalam daerah yang sama sahaja.

“Aktiviti sukan dan rekreasi amat penting bagi memastikan tahap kesihatan minda dan kecergasan fizikal yang baik.

“Oleh itu, aktiviti ini dibenarkan dengan mematuhi pnjarakan fizikal dan dilakukan di kawasan terbuka (outdoor) termasuk separa terbuka bermula jam 6.00 pagi hingga 10.00 malam,” katanya.

Katanya, ini termasuk joging, senaman, taichi, berbasikal, skaterboarding, memancing, ekuestrian, mem4nah, mendakl, tenis (perseorangan), badminton (perseorangan), golf, permotoran dan seumpamanya.

Tambahnya lagi, aktiviti lain yang dibenarkan termasuk perkeIahan dan perkhemahan dan penyertaan anak-anak berusia 17 tahun ke bawah dibenarkan dengan pematuhan SOP yang ket4t.

Malah, katanya, operasi pasar malam dan pasar minggu juga dibenarkan bermula esok.

“Pihak penguatkuasa yang berkenaan serta pemilik premis perlu memastikan pelanggan yang memasuki premis mesti menunjukkan sijil digital vksinasi C0v1d-19 bagi membuktikan individu tersebut telah menerima vksinasi lengkap,” katanya.

Ketika ini, negeri-negeri dalam Fasa 1 PPN adalah Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Kedah, Melaka dan Johor selain Wilayah Persekutuan Putrajaya.

Kredit tgkni

Be the first to comment on "17 Individu Ini Dik0mpaun ‘Dine-in’ Tapi Bukan Sebab Tak Ada sijil Vaksln. Ini Pvnca Sebenar."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*