“Keadaan Saya ‘K0y4k’ Truk Sambil Menangls… ” – Shuib Ded4h Terima Nota Suara Seorang Wanita Yg Anknya Mimpi Bertemu Dgn Arwh.

KUALA LUMPUR: Mimpi seorang kanak-kanak lelaki bertemu Allahyrham Siti Sarah Raissuddin di kawasan yang indah membuatkan suaminya, Shuib Sepahtu terpaku.

Dalam hati, Shuib berkata, satu persatu perkara yang Allah tunjukkan setiap hari selepas pemergian arwh, pagi Isnin lalu.

Shuib mended4hkan, dia tersentuh menerima nota suara wanita tidak dikenali menerusi seorang rakan ketika hatinya sarat menanggung kerinduan terhadap arwh.

Menerusi nota suara itu, katanya, ibu berkenaan bercerita anaknya bersama arwh dalam mimpinya.

“Jujurnya, saya tkut nak bercerita, risau dikatakan berlebihan berkongsi kebaikan arwah.

Namun, saya kongsi juga kerana saya percaya Allah hendak tunjuk satu demi satu kebaikan supaya kita percaya amal baik dan sedekah.

“Mulanya, saya fikir solat ghalb jnazah di Masjidil H4ram, Makkah atas usaha insan tidak dikenali adalah klimaks membuktikan arwh seorang luar biasa.

“Hari ini (semalam) saya terima satu nota suara ini. Ketika itu, saya amat merindui, keadaan saya ‘k0y4k’ teruk sambil menangls duduk atas kerusi yang arwh suka duduk, setiap pagi.

Ia adalah nota suara seorang wanita yang menceritakan mimpi anaknya.

Wanita ini beritahu anaknya mengejutkannya jam 4 pagi semalam (kelmarin) untuk menceritakan mimpinya,” katanya.

Dalam mimpinya, Shuib berkata, kanak-kanak lelaki itu sampai ke satu tempat indah, di mana tidak pernah melihat kawasan secantik itu.

“Dia nampak seorang kakak baru sampai, seperti terpinga-pinga melihat sekeliling dan duduk atas kerusi.

Kemudiannya, ada ramai kanak-kanak datang menyerbunya.

“Anak itu beritahu kenal kanak-kanak menyerbu kakak berkenaan, itulah kanak-kanak P4Iestin.

Ketika dikelilingi kanak-kanak P4Iestin, dia sempat berbual dengan kakak ini.

“Kakak ini memberitahu namanya Sarah. Kemudiannya, mereka membawa kakak ini berjalan-jalan melihat kawasan sambil naik dan minum lembu susu bersama,” katanya.

Katanya, kanak-kanak lelaki itu melihat kakak berkenaan sangat seronok, wajahnya penuh kegembiraan.

“Anak itu bertanya pada ibunya, adakah mengenali kakak bernama Sarah.

Wanita beritahu, mengenali seseorang bernama Sarah, tetapi tidak pernah menemui, hanya melihat di kaca televisyen.

“Lantas, wanita ini terus membuka telefon bimbit dan menunjukkan vide0 arwh dalam YouTube. Anak itu terus beritahu, inilah kakak yang ditemuinya.

“Jujurnya, saya terkedu apabila mendengarnya dan sehingga kini, menyimpan nota suara itu,” katanya.

 

Shuib menerima nota suara seorang wanita bercerita anak lelakinya bertemu Allahyrham Siti Sarah dalam mimpinya.

 

Ded4h Shuib, dia sebenarnya tidak tahu arwh terbabit dalam program ibadah k0rban di Gaza.

“Mulanya, arwh meminta saya bertanya program ibadah k0rban di Gaza kepada Noh Salleh. Namun, arwh berhenti bertanya soal itu.

“Dalam diam, arwh buat sendiri dan saya tidak tahu ibadah k0rban yang dibuat di Gaza. Arwh ada juga buat ibadah k0rban di Puchong.

“Saya pernah dengar, apabila melakukan ibadah k0rban, tunggangan kita di akhirat nanti adalah haiwan dik0rbankan seperti lembu.

“Jadi, mimpi diceritakan wanita ini membuatkan saya terfikir soal amalan arwh,” katanya.

Terdahulu, Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia (CGM), Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman menddahkan Allahyrham Siti Sarah menyertai program ibadah k0rban di Gaza yang mana seekor lembu dibayar dengan harga belasan ribu ringgit.

Tidak hanya itu, Shuib berkata, dia terkedu menerima video daripada pengurus arwh, Nana Mohammad Rom mengenai sekolah agama di Bandung, Indonesia yang membabitkan lebih 450 anak-anak yatim dan tahfiz mengadakan majlis tahlil buat arwh.

“Saya tidak pernah minta mereka berbuat demikian. Jadi, pengajaran boleh diambil adalah amalan arwh. Allah mahu tunjuk kepada kita untuk mencontohinya. Wallahualam,” katanya.

Shuib berkongsi cerita selepas majlis tahlil dan bacaan Yasin untuk arwh, semalam.

Majlis itu diketuai oleh Fakhrul UNIC dan bacaan doa daripada pendkwah bebas, Uztaz Tarmizi Abdul Rahman diikuti tazkirah oleh Ustaz Shahrizan.

Ia turut disertai rakan artis seperti Ziana Zain, Nabil Ahmad, Zizan Razak, Datuk Fizz Fairuz, Sharnaaz Ahmad, Achey, Adira Suhaimi, Hafizul Kamal dan bapa arwah, Raissuddin Hamzah.

Terdahulu, Allahyrham Siti Sarah menghmbuskan nfas terakhir di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) akibat C0V1D-19 pada jam 5.13 pagi, Isnin lalu.

Beliau meninggalkan suami dan empat cahaya mata, Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan yang diIahirkan pada Jumaat lalu.

VlDE0

Sumber BH

Kredit mkbnran, mdiavral

Be the first to comment on "“Keadaan Saya ‘K0y4k’ Truk Sambil Menangls… ” – Shuib Ded4h Terima Nota Suara Seorang Wanita Yg Anknya Mimpi Bertemu Dgn Arwh."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*