(VlDE0) Allahuakbar.. Detlk2 Shuib Berterus-Terang Dgn Anak2 Yg Ibunya Telah Tiada.

Terdahulu selesai je pengebumlan arwh, Pelawak terkenal, Shuib Sepahtu memberitahu dia belum sempat memberitahu anak-anaknya tentang pemergian Isterinya, Siti Sarah Raissuddin yang dijemput ilahi.

Shuib yang ditemui selepas proses pengebvmian selesai bekata dia merancang untuk memaklumkan khabar duka itu apabila bertemu anak-anaknya nanti.

“Ketika ini anak-anak saya belum mengetahui tentang pemergian arwh. Saya merancang akan memberitahu mereka, Insya-Allah. Tolong d0akan agar urusan saya dipermudahkan,” katanya.

Berikut rkaman detlk Shuib berterus terang dengan anak-anak yang ibunya telah tiada

Shuib menerusi Instagram pernah berkata, sepanjang perjalanan pulang selepas selesai urusan pengebumlan, dia tidak henti berfikir apakah jalan terbaik untuk menerangkan kepada mereka mengenai pemergian Siti Sarah.

“Ketika arwh meninggI dnia, anak-anak masih tidur. Jadi, saya tidak kejutkan mereka. Sebaik tiba di rumah selepas urusan pengebvmian, saya cekalkan hati untuk tidak bercakap perkara ini terlebih dulu.

“Ketika masuk ke dalam rumah, saya seboleh mungkin cuba mengelak untuk bertemu anak-anak tapi tak sempat kerana puteri kedua saya iaitu Talita terus bertanya adakah saya sudah menerima gambar adik bongsunya, Ayash Affan. Kemudian saya beritahu saya perlu mandi terlebih dulu kerana ada urusan di luar sebentar tadi,” katanya.

Shuib berkata, dia mandi agak lama kerana cuba mencari jalan bagaimana untuk beritahu anak-anak supaya mereka boleh menerima ketentuan ini.

“Kemudian ketika mahu ambil alr sembhyang, ibu mentua saya hubungi dan meminta saya terangkan perkara ini kerana anak-anak boleh tahu berita ini menerusi YouTube.

“Jadi ini adalah dugaan paling berat perlu saya lakukan. Saya cekalkan hati dan turun panggil anak-anak. Kebetulan ketika membuka TV, tajuk beritanya adalah Siti Sarah sudah tiada. Jadi, terus anak-anak bertanya sama ada betul atau tidak berita ini,” katanya.

Enggan membiarkan anak-anaknya terus berteka-teki, Shuib berterus terang dan menjelaskan perkara sebenar yang ibu tercinta kini sudah tiada.

“Saya beritahu kepada mereka kalau sebelum ini kita buat solat hajat untuk mohon supaya ibu balik, tapi sekarang ini ibu tidak akan balik rumah lagi. Ketika itu semua diam. Ada yang faham, ada yang tidak faham.

“Saya cuba terangkan satu persatu kepada mereka. Saya beritahu kita berdoa dengan Allah supaya ibu balik, tapi ibu bukan milik kita sebaliknya ibu milik Allah. Jadi Allah tak boleh pulangkan kepada kita sebab Allah terlalu sayangkan dia, mungkin dia terlalu baik. Jadi Allah nak ambil dia dan kita tidak akan jumpa dia lagi.

“Waktu itu anak-anak semua menangls teresak-esak, tapi lama-lama mereka faham. Jadi saya beritahu kepada mereka yang ibu pesan mahu anak-anaknya jadi anak yang soleh dan solehah. Ibu juga beritahu harta yang dia miliki adalah anak-anaknya. Ibu mahu anak-anak turut pandai mengaji dan tidak tinggal solat,” katanya.

Shuib berkata, dia bersyukur kerana tiga anaknya faham dengan apa yang disampaikan.

Dia kemudian mengajak mereka mengerjakan solat Asar, cuma bezanya kali ini tiada lagi solat hajat.

“Ketika berdoa pula, saya meminta pert0Iongan Allah untuk bimbing saya dan anak-anak menjadi seperti Siti Sarah. Dia nak sangat anak-anak dia menjadi anak yang tidak kdekut dan sentiasa berbuat baik sesama manusia. Dalam doa itu semua anak-anak saya menangls. Allahuakbar, insya-Allah mereka faham,” katanya.

Shuib ‘k0y4k’ pandang wajah anak-anak

Berkongsi luahan hati pada majlis tahlil dan bacaan Yassin secara virtual, malam ini, Shuib memaklumkan, dia melayan arwh isteri bagaikan permaisuri dan segala permintaannya dipenuhi sepanjang tiga bulan berkvrung di rumah.

“Banyak perkara dilakukan bersama sepanjang tiga bulan ini. Memandangkan hamiK, arwh memang suka bermanja.

“Arwh minta saya urut tbuhnya. Sekali urut hingga dua jam. Kadang kala rasa macam ‘amah’ apabila kena pksa.

“Beliau sering mengingatkan saya bahawa dirinya mengndungkan zuriat kami. Namun, lama-kelamaan saya jadi gian, maklum tiga bulan tidak berbuat apa-apa.

“Walaupun tak suruh, saya sendiri menawarkan diri. Saya tak sangka Allah berikan nikmat kasih sayang antara suami isteri sebagai momen terakhir untuk dikenang.

“Hinggalah segala kebahagiaan direntap dengan berita kami sekeluarga disahkan positif C0V1D-19,” luah Shuib.

Shuib menddahkan Allahyrham Siti Sarah belum sempat divksinasi hingga seluruh bahagian p4ru-p4ru terkena jgkitan dan tidak boleh berfungsi untuk memproses oksigen.
Di sebalik wajah tenang, Shuib mengakui, ada ketikanya dirinya goy4h kerana menyedari wanita kesayangannya itu tidak akan kembali lagi.

“Tak dinaflkan, perasaan ‘koy4k’ apabila pandang wajah anak-anak. Saya dapat rasakan arwh sentiasa ada di sisi.

“Perasaan rindu sangat ku4t apabila arwh tiada. Anak sulung, Uwais Alqarni banyak mewarisi arwh.

“Jika rindu, wajah Uwais yang akan ditatap untuk mengubat kerinduan,” kata Shuib.

Allahyarham Siti Sarah menghmbuskan naf4s terakhir di Unit Rawatan Rapi (ICU), H0spital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) akibat C0V1D-19 pada jam 5.13 pagi, semalam.

Beliau meninggaIkan suami dan empat cahaya mata, Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan yang diIahirkan, Jumaat lalu.

Jnzah penyanyi lagu Kesetiaan dan Semakin itu selamat dikbmikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Sungai Pusu, Gombak, kira-kira jam 1.20 tengah hari, semalam.

Kredit tgkni, mdiavral

Be the first to comment on "(VlDE0) Allahuakbar.. Detlk2 Shuib Berterus-Terang Dgn Anak2 Yg Ibunya Telah Tiada."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*