(VlDE0) “Memang lbu Ada Kat Rumah Ni, Tp Kita Tak Nampak, Tp Kita Rindu Dia” – Luahan Anak² Shuib Undang Seb4k..

IG live yang dilakukan oleh pelawak dan juga usahawan terkenal, Shuib Sepahtu selepas pemergian isteri tercinta, Siti Sarah Raissuddin awal pagi tadi sememangnya sangat menyebakkan.

Shuib juga menceritakan kronologi bagaimana mereka boleh terkena C0v1d-19 yang dianggap sekadar ‘pvnca’ untuk berlakunya semua perkara drastik ini.

Menurutnya, bermula dengan salaman tangan pembantu rumah ketika bertemu jiran sewaktu membu4ng smpah.

Ini telah mengakibatkan seluruh isi rumah terkena wbak tersebut dan ditakdirkan Allah, pembantu rumahnya juga ‘tewas’.

Bercerita tentang Sarah, pada petang Jumaat 0ksigen isterinya mulai menurun dan dikejarkan ke h0spital.

Pada awalnya dia yakin yang isteri akan kembali sembuh, namun melihat dari x-ray p4ru-p4ru, doktor memaklumkan organ tersebut telah dipenuhi C0v1d-19 sehingga menjej4skan organ lain.

Jadi, ketika dia masuk ke dalam hospital untuk melakukan pengec4man may4t, ada seorang petugas kesihatan memberi pesanan kepadanya berkenaan dengan vksin.

Shuib dengan tegas berpesan kepada semua yang menonton IG livenya yang seramai lebih 600 ribu orang itu supaya mengambil vksin.

Ini kerana dos tersebut mampu memberi sedikit bantuan perlindungan untuk mengelakan dari wbak tersebut.

Tambahnya, isterinya mengalami k0mplikasi yang agak truk kerana masih belum menerima vksin.

Pelawak itu juga mengakui bahawa pernah berasa yakin isterinya akan sihat semula, namun doktor memaklumkan perkara berbeza.

Jadi, usahawan minuman jenama terkenal itu memberi pesanan kepada semua agar terus menjaga kesihatan.

Dapatkan vksin dan makan vitamin agar tidak menyesaI sepertinya dikemudian hari kerana mengabaikan beberapa dari hal itu.

“H0spital swasta semua penuh. Ketika tu duit banyak pun tak guna…isteri saya tak akan kembali.” katanya.

Ada tiga perkara yang di highlight oleh Shuib dalam live tersebut berkaitan Cvid-19 adalah pastikan menjaga kesihtan, patuhi prosedur operasi standard (SOP).

Dan jika positif Cvid-19, wajib mendapatkan oximeter oksigen bagi memastikan oksigen dalam badan tidak menurun.

Kealpaannya dalam mengambil ringan tentang naik turun bacaan oksigen Sarah ketika kuarantln dirumah membuatkan dia kehiIangan insan istimewa itu buat selamanya.

Sebak Beritahu Anak Perkara Sebenar

Shuib memuat naik sebuah vide0 di Youtube mengenai reaksi anak-anaknya sebaik sahaja mengetahui ibu mereka sudah men1nggl dnia.

Menurut Shuib, ketika arwh meninggI dnia, anak-anak masih tidur. Jadi, dia tidak mengejutkan mereka.

Sebaik tiba di rumah selepas urusan pengebvmian, Shuib cuba untuk cekalkan hati dan tidak bercakap mengenai perkara tersebut terlebih dulu.

“Ketika masuk ke dalam rumah, saya seboleh mungkin cuba mengelak untuk bertemu anak-anak tapi tak sempat.

Ini kerana puteri kedua saya iaitu Talita terus bertanya adakah saya sudah menerima gambar adik bongsunya, Ayash Affan.

Kemudian saya beritahu saya perlu mandi terlebih dulu kerana ada urusan di luar sebentar tadi.

Kemudian ketika mahu ambil a1r sembhyang, ibu mentua saya hubungi dan meminta saya terangkan perkara ini kerana anak-anak boleh tahu berita ini menerusi YouTube.

Jadi ini adalah dugaan paling berat perlu saya lakukan. Saya cekalkan hati dan turun panggil anak-anak.

Kebetulan ketika membuka TV, tajuk beritanya adalah Siti Sarah sudah tiada. Jadi, terus anak-anak bertanya sama ada betul atau tidak berita ini.”

Shuib turut memberitahu bahawa dia mandi agak lama kerana cuba mencari jalan bagaimana untuk beritahu anak-anak supaya mereka boleh menerima ketentuan ini.

Enggan membiarkan anak-anaknya terus berteka-teki, Shuib berterus terang dan menjelaskan perkara sebenar yang ibu mereka sudah tiada.

“Saya beritahu kepada mereka kalau sebelum ini kita buat solat hajat untuk mohon supaya ibu balik, tapi sekarang ini ibu tidak akan balik rumah lagi.

Ketika itu semua diam. Ada yang faham, ada yang tidak faham. Saya cuba terangkan satu persatu kepada mereka.

Saya beritahu kita berdoa dengan Allah supaya ibu balik, tapi ibu bukan milik kita sebaliknya ibu milik Allah.

Jadi Allah tak boleh pulangkan kepada kita sebab Allah terlalu sayangkan dia, mungkin dia terlalu baik.

Jadi Allah nak ambil dia dan kita tidak akan jumpa dia lagi.

Waktu itu anak-anak semua menangls teresak-esak, tapi lama-lama mereka faham. Jadi saya beritahu kepada mereka yang ibu pesan mahu anak-anaknya jadi anak yang soleh dan solehah.

