Najib Update Sesuatu Mengenai Kem4tian Siti Sarah

Penyanyi terkenal Siti Sarah Raissuddin, 36, yang bert4rung nywa sejak Rabu lalu akibat jgkitan C0v1d-19 meninggI dnia sebentar tadi.

Isteri kepada pelawak dan usahawan Shuib itu menghmbuskan nfas terakhir pada jam 5.13 pagi di H0spital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) Universiti Kebangsaan Malaysia, di sini.

Rata netizan, rakan artis, dan public figure tampil mengucapkan takziah dan mendoakan arwh.

Dr Hisham turut mengucapkan tkziah kepada keluarga Shuib

Pemergian penyanyi Siti Sarah Raissudin selepas bertarung dengan C0V1D-19 turut mendapat perhatian Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.
Dalam kemas kini di media sosiaI, berkongsi ucapan takziah buat keluarga Allahyrham, serta mereka yang lain yang turut kehiIangan anggota keluarga akibat wbak itu.

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
Tkziah kepada keluarga Siti Sarah Raissuddin & kepada semua ahli keluarga rakyat Malaysia yang telah terk0rban oleh C0v119.
Al-fatehah

Berikut pula antara perkongsian Najib

Innalillahiwainnailaihirojiun

Satu berita yang amat mengejutkan dan menyedlhkan.

Saya mengikuti semua berita C0v1d-19.

Tidak saya sngka akan ke pengakhiran begini.

Remvk hati saya membaca kisah-kisah kem4tian ahli keluarga tercinta melalui posting-posting di media sosial.

Saya tidak dapat bayangkan apa yang saudara-saudari semua lalui.

Seorang demi seorang buat panggilan terakhir dengan keluarga, ditidurkan, kemudiannya pergi.

Seorang demi seorang meningg4I mengejut.

Kisah arwh Siti Sarah amat menyentuh hati.

Seorang ibu yang mengndung tabahkan dan kuatkan diri meIahirkan seorang b4yi, sebelum pergi buat selamanya.

Dijemput oleh Pencipta.

Meninggalkan suami, anak-anak kecil juga.

Satu keluarga yang bahagia. Kini kehiIangan ibu dan isteri.

Arwh seorang yang baik dan penyayang.

Takziah Shuib Sepahtu atas pemergian isteri tercinta, Siti Sarah Raissuddin, dan kepada seluruh ahli keluarga juga.

Tabahkan diri menghadapi dugaan ini.

Sama-sama kita doakan mereka yang dijemput Allah hari ini, ampunkanlah segala d0sa mereka dan tempatkan mereka di kalangan yang beriman.

Al-Fatihah.

Saya doakan kesmbuhan buat semua yang dijgkiti C0v1d-19 dan segala peny4kit.

Semoga diberkati dan dilindungi sentiasa.

(Gambar 2 minggu lepas, dari FB Shuib Sepahtu)

Ustazah Asma Harun juga turut mendoakan arwh

DUHAI ALMARHUMAH SITI SARAH

Jua buat semua ibu yang tabah

Walaupun sebahagian kalian telah reb4h

Menjadi sebahagian sejarah mus1bah

Menjadi satu muhasabah buat ummah

Akhirnya taqdir ALLAH mengatasi semuanya

Dengan seribu hikmah dariNya

Tersingkap di Dunia atau di Akhirat sana

Semoga dirimu dalam rahmat ya Esa

Allahu Akbar

Mari bersama kita mendoakan agar Almarhumah Siti Sarah dan seluruh umat Islam yang telah kembali kepada Yang Maha Pencipta mendapat keampunan dan rahmat Allah SWT.  إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

“Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nya kami dikembalikan.”

اَللهُمَّ اغْفِرْلَهَا وَارْحَمْهَا وَعَافِهَا وَاعْفُ عَنْهَا

Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah, rahmatilah, kurniakanlah kesejahteraan untuknya dan ampunkanlah dia.”

وَاَكْرِمْ نُزُلَهَا وَوَسِّعْ مَدْخَلَهَا وَاغْسِلْهَا بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرْدِ وَنَقِّهَا مِنَ الْخَطَايَا كَمَا يُنَقَّى الثَّوْبُ اْلاَبْيَضُ مِنَ الدَّنَسِ

Maksudnya: “Dan muliakanlah kedatangannya, luaskanlah tempatnya. Mandikanlah dia dengan a1r salji lagi sejuk. Bersihkanlah dia dari segala kesalahan sebagaimana Engkau bersihkan baju putih dari k0toran.”

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ قُبْرَهَا رَوْضَةً مِنْ رِيَاضِ الجِنَانِ، وَلَا تَجْعَلْ قُبْرَهَا حُفْرَةً مِنْ حُفَرِ النِّيْرَانِ

Maksudnya : “Ya Allah, jadikanlah kvburnya salah satu daripada taman-taman syurga-Mu.

Semoga keluarga Allahyrham terus tabah dan redha menerima ketetapan Allah SWT. Mudah-mudahan kita semua bersatu kembali di syurga Allah SWT.

Moga dirimu dan semua ummat Islam yang telah kembali kepada Allah adalah dalam kalangan yang Shahid, sebagaimana sabda Nabi SAW :

قَتْلُ الْمُسْلِمِ شَهَادَةٌ وَالطَّاعُونُ شَهَادَةٌ وَالْبَطْنُ وَالْغَرَقُ وَالْمَرْأَةُ يَقْتُلُهَا وَلَدُهَا جَمْعَاءَ

Maksudnya: Seorang muslim yang terbvnuh dikira sebagai seorang syahid, kem4tian akibat wbak taun juga dikira sebagai syahid, kem4tian karena saklt pervt, m4ti Iemas dan seorang wanita yang meninggI dunia kerana meIahirkan anaknya dikira sebagai syahid.

