Kena Bayar K0mpaun RM62,000, Penganjur Perhmpunan Har4m R4yu Bantuan 0rang Ramai.

Penganjur himpunan h4ram pada 19 Ogos lalu meminta sumbangan orang ramai bagi membantu membayar k0mp4un kepada para peserta yang dit4han sebelum ini.

Minggu lalu, seramai 31 peserta acara berkenaan dibawa ke balai polis dan didnda RM2,000 setiap seorang, menjadikan jumlah keseluruhan d3nda berjumlah RM62,000.

Dalam satu kenyataan hari ini, Sekretariat Solidariti Rakyat (SSR) berharap orang ramai dapat membantu meringankan beb4n mereka.

“Sehubungan itu, kami ingin meminta jasa baik rakyat Malaysia yang cintakan demokrasi untuk menyumbang bagi membantu peserta membayar k0mpaun yang dikenakan,” kata mereka.

“Pihak Sekretariat sedang berbincang dengan beberapa rakan peguam berkenaan tndakan yang akan diambil dan kami tidak menoIak untuk menyaman pihak polis kerana tgkapan yang dibuat tidak berasaskan lunas perlembagaan dan peserta yang dit4han tidak diberikan akses untuk diwakili oleh peguam setiap seorang,” tambah SSR.

Semalam, seramai 31 peserta nyalaan lilin membuat Iaporan poIis yang mendkwa penahanan mereka tidak sah dan din4fikan hak mereka oleh pihak polis sepanjang acara itu berlangsung.

Berikutan itu polis telah memanggil sebahagian mereka termasuk peguam, untuk siasatan lanjut berkaitan acara yang diadakan di Dataran Merdeka pada malam Khamis lalu.

Beberapa kumpulan hak asasi manusia mengkr1tik layanan kasar polis terhadap 31 individu berkenaan ketika acara itu berlangsung.

Salah seorang peserta yang juga ahli jawatankuasa pusat Parti Sosialis Malaysia (PSM), Chong Yee Shan mendkwa dia mengalami kecderaan fizikal setelah lima anggota polis menyeretnya ke dalam kenderaan polis.

Dia telah membuat laporan polis mengenai kjdian itu.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berkata tndakan men4fikan hak t4hanan untuk mendapatkan peguam adalah meI4nggar Perkara 5 dan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan.

Suruhanjaya itu juga meminta pihak polis mengiktiraf hak rakyat untuk berhimpun secara aman.

Sumber cmpedakcheese

Kredit mkbnran

Be the first to comment on "Kena Bayar K0mpaun RM62,000, Penganjur Perhmpunan Har4m R4yu Bantuan 0rang Ramai."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*