Ibu juga beritahu harta yang dia miliki adalah anak-anaknya. Ibu mahu anak-anak turut pandai mengaji dan tidak tinggal soIat.

Ketika berdoa pula, saya meminta pertoI0ngan Allah untuk bimbing saya dan anak-anak menjadi seperti Siti Sarah.

Dia nak sangat anak-anak dia menjadi anak yang tidak kdekut dan sentiasa berbuat baik sesama manusia.

Dalam doa itu semua anak-anak saya menangis. Allahuakbar, insya-Allah mereka faham.”

Shuib turut meluahkan rasa syukur kerana ketiga-tiga anaknya faham dengan apa yang disampaikan.

Shuib turut mengajak anak-anaknya mengerjakan solat Asar bersama, cuma bezanya kali ini tiada lagi solat hajat.

Shuib memaklumkan kepada umum bahawa dia akan memuat naik video penuh mengenai reaksi anak-anakya di akaun Youtube kelak.

Hanya 11 Tahun Dipinjam Allah

Shuib mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih kepada rakan artis dan peminat yang mendoakan buat arwh isterinya.

Dia turut memohon maaf kerana masih belum ada kesempatan untuk membalas mesej atau menjawab panggilan telefon.

“Sebenarnya tujuan saya buat Live IG, pertama, saya tak boleh tengok lama media sosial.

Sebenarnya, saya nak mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pengikut saya di Instagram, Facebook, TikTok.

Saya mengucapkan terima kasih atas kesudian kepada semua orang yang telah adakan bacaan Yassin, solat hajat kepada isterinya.

Saya tahu setiap DM yang masuk itu adalah mendoakan saya, isteri saya. Saya nak minta maaf kalau tak sempat nak reply teks, Whatsapps.

Saya tak boleh nak angkat, tak boleh nak jawab sekarang. Saya hargai setiap DM, setiap teks, setiap komen.

Saya tahu semua benda itu adalah kerana kasih sayang, kerana doa, kerana nakkan isteri saya sihat.”

Suami kepada Siti Sarah ini juga mengimbau kenangan sewaktu awal pernikahan mereka pada 11 tahun yang lalu.

Pasangan ini juga pernah berniaga di tapak bazar Ramadan sebelum Shuib menyertai pertandingan program realiti.

Perkongsian kisah daripada Shuib ini telah membuatkan ramai pengikutnya sebak dan mengalirkan a1r mata.

“Isteri saya bukan milik saya, dia milik Allah. Allah pinjamkan sekejap je buat saya dalam 11 tahun.

11 tahun yang luar biasa untuk saya. Saya dengan tak ada apa-apa. Saya tak ada kereta pun. Saya duduk dengan isteri saya atas surat khabar buka puasa.

Tapi dia cakap, ‘I akan ada dengan you, akan support you kat mana pun you berada’. Dia sentiasa support saya, doakan untuk saya.

Saya pernah buka gerai di bazaar Ramadan dan dia tolong berniaga sekali. Dia tak pernah malu pun.

Sedangkan dia artis. Saya almost give up, tapi dia orang kat belakang saya cakap ‘you go, you can do it’.

Apa yang saya ada, saya yang tumpang tuah dia. Tuah seorang isteri yang taat, yang tak pernah maIu pun. Berbekalkan itu, saya ada kat mana saya sekarang.

Saya bukannya hebat sangat. Yang paling penting, inshaallah saya akan bantu semua orang.”

Shuib turut menasihati pengikutnya terutama kepada golongan isteri untuk berbuat baik kepada suami dan keluarga.

Seorang isteri mampu mengubah kehidupan suaminya menjadi lebih baik.

“Selama 11 tahun, saya tvmpang luck dia. Selama 11 tahun saya kahwin dengan dia, dia tak pernah tanya duit saya.

Saya tak pernah gduh dengan dia nak balik kampung. Dia tak kisah pun. Yang penting dia happy, mak saya happy.

Dia tak pernah tanya duit dalam akaun saya, dia tak pernah tanya pun duit saya pergi mana. Dia yang mengajar saya untuk tidak berkira-kira dengan duit.

Dia nasihat saya untuk tidak berkira-kira dengan duit, bila kita berkira-kira dengan duit, kita akan berkira-kira dengan sedekah.

Dia orang yang suka bersedekah. Kat sini saya nak bagi tahu, saya memang tak ada apa-apa. Saya tumpang luck dia. Dia bagi tips kepada saya.

Hari ni saya turunkan dia ke dalam Iiang. Saya yang turunkan dia, saya pegang plnggang. Dia cukup ringan.

Saya tengok Iiang dia tak besar, dia turun ke Iiang tanpa sngkut. Dengan senangnya…

Saya masih rasa lagi kebesaranNya. Selesai pemergian dia yang cukup biasa bagi saya.

Orang ramai masih tunggu dia sampai habis. Saya tak sangka, saya tak boleh tengok senyuman dia lagi.”

Walau bagaimanapun, dia tetap redha dengan ketentuan Allah kerana mengetahui isterinya sangat disayang Tuhan. Maka dia diambil terlebih dahulu berbanding orang lain.

Pesanan-pesanan Shuib dilihat begitu jelas dengan menjadikan tragedi yang dialaminya sebagai lktibar agar orang lain tidak melakukan kesiIapan yang sebegitu dalam menjaga diri dari penuIaran Cvid-19.

Sumber: Shuib

Kredit BuletinMalaysia, Tgler, mdiavral

Be the first to comment on "(VlDE0) “Memang lbu Ada Kat Rumah Ni, Tp Kita Tak Nampak, Tp Kita Rindu Dia” – Luahan Anak² Shuib Undang Seb4k.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*