Hadith Riwayat Ibn Kathir: (5869

TaqdirNya, pada 7 Februari 2020, awal tahun lepas sebelum c0v1d, kami pernah disatukan dalam satu program Wanita Hari Ini TV3. Walaupun hanya seketika bertemu, arwh seorang yang menghormati dan rendah diri, perkara yang paling kerap diulang adalah bagaimana usahanya untuk menjadi isteri yang baik dan taat pada suami, beri yang terbaik buat keluarga suami dan keluarganya, dan usaha menjadi ibu yang terbaik buat anak-anaknya. Ketika berbicara tentang Hijrahnya, arwh mohon doa agar istiqamah menjadi wanita Muslimah Solehah yang baik. Allahu Akbar, moga Husnul Khatimah

Ameen ya Rabbal Alamin

ASMA’ BINTI HARUN

30 Zulhijjah 1442H

Hari terakhir tahun Hijrah

“Nekad pakai tudung”-Amin Idris

Berita sedlh di pagi yang hening… Dari Allah kita datang kepada Allah kita kembali… Innalillah buat Shuib Sepahtu yang telah kehiIangan isterinya &Siti Sarah Raisuddin jam 5:13 pagi tadi… Takziah juga kepada semua rakyat Malaysia yang telah kehiIangan 1nsan tersayang kerana anc4man C0v1d19…
.
Buat Sarah, terima kasih kerana persahabatan kita. Saya masih ingat perbualan kita semasa Sarah nekad nak pakai tudung suatu tika dahulu dan juga kita bekerjasama untuk program motivasi. We all gonna miss your laugh, your joy, your smile…

Sarah berada di tempat yang lebih baik

“Saya masih sedang tidur, tiba-tiba isteri saya kejutkan, “Bang, Sarah dah meninggI…”

Terkjut dalam keadaan mamai-mamai, saya lihat isteri saya menangls.

“Innalillahi wa inna ilaihi raji’un…. Sarah mana, Sayang?” soal saya. Agak blur juga saya.

“Sarah Shuib….” jawab bidadari saya.

Allahu… Saya tak follow Sarah atau Shuib di media sosial, tetapi terima kasih kepada Page, portal berita dan kawan-kawan Facebook saya yang selalu update perkembangan mereka. Dapat tahu jgkitan bermula dengan pembantu rumah mereka, kemudian Sarah yang hamiI 8 bulan, Shuib dan 3 anak mereka juga disahkan dijngkiti C0v1d19 juga.

Sarah kemudiannya dikejarkan ke h0spital kerana mengalami sesak nfas, ditidurkan, menjalani pembdahan meKahirkan bay1 lelaki diberi nama Ayash Affan, kekal ditidurkan dan paras oksigen naik turun…. Sehinggalah pagi ini diberitakan pemergiannya.

Saya nak kongsi saya baca pelbagai cerita berkaitan Sarah ini, mulai diceritakan oleh orang.

Keluarga bercerita Sarah bantu keluarga sejak kecil/remaja. Snggup bangun 5 pagi bukakan kedai kemudian ke sekolah.

Ustaz Nadir Al Nuri kongsi cerita Sarah beli 1 ekor lembu untuk dik0rbankan di Gaza baru-baru ini.

Dan saya yakin akan ada pelbagai cerita lagi akan diceritakan. Subhanallah beginilah perkara baik dalam kemasyarakatan, hanya benda-benda baik sahaja yang diceritakan apabila mendengar kem4tian arwh. Kekalkanlah sebegini…

Jangan pernah cerita keburvkan si m4ti secara publik. Tolong ye.

Dan salah satu perkara penting juga adalah betapa hakikat kehidupan untuk faham bahawa bagaimana kita bermula itu tidaklah sepenting bagaimana kita berakhir.

Sarah adalah wanita yang telah berhijrah, dan seluruh Malaysia ini menjadi saksi perubahannya ke arah lebih baik. Sarah sekarang dikenali sebagai wanita bertudung yang berusaha jaga auratnya, seorang isteri yang baik, seorang ibu yang baik, seorang usahawan yang baik, pelbagai lagi, tiada orang hebahkan pun kisah-kisah lampaunya.

Subhanallah ini husnulkhotimah… Pengakhiran yang baik… Yang SEMUA orang dambakan. Saat akhir Sarah dijgkiti wbak, saklt, ditidurkan dan m4ti, semuanya dihujani doa-doa baik oleh ramaiiiii orang. Subhanallah, satu kem4tlan yang dicmburui.

Saya muhasabah diri betapa rahmat Allah adalah luas, pintu taubat senantiasa terbuka luas untuk sesiapa sahaja yang mahu jadi hamba-hambaNya yang berusaha menjadi yang dekat denganNya…. Pend0sa, pemksiat atau orang yang soleh/ah, semua orang ada peluang pulang kepada Allah dalam keadaan terbaik VERSI SENDIRI.

Sarah berada di tempat yang lebih baik, saya harap Raissuddin sebagai ayah bersama ibu Sarah dan keluarga, dan Shuib sebagai suami bersama anak-anak diberi ketabahan oleh Allah SWT meneruskan hidup dengan redha dan baik. Aameen.

Kredit tgkni, mdiavral

Be the first to comment on "Najib Update Sesuatu Mengenai Kem4tian Siti Sarah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*