“Anak-anak Apa Khabar? Kalau Ada Apa-apa Yg Perlu Saya Bantu Beritahulah Dafi Yaa” – Ismail Sabri Ambil Berat

KUALA LUMPUR: “Anak-anak apa khabar?”

Itu pertanyaan khabar Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika menghadiri majlis tahlil dan bacaan Yassin Allahyrhamah Siti Sarah Raissuddin, malam semalam.

Ismail yang juga merupakan bapa kepada penyanyi iaitu Dafi AF musim kelima, merakamkan ucapan t4kziah kepada seluruh keluarga pelawak dan usahawan, Shuib atau nama lengkapnya Shahmira Muhamad.

“Saya ucap takziah dan harap awak bersabar ya… Kita hidup kena teruskan. Jadi kita berdoa sama-sama semoga r0h Allahy4rhamah di tempatkan bersama para solehah di syurga.

“Kalau ada apa-apa yang perlu saya bantu beritahulah Dafi ya… InsyaAllah saya bantu,” akhirinya.

Terdahulu, Allahy4rhamah dimasukkan ke 1CU hospital berkenaan selepas tahap oksigen menurun pada 4 Ogos lalu.

Siti Sarah kemudiannya ditidurkan sebelum pembed4han dijalankan bagi mengeluarkan b4yi dalam kndungan pada 6 Ogos lalu dan arwh selamat meIahirkan b4yi lelaki diberi nama Ayash Affan pada pukul 5 petang.

Penyanyi lagu Kesetiaan itu selamat dikebvm1kan di Tanah Perkvbvran Islam Kampung Sungai Pusu, Gombak, Selangor pada kira-kira pukul 1.20 petang Isnin.

Allahyrhamah meninggalkan empat cahaya mata iaitu Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan yang kini masih berada dalam pemantauan di PPUKM.

Pelawak Shuib terpksa menangguhkan hasratnya untuk bertemu dengan anak keempat iaitu Ayash Affan yang telah diIahirkan pada hari Jumaat lalu atas saranan pihak h0spital.

Memetik laporan BH Online, pihak h0spital berkata saranan tersebut adalah bagi mengelakkan risiko jgkitan C0v1d-19 terhadap b4yinya.

Terima dengan lapang dada

Pengurus kepada Allahyrham Siti Sarah iaitu Nana Mohammad Rom dimaklumkan pihak hospital sendiri mengenai perkara ini dan dia juga telah berbincang bersama Shuib. Difahamkan, Shuib reda dan memahami situasi pndemik yang mungkin boleh menyebabkan jgkitan kepada b4yi pramatang itu.

Pengarah Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sendiri menghubungi Shuib dan berbincang dengannya, pagi ini. Ini jalan terbaik selepas memikirkan risik0 yang boleh memudaratkan b4yi pramatang. Atas nasihat dan saranan pengarah HCTM, Shuib terima dengan lapang dada.

Arwh sggup gadaikan ny4wa

Malah, Shuib juga menzahirkan rasa tidak sabar untuk bertemu dan melihat anaknya itu yang dianggap sebagai hadiah terakhir daripada isterinya. Namun, di sebalik perasaan gembira menyambut kehadiran cahaya mata baharu tetapi dirinya masih diselubungi dengan perasaan sedlh.

Saya dihubungi pihak hospital memaklumkan mungkin saya dibenarkan melihat Ayash. Anak-anak pun asyik bertanya. Jika ada rezeki, hari ini dapat saya bertemu dengan b4yi yang menjadi hadiah terakhir arwh buat saya.

Perasaan memang seronok, tetapi ada satu lagi perasaan, sangat-sangat sedlh. Kenapa sedlh, sebab arwh ibunya tidak sempat melihat dan memegangnya. Arwh snggup menggadaikan ny4wa kerana mahu memberi hadiah istimewa ini buat saya, anak-anak dan seluruh ahli keluarganya, sebelum pergi buat selama-lamanya.

‘Rindu amat berat’ – Shuib

Tidak mudah buat pelawak popular, Shuib Sepahtu melupakan insan yang menghadirkan banyak kenangan dan menjadi teman suka duka selama 10 tahun.

Baru tiga hari kehiIangan isteri tersayang, Allahyrham Siti Sarah Raissuddin yang menjadi k0rban C0V1D-19 sukar buat Shuib memadamkan kenangan ketika bersama.

“Hari pertama (kelmarin) saya menjalani kehidupan tanpa arwh. Walaupun saya bersendirian di rumah sebelum ini, tetapi saya tahu arwh berada di hospital.

“Namun, kini, arwh sudah tiada. Saya harap Allah dapat bimbing hati saya perlahan-lahan terima ketentuan ini.

“Jujurnya, rindu amat berat terhadap pasangan pergi buat selama-lamanya,” luahnya pada majlis tahlil dan bacaan Yassin secara virtual, kelmarin.

Meskipun zahir nampak tenang dan reda, Shuib berkata, ada kalanya tewas dengan emosi.

