Shiha Zikir Baru Je Nak Rakam Momen Cvcuk Vksin, Sekali Lain Yg Jadi Buat Dia MeIenting

GARA-GARA tidak dibenarkan membuat sebarang rakaman ketika proses sntikan vksin dos kedua pada Isnin, penyanyi Shiha Zikir meluahkan rasa m4rah dan beng4ng di laman sosial Instagramnya.

Kesal dengan perkara itu, Shiha atau nama sebenarnya, Nurshiha Mohd Zikir menjelaskan tujuannya untuk merakam vdeo itu bukan sekadar suka-suka sebaliknya ingin memberikan kesedaran kepada peminat tentang kepentingan mengambil suntikan vksin.

“Saya memang sangat keliru sebenarnya sebab saya ambil vdeo bukan just for fun sebaliknya saya gunakan media sosiaI untuk sebarkan benda yang baik.

“Masa suntikan pertama dulu, saya dibenarkan mer4kam proses tersebut tapi untuk sntikan kedua ini tidak boleh pula.

“Saya argue lah dengan dia (doktor), saya cakap yang menteri dah bagi kebenaran untuk rekod tapi dia kata dia berhak untuk tidak membenarkan saya rakam sebab tkut jadi lsu vir4I… saya pun tak tahu apa yang dia tkutkan sangat sebab tujuan saya rakam adalah untuk benda yang baik,” katanya ketika dihubungi mStar pada Selasa.

Shiha luah rasa m4rah dan beng4ng apabila tidak dibenarkan buat rakaman.

Shiha menerima suntikan dos kedua di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Bukit Jalil pada pagi Isnin.

Penyanyi berusia 34 tahun itu juga berkata dia tidak akan mudah meIenting sekiranya pihak petugas barisan hadapan (frontliners) berkenaan memberi penjelasan dengan cara yang sesuai.

“Bila saya tanya kalau menteri dah beri green light, kenapa doktor tak bagi… lepas itu dia jawab dengan agak kasar dan bladap.

Saya argue lah dengan dia, saya cakap yang menteri dah bagi kebenaran untuk rekod tapi dia kata dia berhak untuk tidak benarkan saya rkam… tkut jadi lsu vir4I.

“Memang saya jadi pnaslah sebab aIasan dia beri nonsense… dia kata sebab takut jadi vir4I. MasaIahnya saya nak ambil vdeo itu tak nampak pun muka dia dan tujuan saya nak rekod pun sebab nak galakkan peminat pergi vaksin.

“Lagipun KJ (Khairy Jamaluddin) sendiri dah sahkan boleh rekod sebab tkut terjadi macam kes-kes sebelum ini. At least kalau jadi benda macam itu kita ada bukti kukuh dengan rkaman vdeo tersebut,” katanya lagi.

Menurut Shiha lagi, dia bukan hendak mencari kesaIahan frontliner sebaliknya sangat menghargai segala usaha dan pen4t leIah mereka sepanjang hampir dua tahun negara berdepan dengan pandemik C0v1d-19.

Shiha akui bukan suka-suka buat rakaman vdeo.

“Bukannya saya tidak hargai tugas mereka, saya tahu mereka pun penat sebab dalam sehari dalam ribuan orang mereka perlu suntlk.

“Dulu pun ada terjadi kes ccuk vksin tapi tak tekan picagari tu… sebab kalau kita ambil video at least boleh ada pr0of kalau mereka terlupa, individu tersebut boleh dapatkan balik sntikan vksin mereka.

“Lepas dah jadi macam saya pun terus pergi jumpa pengurus PPV di tempat tersebut dan dia pun kata pada saya memang ramai yang mengadu tapi apa-apa pun saya anggap 1su ini dah selesai. Harapnya lepas ini frontliner tersebut beri kebenaran kepada sesiapa yang nak rekod vdeo supaya tidak berc4nggah dengan arahan yang telah dikeluarkan menteri,” ulasnya lagi.

Menerusi laporan mStar pada 23 Julai lalu, Menteri Penyelaras Program Imunisasi C0v1d-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar memberikan kebenaran kepada orang ramai untuk membuat rkaman vdeo sewaktu menerima sntikan vksin.

Perkara itu dibenarkan susulan sebagai respons terhadap lsu suntlkan picagari kosong yang tuI4r di media sosial sebelum ini.

Rakyat boleh rkam vdeo ketika sntikan vksin, elak 1su sntikan kosong berulang – Khairy

PUTRAJAYA: Menteri Penyelaras Program Imunisasi C0V1D-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin memberi kebenaran untuk rakyat merekodkan gambar atau vdeo ketika menerima sntikan vksinasi di Pusat Pemberian Vksin (PPV).

Jelas Khairy, ia bagi memastikan setiap penerima mempunyai bukti kukuh mendapat kadar vksin yang sempurna.”Untuk tidak berlaku apa-apa keraguan, saya telah mengarahkan pertamanya seperti biasa kita pastikan SOP sedia ada untuk (petugas kesihatan) tunjuk penerima vksin picagari sudah diisi kuantiti (vksin) sempurna sebelum suntikan.

“Kedua, kebenaran dari saya dan Menteri Kesihatan, kalau ada arahan tidak diberikan kemudahan ini, penerima vksin boleh vdeo penerimaan sntikan mereka.

“Anda boleh rkamkan vdeo diri anda menerima vksin, jadi anda dan kami mempunyai bukti kukuh bahawa vksin yang sempurna telah diberikan,” jelas Khairy.

Tambahnya, kebenaran itu juga diberikan agar tidak meng4nggu perjalanan program PICK ketika ini. Malah semangat serta sokongan moral kepada petugas kesihatan juga tegasnya perlu dijaga.

“Saya mahu anda (petugas kesihatan) tahu, bahawa saya sentiasa ada di belakang anda. Ini cuma satu atau dua kes kecu4ian manusia, ia tidak boleh menyebabkan segala susah payah dan kerja kras anda semua tidak bermakna.

“Terima kasih semua petugas barisan hadapan,” jelasnya lagi.
Beliau berkata demikian dalam sidang media harian Program PICK bersama Menteri Kesihatan, Datuk Seri Adham Baba di Putrajaya pada Jumaat.

Kredit. Limauasamboi via tmsi

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment on "Shiha Zikir Baru Je Nak Rakam Momen Cvcuk Vksin, Sekali Lain Yg Jadi Buat Dia MeIenting"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*