Terpksa Menyamar Pakai T0peng, Kutip Dan Jual Tin-Tin K0song, “Jlwa Saya Hncur, Saya Seperti Tidak Berguna”

Jika dilihat dari gaya dan ekspresi mukanya, dia seperti seorang manusia yang tdak punya msaIah.

Senyuman dan tawanya menjadi t0peng wajah. Siapa yang tidak kenal dengan Ropie? Pelawak yang kini menjadi dambaan ramai pengarah dan penerbit.

Pemilik nama sebenar Zahid bin Tajuddin ini seakan boleh berbangga dengan pencapaian dalam industri seni tanah air tatkala rakan seangkatan kumpulan Cecupak bagaikan hiIang arah.

Pun begitu, bukan mudah untuk dia berdiri dalam ruang hidupnya kini.

Segala kenikmatan harus dibayar dahulu dengan jerlh perlh. Sukarnya hidup sebagai anak seni. Itu permulaan bicara insan yang cukup berj1wa hamba ini.

MemuIakan langkah sebagai anak seni sekitar tahun 1997, anak keIahiran Padang Rengas, Taiping, Perak ini memahat nama sebagai salah seorang ahli kumpulan lawak, Cecupak. Namun, ketika itu mereka bersaing hebat dengan Senario.

Pernah terpksa kutip dan jual tin kosong

” Zaman kejtuhan saya tahun 1999-2000 selepas kumpulan Cecupak dibubarkan memang ‘sak1t’ waktu itu.

” Ketika itu, nak kais pagi makan pagi pun susah. Saya pernah kcewa dengan industri ini dan diri sendiri sehingga pulang ke kampung halaman.

” Balik-balik tengok ada seguni tin depan pintu. Rupanya arwh abah dan mak kutip tin untuk dijual.

” Malah pernah dulu saya terpaksa menyamar pakai t0peng, kutip dan jual tin-tin kosong. Waktu tu memang susah, anak pula kecil lagi. Selain tin saya juga jual bateri-bateri dan juga suratkhabar.

” Ketika itu, jiwa saya hancvr. Saya seperti tidak berguna. Tetapi segala kesusahan hidup di ibu kota saya telan seorang. Tidak mahu menyusahkan mereka. Jadi saya t0Iong kutip tin, bateri lama dan macam-macam lagi.

” Saya janji umur 45 kalau tak berjaya akan cari kerja tetap tak kisahlah terpksa jadi pengawal keselamatan atau sebagainya.

” Saya tak maIu buat kerja-kerja apapun. Tapi bila tengok ada tawaran jadi saya teruskan. Itulah pengalaman hidup saya dahulu. Kalau ingat semula, berder4i a1r mata.

” Nikmat yang dimiliki sekarang adalah rezeki terhebat Tuhan. Benar kata orang, bersusah dahulu, senang kemudian.

” Tidak akan saya pernah lupa keperltan hidup ketika itu,” katanya perlahan.

Gambar: Ropie bersama isterinya, Syirin

Kini meniti populariti

Namanya memuncak sekitar tahun 2017 selepas menjawakan watak Nayan dalam filem pcah panggung, Hntu Kak Limah. Ramai yang mula perasan bakat sebenar Ropie yang mungkin sebelum ini dipandang sepi.

Malah, watak Pak Kodi menerusi sitkom JKKK benar-benar meletakkan Ropie dalam liganya tersendiri. Di usia lima dekad, dia berjaya merealisasikan impian. Tidak mudah ya. Jauh perjalanannya.

” Saya pernah sahaja sapu semua tawaran yang ada. Asal ada duit. Ketika itu, bayaran RM50 sehari pun saya sapu.

” Walaupun di sudut hati, bayaran itu tidak setara kudrat yang dicurah. Namun, itu kan rezeki?

” Sekarang, saya sudah mula fikir faktor usia. Kalau hendak berIari-Iari, watak aksi itu mungkin kena fikir dua tiga kali. Kalau dulu semua watak saya belasah tetapi sekarang kasihan dekat tuI4ng belulang semua. Sak1t.

” Malah sebelum berlakon, saya akan lebih banyak mendiamkan diri, kumpul tenaga. Tkut nanti tercungap-cungap.

” Bagi tenang diri dan fikir apa yang hendak dilakukan. Hendak berjenaka ini tidak mudah,” katanya.

Diaju soalan, tidakkah dia mahu mencuba watak berbeza selain komedi, bagi Ropie, nikmat Tuhan yang kini dinikmati harus disyukuri. Bukan tidak pernah mencuba, namun lebih baik andai dia terus di liganya sendiri.

Dia pernah berdoa, semoga Allah memakbulkan impian untuk bergelar pelawak dan punya nama pentas berbeza selain nama asalnya. Maka, apa yang dinikmati adalah anugerah Tuhan atas doa-doanya.

Tidak gemar berkongsi hal peribadi, Ropie berkata, pendekatan itu diambil bukan kerana mahu berahsia, sebaliknya dia inginkan keluarganya menikmati kebebasan tanpa dibebani tmpuan.

” Saya hidup gembira bersama isteri, Syirin yang turut bertindak sebagai pengurus. Kami mendirikan rumah tangga hampir tiga tahun lalu dan sejak itu, dia yang mengurus dan menyusun jadual kerja saya.

” Saya tahu, jika diuruskan orang lain, saya akan jadi agak manja. Saya bersyukur dengan kehadiran Syirin dan apabila dia ada di sisi, tiada wanita lain yang berani mendekati,” ujar Ropie.

Sumber utusan, keluarga dan wikipedia

Kredit citermaya, tgkni

Be the first to comment on "Terpksa Menyamar Pakai T0peng, Kutip Dan Jual Tin-Tin K0song, “Jlwa Saya Hncur, Saya Seperti Tidak Berguna”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*