“Semalam (kelmarin), saya hampir menjadi orang tidak reda. Saya memang tidak boleh terima hakikat dan cuba menyedapkan hati dengan mengatakan arwh akan smbuh, sedangkan dia menderlta.

“Namun, apabila saya mula reda dan ampun segala kesalahannya, perjalanan terakhir arwh menjadi mudah.

“Saya bersyukur dapat solat jnazah, iringi perjalanan akhir ke kvbur, masukkan jnazah ke Iiang lahad dan tanam bunga di pusaranya.

“Selepas tujuh langkah meninggalkan pusara, saya menoleh semula. Waktu itu, timbul perasaan puas hati melepaskan arwh pergi dengan baik,” ungkap bekas penyampai radio Hot FM itu.

Walaupun terplsah di dunia, namun Shuib percaya, dia pasti akan bertemu bidadarinya di alam syurga.

“Kami tidak pernah berjauhan seperti ini, tak termimpi langsung. Tetapi, saya sudah berjanji untuk menjadikan arwh sebagai bidadari syurga, jadi saya perlu berk0rban.

“Hanya menunggu masa untuk kami kembali dipertemukan di syurga. Justeru, saya berharap Allah akan bimbing saya untuk menuju ke jalan diredai supaya dapat bertemu arwh,” pintanya.

Pemergian arwh dengan meninggalkan empat cahaya mata yang masih memerlukan kasih sayang ibu disifatkan Shuib sebagai cabaran besar buatnya.

Namun, demi janji yang dilafazkan, pelawak berusia 37 tahun itu perlu kuatkan semangat menempuh ujian mendatang.

“Menerusi perbualan terakhir bersama arwh, saya beritahu jangan risau. Saya akan pastikan zuriat kami menjadi anak yang taat pada perintah agama.

“Arwh sudah melakukan yang terbaik sejak bergelar ibu. Malah, arwah sggup k0rbankan diri demi meIahirkan anak keempat. Sebagai ketua keluarga, saya kena beri contoh baik pada anak-anak.

“Saya kena tunjuk hebat kerana mereka mempunyai ibu yang ku4t dan hebat. Sebelum ini, saya seorang yang jahiI dan banyak melakukan d0sa.

“Jadi, inilah titik toI4k saya berubah ke arah lebih baik untuk membimbing anak-anak,” kata Shuib.

Meskipun zahir nampak tenang dan reda, ada kalanya Shuib tewas dengan em0si atas pemergian isteri tersayang, Allahyrham Siti Sarah.
Pada majlis tahlil dan bacaan Yassin secara virtual itu, Shuib turut mengimbau momen manis berkasih sayang bersama arwh sepanjang tempoh Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Akuinya, paling meninggalkan kesan sikap manja arwh yang semakin menjadi-jadi ketika hamiI dan bagaimana menguruskannya, ia sekali gus menjadi memori indah disimpan di kotak ingatan.

“Banyak perkara dilakukan bersama sepanjang tiga bulan ini. Memandangkan hamiI, arwh suka bermanja.

“Arwh minta saya urut tbuhnya. Urut pula hingga dua jam. Kadang kala, saya rasa macam ‘amah’ apabila kena pksa.

“Beliau sering mengingatkan saya bahawa dirinya mengndungkan zurlat kami. Namun, lama-kelamaan saya jadi gian, maklum tiga bulan tidak berbuat apa-apa.

“Walaupun tak suruh, saya sendiri menawarkan diri. Saya tak sangka Allah berikan nikmat kasih sayang antara suami isteri sebagai momen terakhir untuk dikenang.

“Hinggalah segala kebahagiaan direntap dengan berita kami sekeluarga disahkan positif C0V1D-19,” luah Shuib.

Namun, cerita lelaki ini, arwh isterinya itu pandai memujuk hatinya dengan memasak hidangan lazat sebagai ganjaran.

“Walaupun suruh saya buat macam-macam, tetapi arwh balas balik dengan menyediakan hidangan yang sedap. Siap tanya saya nak makan apa.

“Pemergiannya mengajar saya setiap pasangan perlu ada momen manis untuk dikenang. Tidak sangka, hanya tiga bulan ini Allah bagi kami menghabiskan masa sepuas-puasnya sebelum mengambilnya,” katanya.

Allahyrham Siti Sarah menghmbuskan nafas terakhir di Unit Rawatan Rapi (ICU), H0spital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) akibat C0V1D-19 pada jam 5.13 pagi, kelmarin.

Jnzah penyanyi lagu Kesetiaan dan Semakin itu seIamat dikbumikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Sungai Pusu, Gombak, jam 1.20 tengah hari.

Beliau meninggalkan suami dan empat cahaya mata, Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan yang diIahirkan pada Jumaat lalu.

Sumber utusan

Kredit tmsi

Be the first to comment on "“Anak-anak Apa Khabar? Kalau Ada Apa-apa Yg Perlu Saya Bantu Beritahulah Dafi Yaa” – Ismail Sabri Ambil Berat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*